Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyprázdněný svátek a mýtus svatého Václava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula/ Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Detail sochy svatého Václava

Svatý Václav, patron naší země. Kolik toho reálně ale můžeme vědět o osobě, která žila před více jak tisíci lety? Proč zrovna Václav je naším patronem?

Článek

Mýtus a realita svatého Václava

Václav, osoba, která vykonala několik zázraků, položila základy naší země a umožňuje nám jeden den nepracovat.

Reálně o Václavovi můžeme tvrdit pouze to, že žil a umřel, jaké měl příbuzné, byl věřící, nechal postavit kostel a možná odváděl tribut míru, ale to je jen další informace od Palackého, který ji okopíroval z Kosmovy kroniky, velkého fanouška Přemyslovců, a kde ji vzal on, to už se nedozvíme.

Všechny možné zázraky jsou vysoce pravděpodobně nereálné, jeho „zemědělské“ skutky zavání hloupostí už jen z toho důvodu, že se v noci podle legend vkrádá na cizí půdu a bere svým poddaným úrodu.

Být zavražděn = hrdina

Podle dnešních interpretací je svatý Václav patronem prakticky jen kvůli tomu, že byl zavražděn. Každý národ potřebuje svou identitu, nám ji poskytl obraz Václava. Obraz, který vytvořili mniši s tehdejším monopolem na vytváření dějin. A falešných obrazů. Mniši do Václava nevložili skutečnou osobu a reálné události a dějiny, ale ideál, jak by měl vypadat život skutečného křesťana, ba dokonce mnicha. A Václav rozhodně nebyl mnich. A pokud bychom měli brát vážně pozdější kritiku od svatého Vojtěcha, tak nebyli tehdejší obyvatelé ani skuteční křesťané.

Nejdůvěryhodnějším autorem kronik píšícím o Václavovi je Widukind, protože píše o domnělých zázracích, ale jelikož je nemůže potvrdit, tak se jim nevěnuje.

Závěr

Nemáme co dočinění s reálnou postavou, s reálným Václavem, pouze jeho obrazem. I to je důvod, proč ho každá doba a každý režim využíval podle svých potřeb. Národní obrození tak dbalo na jeho češství či slovanství, nacistům za protektorátu Čechy a Morava zas vyhovoval zmíněný a údajný tribut míru placený „Německu“, mohli tak obraz Václava použít pro svou propagandu, kde ho dávali za vzor, říkali v podstatě „podívejte se, i Váš patron spolupracoval s Němci před tisíci lety, ten věděl, jak se chovat správně, měli byste ho napodobit“.

Mimochodem, toto využívání a zneužívání obrazu Václava a dalších osobností je přesně to, co bychom měli učit v hodinách dějepisu a vyprávět doma dětem. Bude to reálnější a naše děti budou vzdělanější.

A dnes? Vyprázdněný svátek, to je dnešní podoba svatého Václava, patrona naší země.

Zdroje:

LIOLIASOVÁ, Pavla, Kdo byl svatý Václav? Život zemského patrona znají Češi hlavně z legend. In: irozhlas.cz [online]. 28. 9. 2017 [cit. 24. 9. 2023] Dostupné z: Kdo byl svatý Václav? Život zemského patrona znají Češi hlavně z legend | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

ČIHÁK, Ondřej, ŠŤASTNÁ, Tereza, Svatý Václav je nejdůležitější identifikační kód Čechů, tvrdí teolog. In: plus.rozhlas.cz [online]. 28. 9. 2021 [cit. 24. 9. 2023] Dostupné z: Svatý Václav je nejdůležitější identifikační kód Čechů, tvrdí teolog | Plus (rozhlas.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz