Hlavní obsah

Třikrát během dne ti půjde o život. Šanci přežít máš 12 procent, věštil Brzobohatému režisér Jasný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Radoslav Brzobohatý ze světa odešel v roce 2012, jeho role jsou ale nesmrtelné

Zástupy obdivovatelek, divoké vztahy, ale hlavně celá řada nezapomenutelných rolí. Přesto i v životě Radoslava Brzobohatého zůstávají věci, které nejsou tak úplně známé. Tak jako věštba jeho kamaráda.

Článek

Dvě manželství mu nevyšly. To první s Jarmilou Kolářovou, kterou si bral jen chvíli po studiích, druhé pak s Jiřinou Bohdalovou. Dočkal se až na třetí pokus, v roce 1982 si Radoslav Brzobohatý vzal Hanu Gregorovou a zůstal s ní až do konce svého života. Trojka mu možná byla svým způsobem osudná. Ještě v době, kdy žil s Bohdalovou, mu totiž kamarád Vojtěch Jasný předpovídal, že během jediného dne málem třikrát zemře.

Dostal z něj všechny informace

Něčemu takovému se však jen těžko věří. Zní to jako nějaké báchorky od táboráku, které se vyprávějí dětem, aby už šly spát. Jenomže režisér měl svá slova podpořená vědou, jak ostatně přiznal sám Brzobohatý. „Byl opravdu schopný na základě rovnic o několika neznámých vypočítat postavení planet ve vztahu k Měsíci a podobné astronomické zákonitosti. Já na tyhle věci nikdy nebyl, ale samozřejmě jsem si to nechal přečíst; byly toho asi tři stránky. A samé pozitivní věci. Jen na dvou místech se Vojta na pět minut odmlčel.“

Své závěry si chtěl Jasný nejprve nechat pro sebe. Až na hercovo naléhání a po posilnění domácí slivovicí mu za nějaký čas řekl vše, co se dozvěděl. „Tož, Radošu, až se ti bude blížit čtyřicítka, tak během čtyřiadvaceti hodin zažiješ tři okamžiky, při nichž budeš mít jen dvanáctiprocentní šanci, že z nich vyvázneš živý.“ Brzobohatý vzpomínal, že se Jasný rozplakal, herec mu však nevěřil ani slovo. Ovšem ukázalo se, že vědu nelze brát na lehkou váhu.

Proroctví se naplnilo

Přišel rok 1971. Brzobohatý točil v Turkmenistánu snímek Oáza, štáb trávil tři měsíce na poušti a podle herce se to dalo přežít pouze vytrvalým popíjením šampaňského. Takže když se vrátil zpět do vlasti, potřeboval něco, co bychom dnes nazvali detoxem. V Tuzexu si koupil nové lyže a zamířil na chalupu do Jizerských hor. S kamarády pak vyrazili do okolí a když se vrátili, dům byl v plamenech. Začali hasit, když si Brzobohatý uvědomil, že v prvním patře jsou drahé lyže. „Doplazil jsem se tam, otevřel dveře a naštěstí jsem neudělal ještě jeden, osudový krok, protože v tu chvíli se zřítil strop,“ vzpomínal herec.

To byla první událost, při které mu šlo o život. V emocích sedl do auta s tím, že vyrazí za kamarádem. Když se blížil k železniční trati, viděl navršení hromady hlíny. Jen tak tak dobrzdil, když se kolem něj přehnal vlak. „Jak tam spravovali koleje, tak asi přesekli přívod elektrického proudu k výstražné signalizaci.“

Třetí „díl“ předpovědi Vojtěcha Jasného na sebe nenechal dlouho čekat. Za pár hodin se Brzobohatý vydal do Prahy, v hlavě už měl myšlenky na to, že ještě přijde jedno nebezpečí. Celou cestu do metropole měl pocit, že mu v zadní části auta něco bouchá. Nechal to ale být s tím, že se z proroctví dočista zbláznil. „Spokojeně dojel až na Palmovku, kde mi na křižovatce upadlo levé zadní kolo.“

Smrt si pro Radoslava Brzobohatého přišla až mnohem později - velký herec zemřel 12. září 2012 v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz