Hlavní obsah
Zdraví

„A na čem jedeš ty?“ Závislost není zdaleka tématem lidí na okraji společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Teen Challenge ČR

Problém závislostí přesahuje stereotypní představy a týká se mnohem více lidí než těch na okraji. Ukazují to statistiky a také naše zkušenosti to potvrzují. Většina lidí hrozbu dlouhou dobu podceňuje. Pokud se vás to týká, vyhledejte pomoc včas!

Článek

V létě jsme se náš tým zúčastnil multižánrového křesťanského festivalu United. Byli jsme tam s autem, sloužícím jako mobilní kontaktní centrum. Naším cílem bylo setkávání a rozhovory s lidmi, šíření povědomí o možnostech pomoci, a také poskytnutí poradenství a podpory, tomu, kdo bude potřebovat a chtít.

Také jsme chtěli trochu provokovat otázkou „A na čem jedeš ty?“

Šlo nám o to otevírat téma závislostí jako oblast, která se může týkat každého z nás, a nejen například lidí na ulici nebo lidí žijících v nějak rizikovém prostředí. Různé formy závislostí ničí či minimálně zhoršují životy i lidem, kteří vypadají a žijí normálně. Závislosti se také mohou nabalovat na další problémy, které se vyhnou málokomu z nás - stres, frustrace, úzkost. Podle statistik v každé širší rodině v naší zemi je závislý člověk. 1,3 –1,7 mil. lidí ve věku 15+ rizikově pije. 45 tisíc lidí užívá rizikově drogy (pervitin a opioidy). V dnešní mladé generaci se závažným problémem stávají také nelátkové závislosti - 360–540 tisíc osob má riziko digitální závislosti a jejich počet roste (použité statistické údaje najdete na drogy-info.cz).

Nedávno byl do českých kin uveden film Zápisník alkoholičky - jeho mimořádně vysoká návštěvnost napovídá, že téma závislosti (v tomto případě pití žen) je pro mnoho lidí zajímavé. Dost možná z důvodu, že se jich nějakým způsobem dotýká nebo by mohlo týkat.

Mnoho lidí na naši otázku zareagovalo – měli jsme rozhovory s teenagery, rodiči, vedoucími, kteří pracují s dětmi a mladými lidmi, i s lidmi v zajetí drog. Přitom nebyla zdaleka řeč jen o drogách nebo alkoholu, ale mluvili jsme také např. o digitálních závislostech, e-cigaretách. S jedním mladým párem jsme měli i zajímavý rozhovor o vztazích a závislosti na člověku.

Závislí si obvykle říkají o pomoc, až když jsou na dně. Rádi bychom povzbudili všechny čtenáře, kterých se nějaká forma závislosti dotýká, ať už osobně nebo jako blízkých, vyhledejte pomoc dříve, než vám závislost zdevastuje život! Čím déle člověk v závislosti žije, tím větší škody způsobí a tím déle trvá, než se s nimi člověk vypořádá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz