Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Černý Hitler“ Idi Amin: diktátor, který házel opozici krokodýlům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bernard Gotfryd/ Wikimedia Commons/ Public Domain

Idi Amin před svým proslovem v OSN (říjen 1975).

Na začátku vlády oblíbený prezident, na konci jeden z nejkrutějších diktátorů v moderních dějinách. To je jeho ugandské veličenstvo Idi Amin.

Článek

Amin voják

Idi Amin se narodil v Ugandě, tehdy britské kolonii, roku 1925. Mladého Amina fascinovala armáda a svou urputností se nakonec dostal nejen do armády, ale stoupal i v její hierarchii. Inteligence nebyla jeho silná stránka, ale byl mistrem Ugandy v boxu a byl poslušný přesně tak, jak práce v armádě vyžaduje.

Prvních patnáct let po druhé světové válce strávil ještě v britské armádě, jejímž úkolem bylo potlačovat rebelie Uganďanů a dalších obyvatel okolních britských kolonií, bojoval tedy i proti svým spoluobčanům. I přesto, když Uganda získala nezávislost v roce 1962, dostal Amin na starosti novou ugandskou armádu. V té době už měl za sebou několik skandálů týkajících se brutálního chování a mučení, ale nikdy nebyl ani souzen.

Amin „veličenstvem“

Hvězdná hodina Amina přišla v roce 1971, kdy se stal vládcem Ugandy. Pomohl si státním vojenským převratem, ale jelikož jeho předchůdce Milton Obote byl diktátor, Amin byl vnímán jako zachránce a stal se populárním. I když reálným důvodem, proč Amin převrat udělal, bylo velmi pravděpodobně jeho chystané obžalování z finančních podvodů, protože Amin používal armádní vybavení pro své potřeby.

Amin sám sebe označil poměrně zajímavým titulem: „Jeho Veličenstvo doživotní prezident, polní maršál Al Hadži doktor Idi Amin, pán všeho tvorstva na souši i ve vodě, přemožitel Britského impéria v celé Africe a především v Ugandě“.

Popularita neměla dlouhé trvání, Amin měnil zákony a začal se chovat brutálně. Oficiálně byl „Jeho Veličenstvo“, ale ostatní mu říkali „černý Hitler“ nebo „řezník z Kampaly“ (Kampala bylo a je hlavní město Ugandy).

I Amin uskutečnil klasický vzorec diktátorů, kdy své vlastní chyby a problémy země svedl na menšinu, v rámci Ugandy to byli Indové. Amin proti nim poštval svou zemi, označil Indy za parazity, kteří neplatí daně, a dal jim tři měsíce, aby odešli bez jakékoliv náhrady a samozřejmě bez majetku. Indové skutečně odešli a země se propadla do hlubších hospodářských problémů, protože Indové většinou podnikali, obstarávali suroviny a občané Ugandy je nedokázali nahradit.

Odhady mrtvých za dobu Aminovy vlády se liší, ale většinou se pohybují od 100 000 až po 300 000. Často se jednalo o etnické čistky, Amin nechal vyvraždit celé vesnice a sousedství jen proto, že v okolí žila konkrétní menšina. Těla se vhazovala do řeky, ale podle Henryho Kyemby, ministra v Aminově vládě, který o něm napsal knihu, probíhaly i rituály, kde se pila krev obětí či jedlo lidské maso. Dokonce se často zmiňuje, že oběti byli házeny krokodýlům.

Amin mezinárodním stratégem

V rámci studené války Amin původně udržoval dobré vztahy se západním blokem, ale nakonec se přiklonil k Sovětskému svazu. Když skupina palestinských teroristů unesla letadlo s občany Izraele, letadlo přistálo na ugandském letišti Entebbe, Amin se ujal role vyjednavače. Ale Amin už dříve konvertoval k islámu a v průběhu jednání vyšlo najevo, že straní únoscům, proto Izrael uskutečnil riskantní akci a zachránil většinu svých občanů bez vědomí Amina a při záchraně rukojmích musel bojovat nejen s palestinskými teroristy, ale i s částí ugandské armády hlídající letiště.

Konec vlády

Mezinárodní náhled na Amina se po Entebbe naprosto propadl. Aby Amin zakryl další problém, rozhodl se připojit k Ugandě sousední území patřící Tanzánii a tím odklonit pozornost. Byla to ale právě vojska Tanzánie, která získala hlavní město Ugandy a svrhla Amina, který utekl za svým kamarádem Kaddáfím do Libye a poté do Saudské Arábie, kde žil až do roku 2003, kdy zemřel.

A Uganda? K moci se vrátil Aminem svržený Obote, ale v roce 1980 vypukla občanská válka, na jejímž konci byl po pěti letech svržen i Obote. Prezidentem se stal Yoweri Museveni, který vládne dodnes.

Zdroje:

Wikipedia. (2023, October 27). Idi Amin. In Wikipedia, The Free Encyclopedia. Retrieved 10:55, October 28, 2023, from https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Idi_Amin&oldid=1182136993

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz