Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kosatka miluje žraločí játra, vypreparuje je jako zkušený chirurg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Vůbec poprvé se povedlo zdokumentovat případy, kdy osaměla kosatka zabila velkého bílého žraloka. Pochutnala si na jeho játrech, což ale může být do budoucna docela velký problém.

Článek

Kosatky dokáží až s chirurgickou přesností zabít jednoho z nejnebezpečnějších predátorů na zemi, aby si pochutnaly na jeho játrech. Pro populaci velkého bílého žraloka to však není vůbec dobrá zpráva. Tím spíš, že to podle všeho kosatka dokáže úplně sama, jak se povedlo odborníkům zdokumentovat poblíž Kapského Města v Jižní Africe.

Jako zkušený řezník

Záběry pořízené v červnu loňského roku v zátoce Mossel Bay ukazují, jak kosatka zabíjí mládě velkého bílého žraloka a odstraňuje mu játra – to vše za méně než dvě minuty. Ryba pak propluje kolem lodi kameramana s krvavými játry v tlamě.

Kosatky jsou známé tím, že spolupracují při lovu a troufnou si i na tu největší kořist. Takže výše popsané chování je hodně neobvyklé. Webu National Geographic to potvrdila i Alison Towner, expertka na žraloky, která byla v čele nové studie zveřejněné v časopise African Journal of Marine Science.

Loví ve smečkách jako vlci

Kosatky jsou pozoruhodně flexibilní a kreativní ve svých strategiích, jak ulovit rozmanitou kořist, včetně žraloků, ryb a mořských savců. Například, aby dostali větší kořist, jakou jsou například velryby, mohou některé kosatky lovit ve smečkách podobných vlkům. Díky tomu si v posledních letech vysloužily spoustu pozornosti.

Například jedna antarktická populace kosatek společnými silami vytváří vlny, které doslova sestřelují kořist z ledových ker. V Rusku se v roce 2017 kosatky spojily, aby ulovily velrybu grónskou. A v Austrálii byli vědci v posledních letech svědky toho, jak skupiny nejméně 12 kosatek zabíjely modré velryby, největší zvíře na planetě.

Konec žraloků u pobřeží?

Ale kosatky také loví samy (ovšem dosud si takto netroufly na žraloka). Kosatky u západního pobřeží Severní Ameriky pracují většinou sami, ale zůstávají spolu ve skupině z mnoha jiných důvodů. „A také se často dělí o kořist, například lososa, když ho některá z ryb uloví,“ vysvětluje bioložka Hanne Strager.

Pokud by však měl být jev, kdy kosatka sama útočí na žraloka do budoucna pravidlem, je to pro žraloky špatná zpráva. Žralok sedmižábrý a velcí bílí žraloci v posledních letech z velké části opustili jihozápadní pobřeží Jižní Afriky. Pak se sice vrátili, ale bylo jich méně, což je podle odborníků běžné v místech, kde útočily kosatky.

Faktem sice je, neregulovaný nadměrný rybolov představuje pro populace žraloků mnohem větší hrozbu než „incident“ v Jihoafrické republice. Ale kosatky zvýšily tlak na druhy ryb, které se již dostaly do potíží i bez nich. Absence žraloků coby vrcholových predátorů může mít vlnový efekt u celého pobřeží Jihoafrické republiky. Významný vliv kosatek na žraločí populace by tak neměl být přehlížen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz