Hlavní obsah
Psychologie

Podle čeho si narcisté vybírají své partnery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo

Když si narcisté vybírají svou kořist, většina z nich půjde spíše k talentovaným jedincům se silnou vůlí než ke slabým a zranitelným lidem.

Článek

1. Narcisté jsou jako noční můry letící za světlem.

Narcista bude vyhledávat jedince, kteří svým způsobem nezapadají mezi šedé standardy a obvykle se budou snažit nadbíhat tomu, kdo je naplněn životní silou, neotřelým nadáním a talentem se prosazovat vymykáním se z davu.

Je to jakoby se chlubili pokladem, který září v jejich rukou, díky čemuž se jim dostává uznání a obdivu ve veřejnosti. To je důvod, proč často vidíme narcisty ve vztazích s úspěšnými, laskavými a společenskými lidmi. Přitahuje je možnost zářit v reflektoru druhého - ať už je to slibná kariéra, široký kruh přátel nebo hromady bohatství. A kdo by si nechtěl užívat vzrušení z takové výzvy?

Avšak nenechte se oklamat, tito lidé se těší z chaosu a devastace, kterou vytvářejí v životech svých obětí, které byly dříve klidné a mírumilovné. Narcisté nepotřebují závidět svým obětem jejich životy, protože je jednoduše nechtějí mít. Poté, co vše přetvoří, se prostě otočí na patě a půjdou si to zopakovat s někým jiným.

Zahrnování láskou, idealizace, devalvace, degradace, návraty, šmírování, testování, výsměch a falešná přetvářka. Avšak super dokonalý narcistický plán a strategie od počátku, a to i několik let dopředu. To je jejich zábava.

2. Narcisté jsou jako výstřední umělci, kteří se obklopují vším, co jim umožní zlepšovat jejich vlastní obrazy.

Narcista bude fascinován někým, kdo v sobě nese vlastnosti, které považuje za atraktivní a které mohou posunout jeho image na novou úroveň. I když mohou v soukromí kritizovat své partnery, na veřejnosti se jimi rádi chlubí. Narcisté vidí své partnery jako zrcadlo, v němž se mohou obdivovat a užívat si jejich vlastního odrazu. A co je lepší než být obklopeni lidmi, kteří se cítí dobře?

Narcisté jsou fascinováni těmi, kdo vynikají pozitivní energií. Zamilování se pro ně není jen otázkou zdroje v přílivu nových emocí, ale také strategií, jak posílit své sebevědomí. Protože kdo nechce být na vrcholu světa, že?

3. Lidé s vysokým stupněm empatie jsou pro narcisty magnetem.

Empatie - schopnost chápat a cítit emoce ostatních - je vlastně skvělá věc. Ale empatičtí lidé, musí být opatrní. Narcisté jsou experti na hledání těch, kteří jsou připraveni dát své potřeby na vedlejší kolej a místo toho se soustředit na potřeby jiných.

Jednoduše řečeno, empatičtí (obvykle afektivní hraničáři) jsou pro narcisty jako gurmánský bufet. Empatičtí lidé by měli mít na paměti, že i když je jejich schopnost cítit potřeby ostatních obdivuhodná, měli by si uvědomit, že vztah s narcistou je pro ně jako byt v pekle s výhledem na parkoviště.

4. Narcisté se rochní blahem, když se setkají s někým, kdo uznává jejich emoce.

Když začnete uznávat pocity narcisty, můžete se ocitnout uprostřed jejich zájmu. Ale pozor, i když uznávání není to samé jako souhlas, narcisté si to často pletou. Jakmile jim dáte malý prostor, nebudou váhat a zaběhnou až na konec pole. Vaše zdánlivé uznání může být bráno jako slabina a příležitost pro větší manipulaci. Takže ano, potvrzení může být jako předkrm pro narcistu, který trpí hladem po kontrole čehokoliv, kohokoliv a kdykoliv.

A konečně, uznávání může udržovat iluzi společného porozumění. Ve vztahu s narcistou můžete dávat a dávat, dokud nebudete úplně vyčerpaní. A co dostanete na oplátku?

No, pravděpodobně žádné uznání, nulovou podporu nebo ocenění. Víte, narcisté jsou jako ti kouzelníci, kteří vás přesvědčí, že všechno je vaše chyba. Takže dávejte pozor, nenechte se nekontrolovaně lákat do nekonečného cyklu smyček bez uznání.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo

5. Pro narcisty je delikatesou člověk, který nevidí (přehlíží) jejich chyby a nikdy by je nenechal na holičkách, natož aby je vyhodil na chodník.

Jestliže jste typ, co se do vztahů vrhá po hlavě jen proto, aby zachraňoval druhé, pak máte větší šanci dostat se do komplikovaných situací. Narcisté jsou totiž jako sudy plné chyb a pochybností. Ale jakmile narazí na někoho, kdo jejich nejistotu přehlíží a dokáže s ní vycházet, můžete se stát jejich oblíbenou hračkou.

Narcisté jsou mistři v tom, jak vám na začátku vztahu nalít do uší smutné příběhy. Budete slyšet o tom, jak je pro ně život těžký a krutý. A vy se budete cítit povinováni je zachránit jako nějaký superhrdina s obsesí pomáhat druhým.

Narcisty rovněž lákají lidé, kteří jim neustále dávají druhé šance. Jakmile se dozvědí, že jste typ, co rychle odpouští, přesvědčí se, že jste ten druh člověka, který je nevyhodí za první chybu. Vaše ochota odpouštět pro ně znamená zelenou k dalším nepříjemnostem. Stále doufáte, že se narcista změní, ale buďme si upřímní, nikdy se to nestane. To se dřív změníte vy a nebude se jednat o pozitivní změnu k lepšímu.

6. Lidé s nízkým sebevědomím a se sklony k závislostem na vztazích přitahují narcisty na dálku.

Pokud máte nízké sebevědomí, můžete si začít vážit partnera, který se aspoň navenek jeví sebejistěji než vy. Partnera, který vás dokáže vtáhnout do aktivit, které byste sami nezvládli. Pokud je vaše sebevědomí příliš nízké, může se stát, že budete pro narcisy jako med pro včely.

Narcista si všimne vaší nejistoty a s radostí ji zneužije. Tito narcisté potřebují, abyste v jejich vztahu byli dostatečně nejistí a abyste pokračovali ve zneužívajících smyčkách. Protože jste hladoví po lásce, objetí, uznání a podpoře, budete se jim snažit všemožně podlézat v naději, že vám hodí alespoň nějaký ten drobek. Píšu drobek, vidím bobek, a tak nějak to bývá. Na jedné straně pocity potřeby vlastnit a nepustit a na druhé straně pocity povýšenecké zábavy a drezúry.

Narcisté vaši nejistotu využijí k posílení svého vlastního ega a udržují si vás pevně pod svým palcem. Vztah s narcistou je přesycen metodou cukru a biče. Každý občas bojuje s problémy se sebevědomím, ale narcisté raději využijí svou sebevědomou povahu.

Často se zdá, že narcista je vždy připraven vám přispěchat na pomoc a postavit vás zpět na nohy. Když už vás nepotřebují, klidně vás odkopnou, ačkoliv si ponechají pootevřená zadní vrátka, aby vás znovu zahrnuli svou pozorností, když vás budou k čemukoliv opět potřebovat.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo

Narcisté mají slabost pro ty, kteří se již setkali s narcisistickým chováním.

7. „Sebeláskař“ par excellence se vnutí na kávu k člověku, který trpí vrozenou potřebou pečovat o druhé.

Máte sklony k záchranářství? Nadšeně se ponoříte do vztahu, kde si dáváte záležet na druhém jako na vlastním životě, aniž byste si kladli otázky, co dostanete zpátky? Tomu, kdo „dělám to pro radost“ osud sekne překážku do cesty v podobě „jaký z toho máš prospěch?“.

Narcisté, mají výjimečný čich na ty, kteří jsou ochotni jim složit hold, ať už vědomě nebo podvědomě. Jste-li tedy toho typu, který si libuje v postavení někoho nezbytného a snese jakékoliv urážlivé či nežádoucí chování, můžete se stát cukrem pro mouchy narcistů.

Narcisté si umí vytipovat partnery, kteří je požehnají jejich tyranským, rozmarným chováním a poskytnou jim neomezený prostor pro sebeoslavu. Pokud jste schopni milovat narcistu a zároveň ignorovat své vlastní potřeby, budete pro něj ideálním partnerem. A tak se stane, že ten, kdo se považuje za nesobeckého a bez emocionálních očekávání, se může stát plnou pozorností narcistů. A nebude to jen jeden, nýbrž celá kopa, protože tam, kde se vyskytuje jeden narcistický člověk, existuje mnoho kodepedentních narcistů. To protože jste tím, čím se obklopujete.

8. Narcisté mají slabost pro ty, kteří se již setkali s narcisistickým chováním.

Pravdou je, že je jednodušší do nekonečna mluvit než přerušit tento cyklus. Zoufale vyprávět a naříkat na strašlivé utrpení, které musíte snášet, než abyste připravili únikovou cestu a odešli.

Jakmile máte jednou co do činění s narcistou, je velmi pravděpodobné, že je přitáhnete znovu. Ať už to byl člen rodiny, rodič nebo bývalý partner s narcistickými sklony, můžete si podvědomě vybírat partnery s podobnými vlastnostmi.

Důvěrnost je totiž jako starý pohodlný gauč – ať už je prostředí skvělé nebo mizerné, najde si cestu do naší emocionální mysli. Toužíme po blízkosti a opakujeme vzorce vztahů. Naši rodiče nám ukázali, jak vypadá láska, a tak není divu, že v dospělosti opakujeme tyto vzorce a dynamiku v našich romantických vztazích.

*******

Závěrem.

Existuje mnoho mýtů o tom, koho narcisté přitahují. Někteří jsou přesvědčeni, že jsou přitahováni pouze krásou, ale to zdaleka není celý příběh. Narcisté si vybírají své oběti podle různých kritérií, například podle toho, zda jsou schopni jim poskytnout pozornost, zda mají to, co narcista potřebuje, nebo zda jsou zranitelní.

Představte si, že jste ve vztahu s narcistou. Možná ho na začátku přitahovala vaše slabost, ale teď to může být vaše pozornost, která ho drží. Narcisté se nevztahují emocionálně, takže pokud si myslíte, že máte se svým narcistou nějaké zvláštní pouto, pravděpodobně se mýlíte. Ale neobviňujte se, tohle není vaše chyba. „Nebyls to ty, kdo si narcistu vybral.“

Ave poustevníci!

Foto: TERAPEUTA - duševní rehabilitace, www.terapeuta.cz

TERAPEUTA - duševní rehabilitace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz