Hlavní obsah
Internet a technologie

Schémata a plány vlastními silami a zcela zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka od Anja z Pixabay

Občas dostávám od svých kamarádů dotaz, jestli nevím, jak a v čem by se dalo na počítači jednoduše něco nakreslit - přestavba pokoje, plán místností v domě nebo schéma elektrického rozvaděče. Znám aplikace, které to zvládnou a jsou zdarma.

Článek

Pokud máte děti, obvykle je o letních prázdninách vysíláte na různé pobyty, soustředění či tábory. A když nejsou děti doma, máte dost času přemýšlet nad tím, jak vám zase povyrostly a že bylo dobré jim předělat jejich vlastní pokoje - třeba koupíte novou postel a nové skříně. Každá místnost má své dispozice a někdy je dobré si vše rozkreslit, abyste věděli, jaké rozměry nábytku potřebujete.

Metoda klasická

Někdo na to jde klasickou metodou - čtverečkovaný papír a ostrá tužka, pravítko a kružítko. A pak taky metr a řádné proměření dané místnosti. A taky guma. Protože budete vytvářet několik variant.

Pokročilejší „návrháři“ si jednotlivé kusy nábytku v místnosti nakreslí a vystřihnou a pak s nimi v plánku pohybují. Nemusíte gumovat. Jde to rychle a je to účinné. Sestavíte si několik variant, a každou si třeba vyfotíte. Můžete výsledek snadno zaslat manželce k posouzení a vytištěný výsledek si s sebou vzít do prodejny nábytku.

Metoda počítačová

Pokud používáte počítač (a je jedno jestli s Microsoft Windows, Linuxem nebo macOS) můžete k tomuto účelu využít hotovou aplikaci, která vám kreslení zjednoduší. Příkladem takové snadno ovladatelné a přitom mocné aplikace je ta s názvem Sweet Home 3D.

Tato aplikace vám umožní si snadno nakreslit plán místnosti, domu nebo třeba zahrady. Vše v rozměrech, které si změříte. A do plánku pak můžete snadno vkládat i „nábytek“. K dispozici jsou knihovny s hotovými objekty jako je postel, skříň nebo židle. Pak u těchto objektů můžete nastavit rozměry (třeba skříň o rozměrech 60 × 90 cm) a umístit ji do plánku vaší místnosti. Pokud přidáte veškerý nábytek, která chce v místnosti mít, můžete pak hledat nejlepší variantu toho, jak vše umístit, aby to vyhovovalo vašim představám.

S programem se pracuje jednoduše, objekty přesouváte myší. Vytvořený plánek si můžete vytisknout a přinést s sebou k prodejci. Program je pak silný ještě v jedné věci - dokáže vám připravit i 3D náhled tj. máte rovnou obrázek, jak to v té místnosti bude vypadat. Jste toršku limitování tím, jak dané objekty budou ve skutečnosti vypadat, ale i tak je vizualizace poměrně dost působivá. A vzniká vlastně jako vedlejší produkt umístění nábytku do 2D plánu. Ostatně na domovské stránce se podívejte do sekce Galerie a uvidíte příklady zpracovaných objektů - domy, místnosti apod.

Aplikaci si můžete stáhnout a spustit ve svém počítači ze sekce Ke stažení. Poměrně zajímavá je ale možnost používat aplikaci online přímo z okna vašeho webového prohlížeče. Můžete si ji takto i nezávazně vyzkoušet. Velkou výhodou je, že i když je poměrně pokročilá, nemusíte za její používání nic platit. Je šířena pod svobodnou licencí GNU GPL a pokud chcete, můžete studovat její zdrojový kód.

Pokud chcete vidět, jak se s aplikací pracuje a chcete se něčemu přiučit, odkážu vás na YouTube. Třeba video zde nebo zde. V anglickém znění zkuste návody odsud.

Aplikací, kde také můžete kreslit podobné plánky, je ta předchozí se jmenuje draw.io. Mám k tomu drobnou poznámku - aplikace se dlouhá léta jmenovala draw.io. Pak se objevila zpráva, že z důvodů bezpečnostních se přejmenuje na diagrams.net, ale v poslední době se tvůrci opět ve velkém na aplikaci odkazují jako na draw.io.

Na kvalitě aplikace se to neprojevuje. Stejně jako v případě Sweet Home 3D můžete aplikaci používat lokálně na svém počítači (ke stažení zde), ale doporučuji online verzi. Aplikace se spustí v okně vašeho prohlížeče a pokud máte českou verzi prohlížeče, přepne se do češtiny. Pak už stačí si jen vybrat schéma, které chcete vytvářet nebo začít s čistým papírem. Tato aplikace není primárně určena pro jednoduché kreslení 2D plánků místností, ale spíše pro kreslení obchodná grafiky jako jsou organizační schémata, vývojové diagramy apod. Ale plánky zde nakreslíte také. K dispozici je mnoho knihoven objektů, včetně „základního“ nábytku. Do plánku musíte investovat trochu více úsilí. Ale pokud chcete vytvořit například plán zapojení vaší domácí sítě nebo rozvaděče elektřiny v domě, je to ideální aplikace.

Výhodou je, že její použití je opět zdarma, bez jakýchkoliv limitů. Pokud umíte anglicky, podívejte se na tento YouTube kanál, kde najdete spoustu pěkných výukových videí. A pokud chcete něco česky, zkuste kanál Zvládnu to. Pochopíte základy a pak se můžete pustit i do rozsáhlejších věcí. Aplikace se skvěle používá a je velmi oblíbená.

Obě zde zmiňované aplikace mají jednu obrovskou výhodu - můžete si je vyzkoušet online, nepotřebujete instalaci na váš počítač a jsou zdarma. Jedná se o profesionální aplikace, které vznikají v rámci komunitního vývoje tj. díky tomu, že je zdrojový kód aplikace dostupný, může každý přidat novou funkci nebo třeba opravit nějakou chybu. Dělají to stovky lidí ve svém volném čase.

A jinak - prostě aplikace vyzkoušíte a víte, jestli se vám líbí, nebo ne. Já osobně je rád používám, umí mi ušetřit dost času.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz