Hlavní obsah
Internet a technologie

Jaký je nejlepší operační systém?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když kupujete počítač, patrně vás zajímá, jaký operační systém na něm bude nainstalovaný. Určitě chcete ten nejlepší. Ale který to je? Linux? Microsoft Windows nebo snad macOS? Odpověď je možná překvapivá…

Článek

Hned na úvod - jaký operační systém běží na vašem počítači je vlastně nepodstatné. Určitě si říkáte, že to je pěkný nesmysl, když tohle někdo, kdo si říká ajťák, vůbec říká. Ale stojím si za tím a hned to vysvětlím.

Vnímání počítačů a všeobecně chytrých zařízení jako jsou telefony a tablety, se za posledních 10 let dost změnilo. Klasické počítače jsou v určitých segmentech na ústupu, nahrazují je mobily a tablety. Schválně, pokud doma máte počítač (lhostejno jestli klasický stolní nebo přenosný laptop) , dokážete zodpovědně říct, že na internetové stránky chodíte ve větší míře z něj? Nebo čtete e-maily? Nebo hrajete hry? Je totiž pravda, že mobilní telefony se z pozice zařízení, ze kterých voláme a posíláme SMS přesunuly do pozice, kdy s nimi prohlížíme internet a sociální sítě, přijímáme e-maily, hrajeme hry nebo fotíme. Tvůrci internetových stránek dnes musí být připraveni na to, že dost lidí, kteří na jejich stránky přistupují, k tomu používají zařízení, které není počítač. A tohle před deseti lety nebylo běžné.

Všeobecně se naše používání software přesunulo do roviny úkolové - jdu na internet, přehrávám video, čtu a píšu příspěvky na sociální sítě, čtu a píšu e-maily, hraju hry, fotím a upravuju/spravuju fotky. Stále více lidí neřeší, co běží v pozadí na jejich počítači. Oni používají Mozilla Firefox na internet a sociální sítě přes web, stejně tak přístup do e-mailové schránky. Video a obrázek prohlížejí tak, že dvakrát kliknout na soubor a on se zobrazí. A v podstatě je jedno, jaký program video přehrává či zobrazí obrázek. Pokud se dostanu k jeho obsahu, je to jedno.

Ještě je důležité, že když si koupím novou tiskárnu, tak ji připojím k počítači a pak už se mi „objeví“ v seznamu tiskáren. A když chci skenovat nějaký dokument, je na to speciální ikonka, která mi spustí program a tam pak vidím, co mám na skleněné ploše skeneru vloženo. A když připojím telefon, můžu si z něj stáhnout fotky do počítače.

Jinými slovy, co jsou dnes typické úlohy, které lidé na svém počítači dělají?

  • prohlížejí internet
  • používají sociální sítě
  • pracují s e-maily
  • dívají se na videa a obrázky
  • tisknou dokumenty a fotky
  • vytvářejí jednoduché dokumenty a tabulky
  • hrají počítačové hry

A teď si vezměte, která všechna zařízení k tomu můžete použít? Počítač, mobil a tablet. Děláme to všichni. A teď zodpovědně - jste schopni tyhle základní úlohy dělat na libovolném z těch zařízení? Ano, jste. Pomiňme fakt, jaký uživatelský komfort k tomu máme. Přece jenom psaní textů na hardwarové klávesnici a zobrazení na monitoru s větší úhlopříčkou je asi jiné, než softwarová klávesnice na mobilu s běžnou úhlopříčkou a je to rozdíl. Ale to není úplně podstatné.

Zpět ale k operačním systémům. Na počítači používáte třeba Microsoft Windows, na mobilu Google Android. A přesto dokážete vyřídit e-maily jak z mobilu, tak z počítače. Stejně tak napsat příspěvek na sociální sítě. A to je důkaz toho, že není důležitý operační systém. Stejně tak totiž budete schopni prohlížet internet z vašeho laptopu s ChromeOS nebo z iPhonu. Stále se bavíme o masově dostupných operačních systémech pro koncové uživatele bez nějakých zásadních IT znalostí - na trhu narazíte na spoustu takových zařízení.

Pak je tady skupina lidí, kteří jsou divní - to jsou ti ajťáci. Někteří mají na svém počítači „ty Linuxy“ a tam už nefunguje vůbec nic. Vážně? Já osobně už na svém počítači používám Linux přes 15 let. Výhradně. I tak prohlížím internet, píšu na sociální sítě a tisknu dokumenty. A není v tom žádná černá magie. Troufám si tvrdit, že pokud před vás postavím počítač s Linuxem, nebudete mít problém jej používat tak, jak jste zvyklí. A to stejné platí o operačním systému firmy Apple - macOS.

Pro koncové uživatele se totiž staly klíčové aplikace. Tvůrci se tomu přizpůsobili tak, že jedna aplikace funguje na více operačních systémech. Výhodou pro uživatele je to, že ta aplikace vypadá a funguje pořád stejně, bez toho, aby bylo důležité, na jakém operačním systému běží. Pěkně je to vidět na příkladu internetových prohlížečů. Všechny používanější existují ve verzích pro Microsoft Windows, macOS, Linux, Google Android a iOS, tedy Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge a spousta dalších. Uživatel tak nemá, s touto dnes základní aplikací v mnoha úrovních, žádný problém. Obdobně je to i v případě tzv. kancelářských balíků tj. aplikací pro psaní dokumentů a vytváření tabulek.

Ale pak tu existuje činnost, která moc multiplatformních (tedy těch, které fungují na více operačních systémech) aplikací nemá - prohlížení obrázků. Nějaké existují, dáváme však spíše přednost těm, které jsou předinstalované v rámci vámi používaného operačního systému. Co by taky na prohlížení obrázků bylo složitého? Stejná situace panuje při přehrávání videa a hudby.

A pak je tu podmínka, kterou vám budou zmiňovat pokročilejší uživatelé - mám svůj program XY a ten mi funguje jen na operačním systému A nebo B a já mám C. Co s tím? Základní otázka zní - opravdu chci a musím používat aplikaci XY, nestačí mi, že daný úkol zpracuji v jiné aplikaci se stejným nebo podobným výsledkem? U běžných uživatelů to asi bude možné, profesionální využití je tímto dost limitováno. Budu konkrétní - nejčastěji se mluví o kancelářském balíku Microsoftu, dnes produktu s názvem Microsoft365. A o balíku pro profesionální tvorbu grafiky od společnosti Adobe. Tyto dvě firmy jsou asi nejznámějšími příklady toho, že nepodporují jiné, než konkrétní operační systémy a nehodlají na tom nic měnit. Máte tak logicky možnost jejich produkt nepoužívat a najít si alternativu. Takže pro produkty Microsoftu dnes existuje několik alternativních produktů jako je LibreOffice, Apache OpenOffice nebo OnlyOffice. Pro grafiku pak existují alternativy jako GIMP, Inkscape, Photopea nebo Luminar Neo, Affinity Photo či PaintShop Pro. Buď se soustředíte na obsah a konečný výtvor nebo hledáte kompatibilitu s původní aplikací a musíte mít podporovaný operační systém.

Podobná situace existuje i na poli počítačových her. Opět se musíte řídit podporou tvůrce konkrétní hry a mít podporovaný operační systém. Bezpečnou variantou je zakoupení jednorázového zařízení - herní konzole, tedy PlayStationu nebo XBoxu, případně Nintendo Switch. A pak také herní platforma Steam. Ta zpřístupňuje hry nezávisle na operačním systému.

Můžeme si to shrnout - z prezentovaných faktů je vám jasné, proč si troufám tvrdit, že operační systém vašeho počítače (nebo jiného zařízení) dnes už vlastně ani není podstatný, pokud se budeme bavit o úkolech - prohlížení internetu, zobrazení obrázku nebo přehrání videa. Důležité jsou aplikace. Mnoho z nich funguje na mnoha operačních systémech, stačí si jen nainstalovat tu správnou verzi. Dokonce i tak ortodoxní instituce, jako jsou banky, už dnes po vás nepožadují konkrétní operační systém a konkrétní internetový prohlížeč, abyste mohli používat internetové bankovnictví.

Prostě používejte systém a zařízení, které je vám příjemné. A patrně nenarazíte na moc problémů. Netvrdím, že nejsou, ale patrně vás neomezí tak, jako např. před deseti lety. Souhlasíte se mnou v tom, že operační systém vlastně není důležitý? A proto vlastně není možné říci, který je nejlepší?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz