Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přímo v soudní místnosti zastřelila vraha své dcery: Příběh Marianne Bachmeier

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tim Bessler/ Wikimedia Commons/ Public domain

Beretta 70, kterou Marianne Bachmeier zastřelila vraha své dcery.

Příběh, který ukazuje mnohé. Rodičovství, spravedlnost, násilí, pomstu, lži, práci médií i reakce veřejnosti. Ale také příběh, který původně ukazoval hrdinku, jen aby se následně názor veřejnosti změnil.

Článek

Úvod

Marianne Bachmeier se do dějin zapsala jako žena, která přímo v soudní místnosti zastřelila muže, který znásilnil a zavraždil její dceru. V následujícím roce, 1982, byla Bachmeier odsouzena na šest let za mřížemi za zabití a nezákonné držení zbraně.

Koho přesně Bachmeier zastřelila? Muž se jmenoval Klaus Grabowski, bylo mu třicet pět let a pracoval jako řezník. Měl za sebou vězení a dlouhodobé problémy, v minulosti zneužil dvě malá děvčata. Dobrovolně podstoupil kastraci, ale následně začal používat hormony ve snaze zvrátit kastraci, aby opět získal libido.

V roce 1980 k němu přišla Anna, sedmiletá dcera Marianne Bachmeier. Už se znali, šlo o lidi z blízkého sousedství a Anna si několikrát předtím hrála s kočkou Grabowského. Anna se zrovna pohádala s matkou, nešla do školy, ale za kamarádkou. Grabowski ji ale unesl a strávil s ní několik hodin v bytě, následně ji uškrtil, tělo uložil do krabice a pohodil u kanálu. Ještě ten den ho na policii nahlásila jeho vlastní snoubenka.

Soud

Grabowski u soudu odmítal sexuální zneužití Anny. Zároveň vypověděl, že se ho Anna snažila svést, vydírala ho a chtěla peníze. Dodal, že Anna mu vyhrožovala, pokud by jí peníze nedal, tak Anna matce řekne, jak ji obtěžoval. Proto mělo v jeho verzi dojít k zavraždění Anny, obával se, že půjde do vězení. Opět.

6. března 1982, třetí den soudu, přišla do soudní místnosti Bachmeier se skrytou a nelegálně drženou zbraní a sedmkrát vystřelila zezadu na Grabowskiho. Šestkrát se trefila. Grabowski okamžitě na místě zemřel.

Případ naprosto rozdělil Německo. Hrdinka, která získala pro svou dceru spravedlnost? Nebo vražedkyně?

Příběh Marianne Bachmeier

Kdo byla Marianne Bachmeier? Narodila se v roce 1950 v Západním Německu, kam její rodiče po druhé světové válce utekli z Východního Pruska. Měla velmi problematické dětství a dospívání. Její otec byl v SS, byl konzervativní, přísný, autoritativní. Brzy po přestěhování následoval rozvod rodičů.

V osmnácti letech za sebou měla Bachmeier dva porody, obě děti dala k adopci. Během druhého těhotenství byla znásilněna.

Třetí dítě, Annu, vychovávala sama. „Vychovávala“ je ale velmi silné slovo, malá Anna se o sebe musela postarat sama, velmi často trávila čas v baru, kde matka pracovala dlouho do noci a kde dcera často spala. Matka pracovala v noci, spala přes den a tak dcera byla ponechána sama sobě.

Bachmeier po střelbě

Střelba u soudu a celý příběh vyvolal obrovský zájem nejen německých médií, čehož Bachmeier využila a svůj příběh prodala za 100 000 marek, aby pokryla náklady na soud. Do vazby jí začaly chodit dopisy, kytice a další formy podpory. Po prvních informacích byl názor veřejnosti jasný – matka je hrdinka, vzala do svých rukou spravedlnost a potrestala vraha svého dítěte.

Jakmile ale do novin doputoval a zveřejnil se celý příběh, veřejné mínění se částečně obrátilo. V příběhu se ukázalo, že Bachmeier se vzdala dvou dětí, u některých lidí tím ztratila postavení „nevinné matky“.

Soud s Bachmeier provázel spor, jestli se jednalo o plánovanou odvetu, jak tvrdila obžaloba, nebo šlo o spontánní reakci v extrémní situaci, jak tvrdila obhajoba. Původní verze, v které byla Bachmeier souzena za vraždu, byla nakonec přehodnocena na zabití. V roce 1982 padl rozsudek, který zněl šest let vězení za zabití a nelegální držení zbraně. Po třech letech, v roce 1985, byla Marianne Bechmeier propuštěna.

Po propuštění z vězení a závěr života

Následně se Bachmeier vdala a odstěhovala se s novým manželem do Nigérie. Po pěti letech však přišel rozvod a stěhování na Sicílii, kde byla Bachmeier diagnostikována rakovina. Kvůli léčbě se vrátila do Německa.

V Německu několikrát vystoupila v médiích. Mimo jiné zde prozradila, že čin byl promyšlený, naplánovaný, připravený, několikrát si zkoušela střílet na terč. U soudu ale tvrdila, že zavraždění neplánovala, zbraň prostě nosila u sebe a až u soudu se rozhodla zastřelit vraha své dcery, když ho slyšela lhát.

V roce 1996 podlehla Bachmeier rakovině.

A jaký je Váš názor? Byla Bachmeier z pohledu morálky bojovnice za spravedlnost nebo chladnokrevnou vražedkyni?

Zdroje:

ISHAK, Natasha, Meet Marianne Bachmeier, Germany’s ‚Revenge Mother‘ Who Shot Her Child’s Killer In The Middle Of His Trial. In: allthatsinteresting.com (online). 1. 2. 2021, citováno 18. 5. 2024. Dostupné z: https://allthatsinteresting.com/marianne-bachmeier

KAMAN, M. John, Unveiling the Story of Marianne Bachmeier: A Mother Who Took Justice into Her Own Hands. In: KamanLaw.com (online). 19. 4. 2024, citováno 17. 5. 2024. Dostupné z: Unveiling the Story of Marianne Bachmeier: A Mother Who Took Justice into Her Own Hands (kamanlaw.com)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz