Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pes může trpět demencí zrovna tak jako člověk

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Mám doma téměř šestnáctiletého psího staříka. Ještě tři roky nazpět jsem při pohledu na jeho energičnost a vychytralé chování, kterým dělal čest své rase (shiba), s úsměvem říkala, že mě s přehledem přežije.

Článek

Jenže pak se to začalo lámat. Oči se mu potáhly bílým povlakem zákalu, zhoršil se mu zrak a postupně přestával i slyšet. Jak běžel čas, už mi ani nepřišlo divné, že mne po příchodu domů ani neregistruje. Mohla jsem zabouchnout vstupní dveře své garsonky jakkoli silně, moji přítomnost si uvědomil až ve chvíli, kdy jsem se ho dotkla.

Oblast kyčlí a boků mu začala slábnout a silně se třást. Výskoky na křeslo, které do té doby v pohodě zvládal, se pro něj stávaly čím dál větším problémem. Nepřestával to ale zkoušet. Někdy to vyšlo a jindy ho jeho zadní nohy zradily, podlomily se mu a on místo křesla skončil rozplácnutý na zemi. V těch chvílích se po mně bezradně otáčel a v jeho očích jsem četla otázku, co že se to děje. Přestával si užívat dlouhé procházky a ztrácel zájem i o své psí kumpány, které jsme na nich potkávali. Postupně se mu roztřásly i přední nohy a začalo mu dělat problém vylézt nebo seskočit i z toho nejnižšího obrubníku.

Nejhorším projevem stárnutí ale byla a je jeho sílící zmatenost. Chvíle klidného spočinutí zničehonic přecházely do velké nervozity až úzkosti, kdy prudce vyskakoval z lehu a začal chaoticky pobíhat po bytě a ztěžka a zrychleně dýchat. Vyděšený z nějaké neexistující hrozby se nedal nijak uklidnit. Ve snaze najít útočiště se pak snažil vklínit do co nejužšího prostoru nebo na neobvyklá místa, jako byla třeba sprcha. I přes evidentní vyčerpání nepřestal mít silnou potřebu být neustále ve střehu a odmítal si lehnout, ačkoli vysloveně usínal vestoje a podklesávaly mu nohy. Na procházkách se po krátkém začuchání lekal a začal pobíhat a hledat mě, ačkoli jsem stála těsně za ním.

Jeho mysl plíživě obsazovala psí demence neboli kognitivní dysfunkce.

V posledních několika měsících se jeho dezorientace zvýšila natolik, že je po většinu dne uzavřený ve svém světě, přičemž ale stále cítí nutnost zůstat co nejvíce při vědomí. Takže to pak ve výsledku vypadá tak, že zmateně popochází po bytě a točí se v kruzích a u toho za sebou tahá čím dál slabší zadní nohy. V průběhu těchto pochůzek se čas od času zastaví a dlouze a bez výrazu zírá do jednoho místa. Vydrží to dělat několik hodin v kuse, dokud se nerozplácne a neusne tak tvrdě, že je pak prakticky nemožné jej probudit. Občas má potřebu neustálé chůze i během noci, a to se pak nevyspíme ani jeden.

Je ztracený i v těch nejběžnějších situacích, které celý život dobře znal - netrefí ke dveřím bytu nebo zůstává stát v otevřených dveřích, jakoby si vůbec nebyl vědomý volného prostoru před ním a čekal na vypuštění ven nebo si stoupá do misek s jídlem či vodou.

Ale zatím mě ještě poznává a pořád mu zůstalo pár psích radostí, které si dovede užít. Ještě donedávna bylo jeho oblíbenou činností vyhledávání pamlsků, které jsem mu schovávala různě po bytě na dostupných místech, aby měl alespoň nějaký mentální trénink. Jenže i o to pomalu ztrácí zájem.

Říká se, že proti stáří není léku a stejně tak neexistuje lék ani na psí demenci, která má progresivní charakter. Vědci z Washingtonské univerzity zkoumali mezi lety 2019-2020 více jako 15 tisíc psů a zjistili, že psí demence se zpravidla objevuje u psů starších deseti let a že neaktivní psi jsou touto nemocí ohrožení 6,5× častěji.

Projevy této nemoci je ale možné zpomalit vhodnou stravou, která je bohatá na antioxidanty a mastné kyseliny spolu s vhodnými doplňky stravy (zejména vitamíny skupiny B a E). Můj pes například užívá na radu veterináře přípravek s obsahem CBD, který mu pomáhá na artrózu kloubů a zároveň má uklidňující účinek.

Důležité je také nerezignovat na pravidelný pohyb ani u velmi starého psa, který už není příliš pohyblivý - úplně stačí krátké, ale častější procházky. A v neposlední řadě je u stárnoucího čtyřnohého parťáka nezbytný mentální trénink - procvičujte s ním alespoň jednoduché povely, pořiďte mu interaktivní hračky nebo mu sami vymýšlejte hry, při kterých bude muset zapojovat mozek - jako je třeba zmíněné schovávání oblíbených pamlsků.

Můžete tím pozitivně ovlivnit kvalitu závěru života vašeho nejlepšího přítele.

ZDROJE:

https://www.nature.com/articles/s41598-022-15837-9

https://nypost.com/2022/08/25/dog-dementia-risk-increases-52-annually-after-age-of-10/

https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/riney-canine-health-center/canine-health-information/cognitive-dysfunction-syndrome

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz