Hlavní obsah
Sport

Znáte teamgym - dynamický sport pro 21. století?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Nohy gymnastky při cvičení

Máte-li děti a uvažujete, ke kterému sportu se přiklonit, zkuste pouvažovat nad tím pojmenovaným teamgym. Je to relativně mladý týmový sport, který je velmi atraktivní i z pohledu diváka.

Článek

O sportu

Teamgym je sport, který k nám přišel ze Skandinávie, kde se mu věnují od 70.let. Z toho důvodu se mu také někdy říká „Severský trojboj“. Ačkoliv o něm mnoho lidí neslyšelo, najdete oddíl v každém větším městě po celé České republice. Organizované soutěže týmů se začínají objevovat na konci 20. století a v České republice je nejprestižnějším závodem Mistrovství České republiky v teamgymu a Český pohár, jako série 5 závodů, kde o celkovém výsledku rozhodují body získané v těchto pěti individuálních závodech. Vůbec nejprestižnější akcí je mistrovství Evropy, které se koná jednou za dva roky. V roce 2024 bude místem pořádání Baku v  Ázebajdžánu, a to v říjnu. V současné době se teamgym moc neprovozuje prakticky nikde mimo Evropu, proto neexistuje vyšší mistrovský závod. Ale toto mistovství bude první, které je tzv. otevřené, tj. mohou zde závodit i jiné než evropské týmy. V teamgymu je ale obrovská konkurence a nejlepší týmy pocházejí ze Skandinávie. Špičkové závodníky hledejte ve Švédsku, Finsku, Dánsku nebo na Islandu.

I pro nezaujatého diváka je teamgym dost atraktivním sportem. Závodníci závodí ve třech disciplínách, a to v přeskoku přes trampolínu, akrobacii a v tzv. pohybové skladbě. Každá disciplína rozvíjí jinou oblast koordinace těla. Týmy čítají od 8 do 12 závodníků. Soutěží se v několika kategoriích dle věku, a to od 6 let až do dospělosti. Určitou perličkou je, že kategorie Senior je vyhrazena závodníkům od 16 let a starším. Tým s nejvyšším součtem známek z těchto tří disciplín v závodě vítězí. Na lokální úrovni se často soutěží jen ve dvou disciplínách, kdy se vynechá pohybová skladba. Hodně detailů se dozvíte z propagačního videa.

Teamgym v Česku

Jako mnoho jiných sportů provozovaných dětmi, stojí i teamgym na ochotě a dobrovolnické práci rodičů a rodinných příslušníků cvičenců. V České republice neexistuje žádný profesionální tým a teamgymem se nelze uživit ani na nejvyšší úrovni výkonnosti. Sport je zastřešován Českou gymnastickou federací (dále jen ČGF), ale finanční podpora jednotlivým klubům je poměrně malá. Proto jsou rodiče a dobrovolníci tak důležití pro chod oddílů - pokud pořádáte nějaké závody libovolné kategorie, neobejdete se bez nich.

Naši dceru jsme jako malou přivedli do gymnastického oddílu. V jejím oddíle se nevěnovali klasické sportovní nebo moderní gymnastice, ale teamgymu. Veškeré informace tak mám z pozice tatínka, jehož dcera se sportu věnuje nějakých 8 let. Točí se kolem něj téměř neměnná skupina lidí, vzájemně se znají. Oficiálních svazových funkcionářů moc není. Buď můžete fungovat jako trenér či trenérka, nebo rozhodčí různých tříd. Pokud totiž jedete na závody, kde závodí váš tým, máte za povinnost dodat do panelu rozhodčích svého zástupce. Pokud jej nemáte, platíte pokutu. Rozhodčí se rekrutují z řad rodičů a příznivců, Gymnastická federace je vzdělává formou školení a skládají se zkoušky, potvrzující vaši odbornost. Nejvyšší odborností jsou mezinárodní rozhodčí, kteří se pak účastní rozhodování třeba na Mistrovství Evropy. Složit zkoušky však není úplně triviální záležitost.

Jak ten sport vypadá?

O propagačním videu ČGF už byla řeč. Můžete ještě zavítat na youtube kanál ČGF a v sekci teamgym najít i nějaké záznamy z minulých závodů, včetně Mistrovství ČR - třeba kategorie Senior.

Ale nejatraktivnější je samozřejmě mistrovství Evropy v teamgymu. Poslední se konalo v Lucembursku. Youtube kanál s videem je zde. Vypíchnu nejlepší momenty ze seniorskéjuniorské kategorie.

Pokud byste chtěli vidět teamgym naživo, patrně budete mít možnost podívat se na trénink nějakého týmu, který je blízko vašemu bydlišti. Existuje oficiální seznam oddílů. Můžete jako divák navštívit i různé akce. Kalendář je zde. A to nejlepší u nás můžete vidět počátkem května na Mistrovství ČR v teamgymu, letos v Plzni. Akcí je opravdu dost.

A pro pobavení - existuje kanál, kde najdete videa, které ukazují, že ne vždy se všechno povede.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz