Hlavní obsah
Psychologie

Mohou být lidé s Aspergerovým syndromem narcističtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/

Narcisté jsou mnohem sebevědomější než aspíci. Narcisté dělají věci s úmyslem ublížit, zatímco aspíci nemají v úmyslu dělat zraňující věci.

Článek

Narcista vás bude kritizovat s plným vědomím, že to, co říká, vás bude velmi zraňovat. Člověk s Aspergerovým syndromem může říkat věci, které jsou stejně kruté, ale bude se mylně domnívat, že se jen snaží být užitečným a upřímným. Konečný výsledek je stejný. Slova bývají stejně zraňující bez ohledu na to, kdo je pronáší nebo jaký je jejich záměr.

*******

Aspíci jsou odlišní, nikoliv postižení. Aspergerův syndrom (AS) patří mezi poruchy autistického spektra. Lidé s Aspergerovým syndromem mohou být nadprůměrně inteligentní a dosahovat úžasných výsledků v oblastech svého zájmu. Léčba Aspergerova syndromu není možná. Jedná se o vývojovou, genetickou poruchu (anomálii) v pravé hemisféře. V článku dále uvádím ve zkrácené podobě slovem „aspík“.

*******

Dokonce i styl dvoření se narcisty a aspíka vypadá podobně. Narcisté se notoricky zapojují do „bombardování láskou“. Zpočátku si svou novou milostnou kořist idealizují a zahrnují jí lichotkami. Mohou se přetrhnout ve snaze o pozornost a obdarovávání své nové kořisti. Narcista bude trvat na tom, že našel svou „spřízněnou duši“. Věci se budou hýbat extrémně rychle. Nic netušící milostná kořist bude mít pocit, že věci jdou úžasně dobře. Pak narcistická maska spadne. Narcista se začne nudit, začne kořist devalvovat a z kořisti se stane oběť (někdy také oběť v záloze). Narcista se nakonec přesune k další nové kořisti. Nebohá dříve kořist a dnes oběť se bude divit a ustrne v emoční smyčce „Co se sakra stalo princi Krasoňovi?“

Aspíci mají také rychlý průběh milostných námluv, ale z jiných důvodů. Říká se, že „zamilovaný“ aspík je téměř k nerozeznání od narcise. Aspík vnímá novou milostnou kořist jako „zvláštní zájem“. Chtějí vědět co nejvíce o své nové milostné kořisti, stejně jako se vášnivě věnovali sbírání mincí, učení se oblíbeného cizího jazyka atd.. Co je předmětem jejich zvláštního zájmu, tomu věnují naprostou a upřímnou pozornost.

Aspíci mají tendenci dělat logická rozhodnutí. Svá rozhodnutí zakládají spíše na faktech než na emocích. Potká-li aspík atraktivní ženu, u které si zaškrtne všechna jím požadovaná políčka, věci se pohnou velmi rychle. Aspík může obsesivně volat nové milostné kořisti, posílat jí během dne několik e-mailů, psát SMS atd.. Na první dojem se mohou interakce aspíka podobat narcistickému bombardování láskou.

Aspík sociální deficity bravurně maskuje a je pravděpodobné, že si jich nová milostná kořist vůbec nevšimne. Neznalost vysoce funkčního autismu může vést k chybné záměně s narcisem. Aspíci obvykle hledají silného, inteligentního partnera s lepšími než průměrnými sociálními schopnostmi. Chtějí někoho, kdo jim pomůže se orientovat v sociálních vztazích. Někoho, z koho bude aspík nadšený a ke komu bude zcela podřízeným.

Aspíci jsou velmi impulzivní a proto není divu, že často tlačí na otázku manželství. Jakmile fáze zamilovanosti odezní, nebude aspík schopen udržet svou pozornost ani náklonnost. Milostná kořist bude přemýšlet o tom, co se stalo s osobou, do které se zamilovala. „Kam se sakra vytratil jeho zájem?“

Neznalá milostná kořist se zamilovala do „sociální masky“. Autisté se často zapojují do „sociálního maskování“, protože chtějí a potřebují vypadat jako narcisové pro zbytek světa. Doma je autista často samotářský, sebestředný a chladný.

Mnoha lidem trvá léta, než zjistí, jestli žijí ve vztahu s narcisem anebo aspíkem (či jinou formou poruchy osobnosti na spektru autismu). Ať tak nebo jinak, stejně si takový vztah vybere obrovskou emocionální daň. A výsledek je fatálně, jako přes kopírák, všude stejný.

To, co se tu snažím říct je, že aspík se může chovat narcisticky, avšak ve většině případů si aspík neuvědomuje bolest, kterou svým chováním způsobuje druhému.

Domnívám se také, že ženy, které jsou přitahovány chladnokrevnými narcisy, mají vysokou pravděpodobnost, že se dostanou do vztahu s aspíkem. A teď se v tom vyznej!

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz