Hlavní obsah
Psychologie

Narcismus versus materialismus: Boj o obraz a majetek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Narcisté hromadí a sedí na majetku jen proto, aby nasytili pocit vnitřní prázdnoty. Mělo anebo nemělo by být víceméně pravděpodobné, že lidé se silným sebevědomím budou takto materialističtí?

Článek

Nedávno jsem napsala článek na téma bohatých a chudých narcisů. A tímto článkem bych na něho chtěla volně navázat. Všimla jsem si totiž, že typickým projevem člověka na spektru narcismu je hromadit a sedět na majetku. Není až tak důležité zohledňovat jakým způsobem se narcista k majetku dostal a zdali je či není jeho skutečným vlastníkem. Podstatou u narcistů bývá moje oblíbená fráze „co jednou peklo schvátí, nikdy nenavrátí“.

Narcisté bývají totiž kombinací sebestředných, vypočítavých a sobeckých šlendriánů hrajících si na hrdobce. V každém případě majetnictví je tím, co posiluje jejich narcistické ego. Patologický „kolenovrt“ nikdy nepustí ani chlup, aniž by za něho něco nedostal anebo nezískal. Narcistické zneužívání a využívání je podstatou narcistického materialismu.

Ale ano, v dnešní době šetří kde kdo, ale narcisté střádají do hnízda, na kterém mohou sedět. Narcisté jsou posedlí sebeobdivem a neukojitelnou touhou po materiálním bohatství a bezohledném jednání ve prospěch vlastních zájmů na úkor ostatních.

Celkově lze vnímat narcisty jako jednotlivce, kteří se snaží kompenzovat vnitřní prázdnotu prostřednictvím vnějšího lesku a materiálního bohatství, aby vyrovnali nedostatek skutečné identity a sebeuvědomění.

Nicméně, zdá se, že posedlost materialismem má u narcistů hlubší kořeny. Je to jejich základní potřeba, kterou se snaží o vyrovnání se s hlubokým pocitem prázdnoty. Tato emoční bída pramení z nedostatku vnitřní identity a sebeuvědomění. Narcisté jsou do morku kostí přesvědčeni o tom, že by přestali existovat bez neustálého potvrzení a obdivu od ostatních lidí. Když přestane zalévat květinu v květináči, uhyne. A stejné je to s narcisty, potřebují péči a vhodnou zálivku, aby jejich ego neuvadlo a oni nezahynuli.

Ve fyzickém a energetickém smyslu jsou narcisté podobní černým dírám, nasávajícím vše kolem sebe v snaze zaplnit hlubokou prázdnotu, která je obklopuje. Tímto způsobem vstupuje do hry materialismus a tendence k hromadění. Narcisté se často snaží dosáhnout lepšího života prostřednictvím luxusních zážitků, módního oblečení, atraktivních partnerů a výrazných automobilů. Tento jev je často vnímán jako snaha narcistů prezentovat se světu jako atraktivní a úspěšní jedinci, kteří přitahují obdiv ostatních. Mimochodem, napadla mne další oblíbená fráze „za volantem velkého a silného auta najdeš malého a lakomého muže“.

Pracovně jsem si rozdělila materialismus u narcistů takto:

1) SKLADNÍCI - sedí na majetku

Hromadění majetku obecně odkazuje na proces nebo činnost, kdy jedinec nebo skupina lidí shromažďuje a akumuluje materiální hodnoty, jako jsou peníze, nemovitosti, cenné předměty a další majetek. Tato aktivita může být motivována různými faktory, včetně osobních cílů, zabezpečení, společenského postavení nebo jednoduše touhy po pohodlí a luxusu.

Hromadění majetku může být pro některé lidi normální součástí života, zatímco pro narcisty může představovat posedlost. Bývá propojeno s chamtivostí a „sezením na majetku“. Narcista upřednostňuje svůj osobní prospěch nad potřebami ostatních, je posedlý vlastním postavením a bohatstvím. Tento projev materialismu má negativní dopady na osobní vztahy, psychické zdraví a sociální rovnováhu.

2) SKLADIŠTĚ - neustále prázdné

Chamtivost obvykle odkazuje na vlastnost anebo sklony, kdy jedinec projevuje nadměrnou touhu po bohatství, majetku nebo osobním prospěchu a není ochotný tyto zdroje sdílet nebo pomáhat druhým. Chamtivost je spojena s nenasytnou touhou po hromadění materiálních statků, a to i za cenu morálních nebo etických principů. Na rozdíl od skladníků bývají skladiště obvykle poloprázdná nebo prázdná. To, protože intrikami dosažený majetek narcista dlouho neudrží. Narcista ve své křečovité hlouposti a duševní prázdnotě podlehne okatému velikášství a svou lakotu materiální chudoby přehrává zbytečným rozdáváním na obdiv. Chamtivost může také vést k neetickým praktikám nebo jednáním.

*******

No a potom tady máme konkurenční prostředí mnoha spedic, dopravců a převozníků, kteří se domnívají, že vezou náklad ke skladníkům, ale přitom vjedou do vrat zoufalých skladišť. Ve většině skladišť přepravci složí veškerý svůj náklad, aniž by dostali zaplaceno, a naopak ještě skladištím platí za uskladnění svého nákladu. U skladníků je to o malinko lepší, ale ne o moc, protože skladníci často reklamují dodávky a když už mají zaplatit, po nerentabilních peripetiích, tak zaplatí jen drobkem.

*******

Poznámka pod čarou, která mne právě napadla a jsem zvědavá, jestli se mnou budete souhlasit. „Mnoho skladů a skládek předcházelo jednomu skladišti, od kterého má dnes klíče jen jediný skladník!“

Anketa

Souhlasíte?
Ano
91,6 %
Ne
5,9 %
Nevím
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 202 čtenářů.

Narcismus je komplexní porucha osobnosti, která se vyznačuje několika klíčovými rysy, jež ji odlišují od ostatních. Centrálním prvkem této poruchy je tendence jednotlivců chovat se jako vývojově zakrnělí jedinci, přičemž tato charakteristika může být patrná v jakémkoliv chronologickém věku. Jejich chování připomíná mladší věkové skupiny, ať už jde o batolata, malé děti nebo dospívající. V podstatě jde o dospělé jedince, kteří manifestují chování typické pro dětský vývoj.

To je hezká a základní myšlenka, jenže. Budeš šokován STRATEGICKÝM rozsahem a promyšleností manipulace. Dětinské, naivní, ale přesto neuvěřitelně bezohledné a kruté. Toto prozření se obyčejně dostaví až v závěrečné fázi jakéhokoliv vztahu s narcistou a manipulátorem. Protože, kdo by něco takového očekával od dítěte. Anebo ne?

Takže v pečovatelském syndromu budeš hamižnému skladníkovi dělat pomyšlení a dobíjet jeho ego svým světlem krásy, vzdělání, mládí, empatie a nevím čím vším možným i nemožným a se syndromem emoční závislosti se budeš snažit poloprázdnému skladišti soustavně pomáhat doplňovat zásoby.

Společným jmenovatelem narcistického rámu myšlenkového obrazu majetnictví a materialismu bude tato problikávající věta „co si lidé o nás (rozuměj o mě) pomyslí“ nebo „lidé o nás (rozuměj o mě) budou vyprávět!“.

Proto zůstaňte bdělí před tím, kdo a co dává světu i vám na obdiv. Nenechte se oklamat šarmem a leskem maskované bídy. Je úplně jedno, jestli materiální anebo emoční. Ony totiž v případě narcismu jdou ruku v ruce. Za materiálním přepychem se skrývá emoční bída prázdnoty.

Vím, že každou pýchu předchází pád, ale u narcistů je to ještě trochu jinak. Povšimněte si, že za každou narcistickou pýchou se obvykle skrývá mnoho pádů přepravců (tedy lidí v jeho okolí, o kterých ani nemusíte vědět). A kdyby se náhodou narcista dostal nějakým způsobem do úpadku, vězte, že to bude vinou čehokoliv a kohokoliv, nikdy to nebude vinou narcisty. Ačkoliv, než by se narcista do úpadku dostal, stáhne s sebou všechno, po čem by mohl znovu vylézt na výsluní. Ber, kde ber, té narcistické prázdnotě jste naprosto ukradení a lhostejní.

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz