Hlavní obsah
Lidé a společnost

George Soros: Miliardář, filantrop a univerzální nepřítel pravicových autoritářů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Niccolò Caranti/ Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

George Soros v roce 2018.

Po celém světě přebírají moc autoritáři a ti si vybrali jako nepřítele jediného člověka – George Sorose. Člověka, který zbohatl na burze a podporuje demokracii, liberalismus a lidská práva.

Článek

Americky prezident Trump o Sorosovi prohlásil, že financuje nelegální migraci do Spojených států. Rudy Giuliani, Trumpův právník, do médií sdělil, že Soros ovládal amerického velvyslance na Ukrajině, v případě šlo o snahu donutit ukrajinskou vládu, aby vyšetřovala Bidenovu rodinu. Trumpovi příznivci Sorose obvinili, že bývalému prezidentovi ukradl volby a může i za pokus o impeachment. Ve světě Trumpových fanoušků stojí Soros za vším zlem, co se jejich oblíbenci stalo, Soros tahá za nitky a kuje pikle proti obyčejnému člověku.

Z Ameriky skočila antisorovská kampaň a konspirační teorie do Velké Británie, kde stejné myšlenky a slovník zařadil do své kampaně Nigel Farage, který dokonce označil Sorose za „největší nebezpečí pro celý západní svět“, protože se „snaží podkopat demokracie a zásadně změnit demografické složení celého evropského kontinentu“. Od Farage přešla rétorika k dalším zastáncům brexitu a následně i do konzervativního hnutí.

Seznam zemí, kde se tato konspirační teorie prosadila, by zabral několik řádků, samozřejmě zmínky padly i v Česku a Slovensku. Dokonce i do Sorosova rodného Maďarska, kde je paradoxně antisorovská rétorika a činy proti němu na další úrovni. Orbán před volbami v roce 2017 oblepil celou zemi plakáty smějícího se Sorose, které říkaly „Nedopusťte, aby se Soros smál naposledy“, což byla narážka na údajné Sorosovo spiknutí, jehož cílem je zničit celý maďarský národ prostřednictvím neřízené migrace.

Všichni zmínění a i všichni nezmínění autoritáři nového typu potřebují nepřítele. Dnešní autoritáři si evidentně vybrali právě George Sorose. Na jedné strašně je Soros, podporovatel demokracie, liberálních hodnot, filantrop a miliardář. Na druhé straně je Soros, žid, člen elitní společnosti, který zosnoval několik převratů a plánuje další změny, které ublíží pouze obyčejným lidem. Kdo skutečně je George Soros?

Stručné dějiny života George Sorose

Židovský miliardář maďarského původu, to je nejjednodušší možná forma odpovědi. Narodil se v roce 1930 v Maďarsku. Otec byl právník, publicista a šéfredaktor literárního časopisu. Matka byla ženou v domácnosti. Když bylo jejich synovi třináct, do země vtrhli nacisté. Rodičům se podařilo obstarat falešné dokumenty a syna poslat na venkov.

Při další okupaci, tentokrát komunistické, už Soros utekl ze země. Skončil v Anglii. Chvíli pracoval jako číšník a na dalších podobných pozicích. Život mu změnila univerzita London School of Economics a především dílo Otevřená společnost od Karla Poppera. V knize autor obhajuje liberální demokracii. Dnešní Sorosova nadace nese název Open Society právě jako pocta Popperovi a jeho knize.

Po vystudování zmíněné univerzity v roce 1953 začal Soros pracovat v investiční bance v Londýně, ale už za tři roky se stěhoval do Spojených států amerických, kde začal pracovat na stejné pozici na Wall Street.

Po nasbírání zkušeností si v roce 1970 založil vlastní investiční fond a na začátku další dekády už byl Soros dolarový miliardář. Zde přichází další klíčový okamžik a události, kvůli kterým ho zná svět v dnešní podobě. Sorosovi bylo padesát a hledal nový impuls, který brzy našel v charitě a podpoře demokracie. První grant, který udělil, podpořil jihoafrické černošské studenty v časech apartheidu, tedy v době, kdy v zemi vládla rasová segregace. Tady začíná Sorosova podpora otevřené společnosti. A když se rozpadl Sovětský svaz, začal i zde podporovat vzdělání a občanskou společnost.

Po rozpadu Sovětského svazu věnoval Soros vydělané miliardy dolarů na podporu demokracie v zemích, kde právě končily komunistické režimy. Dnes jsou na odpis pro změnu liberální demokratické režimy a Soros představuje prototyp padoucha pro novou generaci autoritářů.

Magazín Forbes v roce 2020 odhadl majetek Sorose na 8,6 miliardy dolarů, což z něho v daném roce dělalo šestapadesátého nejbohatšího muže v Americe. Od roku 1984 rozdal 32 miliard dolarů.

V poslední dekádě považuje Soros Čínu za největší nebezpečí pro otevřenou společnost.

Kde se vzal Soros jako nepřítel lidu?

Abychom objevili, kde se Soros vzal jako „nepřítel“, musíme do 21. století. Po roce 2001, po útocích na Spojené státy americké, měl Soros námitky vůči americké válce v Iráku a odporoval znovuzvolení prezidenta Bushe. Tady se objevuje jeho „popularita“ u americké krajní pravice. V roce 2007 už byl na Fox News vykreslován jako arcipadouch, byl označován jako „Zlodoktor celého světa levicových nadací“. Američtí republikáni ho začali vyloženě nesnášet, když začal finančně podporovat organizace, které podporovaly voličskou registraci u příslušníků menšin.

Nenávist vůči Sorosovi je ve zmíněných kruzích univerzální. Všechny kampaně proti němu mají stejný vzorec, vždy se jedná o pravicové skupiny a Soros vždy stojí v čele údajného spiknutí.

Rusko vyhodilo Sorosovu nadaci, když podporoval organizaci Memorial, která měla za cíle mapovat Stalinův teror a systém táborů známé jako gulag. Nadace a osobně Soros byl v hledáčku Ruska už dlouho, protože v roce 2004 v Gruzii podporoval prodemokratickou revoluci.

Soros jako žid

To, že je Soros žid, nezastavilo ani izraelské představitele, aby nešířili stejnou konspiraci. I Netanjahu považuje Sorose za nepřítele, v tomto případě vadí Sorosova podpora Palestinců. Zde jde stranou i to, že Soros je často obětí antisemitských útoků, v Izraeli podporu nedostane. Dokonce i syn Netanjaha retweetoval antisemitskou karikaturu Sorose – to, co by za jiných okolností premiér Netanjahu odsoudil jako odporný antisemitismus, v případě Sorose nevadí.

Skutečnost, že je Soros žid, probouzí antisemitské stereotypy o pletichářském spiknutí a vykresluje Sorose jako manipulativního miliardáře.

Zdroj:

RACHMAN, Gideon. Věk autoritářů: jak kult vládců silné ruky ohrožuje demokracii ve světě. Přeložil Jiří KOBĚLKA. Edice N. Praha: N media, 2024. ISBN 978-80-88433-44-6.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz