Hlavní obsah
Rodina a děti

Pan Bek se omluvil, děti v lednu oběd přesto nedostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zájem o obědy zdarma oprávněně narůstá. Pro nízkorozpočtové rodiny jsou vítanou úlevou v napjatém rozpočtu. Teplý oběd je důležitou součástí dne, dítě nemá hlad, lépe se soustředí, oběd je vyvážený, pestrý. Vláda to opět zkomplikovala.

Článek

V Čechách existuje několik projektů, které zajišťují obědy pro děti ve školách zdarma. Cílem je, aby každé dítě mělo možnost zapojit se do školního stravování, aby netrpělo hlady, sociálním vyčleněním nebo aby se chybějící finance na jídlo nestaly důvodem pro školní absenci dítěte, a tím pádem nesměřovalo ke školnímu neúspěchu. A převážně to funguje.

Obědy zdarma v rámci zhoršení ekonomické situace využívá stále více rodin. Diskuze o tom, zda je nebo není podpora smysluplná, není na místě. Dítě za rodinnou situaci nemůže, ať je jakákoliv. A obědy zdarma pomáhají dítěti, rodině i škole.

Většina projektů získává finance z Výzvy na podporu školního stravování žáků základních škol v roce 2024, která byla zveřejněna dne 5.12. 2023. A objevila se nová podmínka, a to, že obědy může pobírat pouze dítě, jehož „zákonný zástupce dítěte není příjemcem dávek v hmotné nouzi, nepobírá dávky pěstounské péče, nečelí exekuci/insolvenci“.

Školy již měly žádosti podané, tedy všichni týden před vánočními prázdninami, kdy je o změně informovaly neziskové organizace, doháněly rodiče, zajišťovaly informování a nové souhlasy a upozornily je, že od 4. 1. zřejmě obědy mít nebudou. Dočasně. Většina dětí ze sociálně vyloučených lokalit by za takových podmínek z obědů zdarma vypadla. V podstatě Ti nejpotřebnější a nejchudší. Nad přemýšlením autora této výzvy zůstává rozum stát.

Naštěstí výzvu objevila média, možná je upozornila nějaká neziskovka, škola, těžko říci. Pan ministr se mezi Vánoci omluvil, výzvu změnil, podmínka byla vyškrtnuta. A při té příležitosti si ji zřejmě poprvé přečetl. A z alokované částky 90 miliónů korun ji snížil na 60 miliónů. Důvod nám nikdo neřekl, prostě se to jen objevilo v dodatku. Sice je veřejně známo, že žádostí o obědy zdarma přibývá a z tohoto důvodu byla původně slíbená částka 90 miliónů, ale asi je potřeba někde jinde. Ke změně výzvy došlo dne 29. 12. 2023. Neziskové organizace mohou žádat do konce ledna, lhůta byla prodloužena z původního 15.1. 2024. Většina z nich měla žádosti připravené nebo dokonce podané. Riskovat, že na ně peníze nezbydou, nechtějí.

A co to znamená pro školy, respektive pro děti? V lednu příspěvek na obědy nedostanou. Snad jim žaludky zaplní omluva pana ministra. pokud nenajdou jiné zdroje. Většina škol se pokusí najít zdroje jinde, případně se složí učitelský sbor jako obvykle, nikoho hladovět nenecháme, ale opravdu se prezentujeme jako stát s rovným přístupem ke vzdělávání? Opravdu je vzdělávání priorita?

Zdroje:

https://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelavani/vyzva-pro-podavani-zadosti-o-poskytnuti-dotace-na-podporu-5

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ministerstvo-skolstvi-skolni-obedy-podpora-stravovani.A231229_201112_domaci_pari

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz