Hlavní obsah
Názory a úvahy

Televize vysílají filmy, které by měly být v trezoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pokrokový euroobčan

Jindřich Šídlo před časem napsal článek, ve kterém podpořil vyřazení filmu Jih proti Severu z nabídek televizí a jeho vrácení do nabídky až po úpravách a vložení vysvětlení nevhodných scén. Já se rozhodl sepsat všeobecnější úvahu o závadných filmech.

Článek

Osobně si myslím, že za více než 100 let kinematografie vzniklo tolik děl, které se dívají naprosto pokřiveně na některá období světových dějin, že by celé pročištění stálo za mnohem radikálnější řez. Kromě filmů velebících život na americkém jihu zde máme filmy, které se zabývají např. 2. světovou válkou, avšak naprosto jednostranně jsou zaměřené protiněmecky (čest výjimkám jako Habrmannův mlýn nebo Krajina ve stínu). Máme zde filmy, které ukazují idylický venkovský život v době, kdy u nás v 80. letech řádil nejtužší stalinismus (Vesničko má středisková). A hlavně je zde spousta filmů, které vůbec neakcentují kulturní a biologickou rozmanitost člověka jako lidského druhu. Ve starých filmech tak naprosto chybí problematika genderu, rovnosti všech kultur a náboženství, homosexuality, ochrany životního prostředí a dalších témat, u kterých je žádoucí, aby byla ve všech filmech, které dnes formují naši mládež.

V nedávném období koronaviru jsme dokázali na dva měsíce zcela vypnout ekonomiku. Proč to samé nezkusit v oblasti filmů? Pojďme stáhnout ze všech televizí, kin i internetových úložišť úplně všechny filmy. A vracejme je postupně. Zkrátka poté, až projdou schvalovacím procesem vybraných odborníků na film, gender, multikulturalismus i další oblasti našeho každodenního života. Možná se nakonec vrátí na veřejnost jen procento filmů. Ale budeme mít jistotu, že půjde o díla, která budou mít blahodárný vliv na nás, naši mládež a hlavně nebudou nikoho urážet, ignorovat či uvádět do rozpaků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz