Hlavní obsah
Seberozvoj

Když nás problémy blízkých donutí žít jejich život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Jak Jana bojovala se spoluzávislostí v manželství s alkoholikem? Čtěte příběh o jejím vnitřním zápase, odhalování pout alkoholové závislosti a hledání odvahy k vyhledání pomoci.

Článek

Jana si vzala muže, který se rád napil. Na začátku to vypadalo nevinně, ale postupně se jeho pití stalo čím dál tím častějším a nekontrolovatelnějším. Když se muž opilý vracel domů, Jana se snažila situaci řešit, ale její snahy nikam nevedly.

„Muž nemohl ráno vstát, a tak mě požádal, abych zavolal jeho šéfovi a řekla mu, že je nemocný,“ popisuje Jana. „Přestali jsme chodit na rodinné oslavy, protože to vždycky špatně dopadlo. Z práce jsem hned spěchala domů, abych zjistila, jestli je muž v pořádku. Ale nakonec jsem si uvědomila, že nejsem schopná řešit jeho závislosti za něj. Nemůžu nést jeho tíhu na svých bedrech.“

Jana byla plná studu a beznaděje, když byla konfrontována s realitou jejich života. Cítila se osamělá a plná beznaděje, ale postupně se rozhodla najít odvahu a sílu přiznat si, že nemůže bojovat s tímto problémem sama.

Jana se snažila kryt manželovo chování před rodinou a přáteli, protože se styděla za jeho závislost a chtěla zachovat zdání normálního rodinného života. Zároveň omezila styky s přáteli, aby chránila manželovo tajemství a udržela falešný obraz harmonické rodiny. Myslela si, že ho dokáže přimět k léčbě, ale postupem času si uvědomila, že jeho závislost je mnohem hlubší problém, než si myslela.

Nakonec se Jana rozhodla hledat pomoc nejen se závislostí svého manžela na alkoholu, ale i se svými vlastními vnitřními zápasy a závislostmi. Jedním z příkladů jejího spoluzávislého chování bylo potlačování svých emocí a potřeb ve prospěch manželových. Druhým příkladem bylo její časté přebírání zodpovědnosti za manželovy problémy a snaha chránit ho před důsledky jeho chování.

Spoluzávislost je stav, ve kterém jeden člen rodiny příliš přizpůsobuje svůj život a potřeby potřebám a chování druhého člena se závislostí. Tento stav může vést k narušení osobních hranic, ztrátě identity a pocitu zodpovědnosti za problémy závislého člena rodiny. Pokud se nacházíte v podobné situaci jako Jana, nebo pokud máte své vlastní závislosti, neváhejte vyhledat pomoc. Na stránkách Teen Challenge najdete informace a podporu, která vám může pomoci osvobodit se z těchto obtížných situací a začít nový život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz