Hlavní obsah

Hana Maciuchová tiše trpěla. Ze smrti milovaného Adamíry vinila lékaře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NextFoto (koupená licence)

Je zřejmé, že to Maciuchová neměla v životě jednoduché

Hana Maciuchová byla skvělou herečkou. A ačkoli to na sobě tato elegantní dáma nedávala nikdy příliš znát, v soukromí tiše trpěla. Zákeřná rakovina jí totiž nedala spát téměř celý její život.

Článek

Fanoušci si ji však zamilovali například v Krkonošských pohádkách, v Samotářích či v seriálu Ulice. Její kolegové ji často s oblibou nazývali první dámou herecké scény. A není divu. Lidé si půvabnou herečku také nemohli vynachválit díky její milé a nekonfliktní povaze, velké profesionalitě a noblese, která pro ni byla typickou.

Hana Maciuchová navíc nikdy nepatřila mezi celebrity, které potřebují své soukromé záležitosti troubit do světa. Naopak si za každé situace snažila udržet tvář a působila elegantním dojmem. V soukromém životě přitom často neměla na růžích ustálo. Především pak po zdravotní stránce si mnohokrát sáhla až na úplné dno.

Vždycky se potichu stáhla

Dnes už není tajemstvím, že Maciuchovou zákeřná rakovina pronásledovala dlouho. Poprvé se s ní musela vypořádat v roce 2017. Stáhla se v tichosti do ústraní, aby mohla v klidu bojovat. Fanoušky tehdy mrzelo, že se vzdala oblíbené role Miriam Hejlové v seriálu Ulice, ale nikdo pořádně netušil, co se s Maciuchovou dělo. Informace o její nemoci neměli ani někteří její kolegové a pravda vyšla najevo až později. Maciuchová bojovala s rakovinou prsu, kterou měla v minulosti ale i její maminka.

Stejně jako ona nemoc porazila, ovšem v roce 2020 se rakovina bohužel vrátila, tentokrát se objevila v podobě nádoru slinivky. I tenkrát se herečka stáhla do ústraní a odjela domů na Moravu. „Jsem na Moravě a vyhlížím vlídnější čas. V rodinném kruhu budeme vzpomínat na rodiče, na milovanou maminku, které vděčím za to, že jsem na světě,“ vzkázala krátce před svou smrtí.

Vzhledem k tomu, že Maciuchová prožívala své trápení převážně v tichosti, mnoho jejích kolegů bylo z jejího odchodu na věčnost skutečně v šoku. „Je to šok. Zpráva mě hodně ranila. Strávila jsem s Haničkou mnoho času v Divadle na Vinohradech. Byla to úžasná dáma a skvělá herečka a kolegyně,“ řekla například herečka Kateřina Brožová.

Řvala jsem na ty lékaře

S vážnými nemocemi se však Hana Maciuchová nepotýkala sama. Už v roce 1993 jí rakovina vzala jejího životního partnera Jiřího Adamíru. Charismatický herec tehdy podlehl rakovině páteře. Herečka se netajila tím, že ji smrt její životní lásky naprosto zdrtila. „Když to potom spělo tak problematicky do konců, tak jsem řvala na ty lékaře, ať mi neříkají nic problematického, protože je v jejich popisu práce, aby lidem pomáhali,“ svěřila se Maciuchová, jak to pro ni bylo celé těžké.

Adamíru se však lékařům stejně nakonec zachránit nepodařilo. „Můj muž zemřel na pooperační komplikace, ne kvůli nemoci samotné. V jeho případu bylo tolik otazníků, tolik problematických lékařských rozhodnutí, tolik zdržení,“ řekla herečka, která podle všeho z hercovy smrti vinila právě lékařský personál.

Adamíra však nebyl jediným, koho rakovina Maciuchové vzala. V roce 2010 onemocněl touto nemocí hereččin blízký kamarád Bořivoj Navrátil, s nímž si zahrála v nekonečném seriálu Ulice. Maciuchová si velmi přála, aby se Navrátil uzdravil, avšak herec nakonec rakovinu tlustého střeva neporazil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz