Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jasný vzkaz vlády dětem: Pokud máte rodiče bez peněz, nebudete mít oběd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jennifer Murawski/ Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Oběd ve školní jídelně.

Současná vláda, stejně jako snad všechny vlády předchozí, slibovala, že vzdělávání bude její priorita. Přibývají ale kroky, které jdou jasně proti tomuto slibu.

Článek

Úvod

Dokumentu s názvem „Výzva na podporu školního stravování žáků základních škol v roce 2024“ by si pravděpodobně větší množství lidí vůbec nevšimlo, ale objevila se v něm poměrně závažná chyba. Jedná se, jak už název napovídá, o program podporování školních obědů.

Proč je důležité podporovat školní obědy

Nutné je zmínit, že podpora školních obědů je poměrně zásadní oblast a je důležitá pro vzdělávání dětí. Jak ukázal například Daniel Prokop ve své knize Slepé skvrny, školní obědy jsou extrémně důležité pro dětskou školní úspěšnost, a pokud dítě nemá oběd, snídani či svačinu (respektive pokud rodiče nemají peníze na jídlo), bude vždy mít horší školní výsledky, prakticky je dítě odsouzeno k neúspěchu. Dalším problémem je, že dítě, které nenavštěvuje školní jídelnu, může být vyloučeno z třídního kolektivu.

V České republice se každý rok zvyšuje počet dětí, které možnost dotovaných obědů využívají. I stát si je důležitosti podpory vědom a částku určenou na obědy pro děti základní škol navyšuje. Na rok 2023 stát přispěl částkou šedesát miliónů, na rok následující by mělo jít o sto miliónů korun.

Co se stalo?

Zmíněné peníze jdou přes neziskové organizace, a právě zde se objevila chyba. Neziskové organizace (nejvíce obědů dokáže zařídit organizace Women for Women) dostanou od státu peníze, ve spolupráci s učiteli a učitelkami vyberou ohrožené děti, kterým poté obědy zaplatí. Jde pochopitelně o jídlo během školních dnů a pouze o děti, které mají povinnou školní docházku, tedy základní školství.

Ministerstvo právě ale změnilo podmínku, kvůli které by obědy dostalo pravděpodobně menší počet dětí. Novou podmínkou v dokumentu bylo, že dítě nemá právo na příspěvek na oběd od neziskové organizace, pokud zákonní zástupci mají exekuci, jsou v insolvenci, nebo pobírají sociální dávky. Dítě je tak potrestáno za chudobu svých rodičů. A těm, kteří zrovna potřebují podporu největší, podporu odebereme.

V minulých letech nic podobného v programech nebylo. I proto momentálně není program ke stažení z oficiálních zdrojů, tedy stránek Ministerstva školství. (Ale samozřejmě je k dispozici z dalších zdrojů.)

Najde se řešení?

Ministr školství Mikuláš Bek zareagoval velmi rychle, přiznal chybu a slíbil nápravu. Otázka je, jak náprava bude přesně vypadat. Ale také jde o to, jak se podobná chyba mohla stát, kdo je zodpovědný, jestli vůbec někdo z MŠMT podobné věci čte a především, jestli náprava nebude jen kvůli tomu, že veřejnost na chybu přišla a ministerstvo bylo načapáno.

Další velmi důležitou otázkou je, kdy přesně ministerstvo chybu napraví a jestli problémy nezasáhnou ohrožené děti hned v lednu, protože jsme uprostřed školního roku.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz