Hlavní obsah
Psychologie

Cesta k vnitřnímu uzdravení po rozchodu s narcistickým partnerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Výstup deeply AI - obrázek vygenerovaný AI z textu

Pozor na meditace, nemusí být tím, co potřebujete, a spíš je naopak můžete vnímat jako jakési poflakování se v disociovaném prostoru.

Článek

V disociovaném prostoru nejsme schopni rozvíjet svou energii. Pokud jsme od naší energie odpojeni, nemůže se rozvíjet.

Vztahování je součástí naší sociální kontemplace – uvědomělého pohledu na skutečnost života. Jeden ze způsobů vyhýbání se řešení emočního traumatu je to, že člověk je silně přitahován k meditaci, neboť se dostává do nádherných stavů blaženosti. Krátkodobý návykový stav neřeší stav plné přítomnosti reálného a každodenního života.

Po rozchodu s narcistickým partnerem prožíváme emoční trauma, kdy je nutné se naučit vnímat kontrakci a expanzi, světlo a temnotu, protože není všechno jen světlo anebo jen temnota. Je potřeba se naučit vnímat obě polarity jako odpověď na právě prožívanou ne-dualitu své existence. K tomu může pomoci řízená vizualizace přepisu toku energií v návaznosti na děj a prostředí.

Pokuste se uklidnit své emoce tím, že se stabilizujete vnímáním své existence jako celku, položte jednu ruku na hrudník a druhou na břicho. Dýchejte zhluboka a vnímejte pohyb rukou při nádechu a při výdechu.

Pod silným stresem budete zapomínat na své povinnosti.

Možná budete méně a nekvalitně jíst anebo se naopak nestřídmě přejídat. Zapomenete na pitný režim, vynecháte zdravé doplňky stravy anebo sáhnete pro „šidítcích“ v podobě alkoholu, cigaret, sladkostí, rychlé střídání náhodných známostí, výtržnosti nebo vám jinak neobvyklé reakce. Jedná se o projev volání o pomoc, jste všude a nikde. Zejména nejste sami se sebou a bude potřeba zavést si diář s přesným režimem, který budete dodržovat a za jeho dodržení se nezapomeňte odměnit.

Budujte si radost z toho, že jste každý malý bod „to do“ listu splnili. Pozn.: dávejte si reálné body v zásadě, podle mých sil a možností, žádné přehánění a tlak na maximální výkon. Láska k sobě není jen to, co k sobě cítíme, ale i to, co pro sebe skutečně děláme!

Najděte si předmět, který pro vás symbolizuje lásku a bezpečí. Mějte ji s sebou, dotkněte se jí, dovolte si lásku místo strachu. Může to být figurka spojená s vaším duchovním přesvědčením (např. malý andílek, kamínek, amulet), která vám připomene, že i v těžkých chvílích máte vnitřní vedení, intuici a moudrost. Může to být jakýkoliv předmět, se kterým jste spojeni jako se symbolem vnitřní síly a připomene vám, že nemáte zapomenout dýchat.

Kupte si velkého plyšového medvěda (optimální velikost je 130 cm), kterému budete vyprávět, co prožíváte, co se vám ten den povedlo, povídejte si s ním. Klidně se k němu přitulte a spěte s ním v objetí.

Přepis emocionálních vzorců je nutné realizovat postupně, ale důsledně.

„Po rozchodu se svým ex-partnerem jsem rozdělila manželskou postel. Velká postel a prázdno na jeho místě mi dělalo problémy s usínáním a spaním. Musela jsem se naučit novému návyku. Tenkrát jsem udělala druhý pelíšek na spaní pro svého zlatého retrívra vedle mé postele. Když jsem slyšela, jak dýchá a třeba někdy i s rukou v jeho chlupech, usínala jsem klidněji. Časem emocionální propady ustupovaly a naučila jsem se znovu spát sama. (Podobný trik pomáhá také v situacích ukončení dlouhodobého vztahu, kdy je nutné změnit společné životní návyky). Věřte mi, že čím dříve to uděláte, tím rychleji si začnete zvykat na nové emocionální vzorce.“

Ve styku s dobrem je modlitba užitečná, je-li člověk věřící. Může to být třeba dobrá mantra Ho’oponopona a další. Přemýšlejte o někom anebo o něčem hezkém, co vás posiluje a uklidňuje. Může to být pěkné místo, něco, co máte rádi (duchovní bytost, plyšový medvěd, kamarád, člen rodiny aj.). Usmívejte se a vnitřně se radujte ve své duši. Osobně mi pomáhal zpěv a hlasitější hudba a začala jsem pravidelně cvičit. Je dobré si připomenout, že jakoukoliv ztrátu přítomnosti dříve blízkého člověka může nahradit fyzická zátěž.

Přidávám odkaz na zdroj známé písničky Zdeňka Svěráka v podání Ivany Andrlové a Jana Čenského, pohádka Princové jsou na draka: Dělání (youtube.com)

Naslouchejte hudbě, která vás uklidní a inspiruje. Hudba aktivuje srdeční čakru, protože naše srdce potřebuje uzdravení. Nestyďte se a zazpívejte si. Že neumíte zpívat, no a co. Důležitá je radost ze zpívání, nikoliv jeho forma. Prozpěvujte si, pobrukujte si, otevřete plíce a hlasivky. Dobré je zazpívat si při řízení auta, když jste za volantem sami. Pokud je hudba příliš emocionálně vzrušující (reaktivace vzpomínek), vnímejte, co vám vaše tělo říká a odložte poslech na později.

Chvalte se!

Za každý malý krok, za každou drobnost a všednost života. Je důležité pochopit, že malé kroky jsou součástí dlouhé cesty. Zaznamenávejte si své myšlenky a dojmy z běžného života. Zapisujte si všechno pravidelně. Psát si deník není výsadou nešťastných a smutných lidí. Podstatou pravosti záměru je sledování pozitivních změn. Nesuďte se za to, co a jak píšete, jednoduše pište. A nezapomeňte svou práci uchovávat v tajemství jen a jen pro sebe.

Poznámka: pokud budete mít pocit, že vám psaní deníku terapeuticky nepomáhá, pokuste se zapojit hemisféru mozku jiným směrem a to tím, že si začnete psát deník jinou rukou, než kterou běžně k psaní požíváte. Jste-li pravák, pište levou rukou a naopak.

Emoce jsou naší součástí a nelze je ignorovat, zlehčovat ani popírat.

Emoce jsou důležité a znamenají stejné jako dýchat. Co je za vaší mocí v e-moci? Chtěla bych vám pomoci identifikovat původce negativních emocí, které se vryli pod kůži a pečujeme o ně víc, než o emoce s kladným a pozitivním nábojem. Každou jednu negativní emoci poznejte, přečtěte ji. Poděkujte tomu, kdo si co k vám odložil do vašeho emočního pole. Neberte to smrtelně vážně a nebloumejte, propusťte to a vraťte to ve prospěch poznání dárce. Naučte se pravidlu – jedna negativní emoce = jedna smutná skutečnost o tom, kdo jí vypustil.

Smějte se a usmívejte se.

I když by se mělo jednat o nucený úsměv, zvedni koutky svých úst. Směj se pravdivě a z plna hrdla. Smích uvolňuje strnulost. Svým úsměvem a smíchem nakazíš své okolí. Lidé se zpravidla snaží projev emocí napodobovat, a to se týká zejména smíchu. Když se smějete na batole, bude se po chvíli na vás smát také. Úsměv i smích vytváří příjemné pocity, za kterými stojí továrna biochemie vašeho těla.

Všimla jsem si, že ti, kteří řeší jakýkoliv problém, jsou zamračení a smutní. Problém, který právě tíží vaši mysl, nemusí být pro toho, kdo se nadměrně směje až tak závažný, protože třeba řeší podstatně kritičtější záležitosti. Nikdy nevíte a nelze soudit, koho a který problém je větší nebo menší, pro naší jedinečnou odlišnost. Bouřlivý smích pro mne vždy znamená, že smějící uvolňuje přetlak emocí v opačném slova vyjádření. Pozor také na chronickou „vysmátost“, která může signalizovat jiné zdravotní komplikace.

Smysly stimuluje pozitivní energie, kterou můžete načerpat také prostřednictvím vůní. Zharmonizujte své toky energií. Těšte se na váš rituál esence vůní a bezpečného pohodlí. Může se jednat o pálení kadidla (nezapomeňte vyvětrat po ukončení pálení), Palo Santo (provoní místnost), bílou šalvěj (součást magických rituálů), bobkový list nebo borovicové jehlice (vykuřovadla si můžete také vyrobit sami).

Snažte se o pravidelný úklidový rituál a udržujte své prostředí v čistotě. Může se stát, že propadnete a poddáte se marnosti. Nejedná se o žádný vzácný jev, že prvním signálem duševní disharmonie je neudržovaná domácnost. V podstatě se možná začnete zahalovat do chaosu a nepořádku. Později bude důsledek i vidět. Proto, když uklízíš v duši, musíš uklízet i kolem sebe. V nepořádku a chaosu se velmi dobře daří negativní energii a tu přeci chceme vymést!

Pořiďte si úložný box na předměty výhradně vašich pozitivních vzpomínek.

Může se jednat o kamínky z dovolených, talismany, dopisy, váš dopsaný deník, náramky pro štěstí, cokoliv, co otevřete jako něco tajného, vašeho důvěrně intimního. Drobnosti důležité osobní povahy, kterými překonáváte náročná období. Takovou krabici nazývám „Box pro radost“. Budujte cokoliv, co je pro vás příjemné. Praktikujte techniky všímavosti (neodsuzující stav v přítomného okamžiku).

Na závěr musím upozornit na problémy s emoční oploštělostí.

Emoční oploštělost patří mezi negativní příznaky duševních poruch. Emoční oploštělost se projevuje zúženou polaritou emocí, jejich sníženou intenzitou a nedostatečnou modulací, které vedou k nezájmu, snížení celkové aktivity. Afektivní reaktivita je nevýrazná jakoby setřelá, neměnná. Nemocní se projevují jako citově lhostejní a neúčastní. Emoční oploštělost bývá příznakem organických duševních poruch, patří mezi negativní příznaky schizofrenie, provází apatické formy deprese a může být celoživotním rysem některých poruch osobnosti. Přestože emoční oploštělost ve výjimečných případech může být vítána jako schopnost odstupu od stresu, u většiny nemocných je emoční oploštělost nežádoucí a snižuje kvalitu života. Proto pokud nejste-li schopni dlouhodobě prožívat potěšení, vyhledejte prosím odbornou pomoc.

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz