Hlavní obsah
Psychologie

Nebezpečná hra: Když chcete narcistům přišlápnout paty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Jde to, je to vůbec možné? Ano, ale záleží na míře destruktivní povahy člověka. Narcisté jsou mistry v oboru detekování emocí a mívají radar na manipulaci.

Článek

Velmi ošemetnou hrou je pokoušet se protančit pětifaktorovým modelem osobnosti (Big Five) do minového pole temné triády.

Chcete-li manipulovat s narcistou, nejen že se jedná o projev negativní energie se zpětným dopadem, ale také záleží na míře jeho narcismu. Obecně vůbec nedoporučuji, abyste se jakkoliv pokoušeli o úmyslné strategické pokusy z pomsty nebo trestání za něco. Odejděte, dřív, než vás odhodí a nevracejte se! Buďte na sebe hrdí! Nikdy se nesnažte ponížit se na jejich úroveň. A to ze třech hlavních důvodů:

  1. Investujete váš drahocenný čas do něčeho a někoho, kdo si vašeho času nikdy nevážil a byl mu lhostejným. Tak proč mu potřebujete na zlatém podnose darovat i to, co z vás ještě nedostal?
  2. Ať se sebelépe připravíte a budete trénovat své vystoupení, počítejte s tím, že celá akce vyjde v lepším případě na zmar a v tom horším, se obrátí proti vám.
  3. Vaše akumulovaná zlost a nenávist steče po narcistovi jako voda a naopak mu dopřejete poznat ještě lépe, kdo a kým jste. Zároveň pomůžete okolí utvrdit se v jeho vytvořené fikci o vaší osobě, (takže „hysterická žárlivka, která tam stála jako nána a ještě naprosto hloupá, netaktní, agresivní, neurvalá a hrubá zlatokopka nebo "blbka" atd.).

Pokud si přesto nenecháte poradit, buďte velmi opatrní. Vím jaké to je prozřít a cítit se jako největší hlupák. K tomu bych uvedla řadu zklamaných klientek, které narcistický ženatý muž tahal za nos s vidinou trvalého vztahu. A jestli si myslíte, že jsou ženy tak snadno polapitelné, tak ani muži neunikají nástrahám. K tomu bych mohla uvést řadu rozčarovaných mužů středního věku, protože, „co neuplatíš, to neukecáš“. O amerických vojácích a důstojnicích snad ani není potřeba mluvit. Takže známe emoce, které nás nejpravděpodobněji povedou k tomu, abychom se snažili vracet „zub za zub“.

A potom jsou tady nenapravitelní romantičtí snílci, kteří věří v zázrak návratu narcisty. A právě tito jedinci to budou umět s narcisty nejlépe. Ovšem ruku na srdce, za jakou cenu? Jaký z takového vztahu na čekací listině mají prospěch a radost?

Zvažte rizika a zeptejte se sami sebe, zda byste se chtěli stát manipulativním lhářem, který podvádí, klame a ubližuje ostatním tak, jak to dělají oni, nebo zda byste je raději jednoduše ignorovali. Svému narcistovi jste již stihli ublížit a to tím, že jste odešli a zachovali jste si svojí důstojnost. Narcisté také prožívají nepříjemné emoce. Ovšem, trochu jinak. Sjedou z nich jako sníh ze střechy, oklepou se a vyrazí na další lov se vztyčenou hlavou.

Je také potřebné si uvědomit, že ať se vám to bude líbit, či nikoliv, každý z nás má v sobě nějakou úroveň narcistického řemesla. Můj pohled je, že každý jsme tak trochu „hraničářský narcista a něco“. Na této zemi jsem nepotkala jediného člověka, který by neměl nějakou špatnou vlastnost. Jsme lidé a všichni to tak máme. V dnešní době se termín narcismus používá jako trend a ti, kteří si stěžují, zní stejně toxicky. Obvykle uslyšíš nářek obětí, ale málokdy a málokdo vyslechne druhou stranu příběhu. V každém typu vztahu jsou vždy dvě strany a bohužel, nikdo není stoprocentně bez chyby.

Víte, co je zvláštní? Na jednu stranu by se dalo říci, chudák empatický člověk s dobrým srdcem, který si k sobě obvykle přitáhne nějakého manipulátora. Ale empatie těchto lidí je jejich tajnou zbraní. Zvláštní, co?

Pokud se dokážete napojit na narcistické emoce, i když jen jemně, můžete je vést, aniž by si to uvědomovali. Skutečně bude záležet na míře narcismu, protože jednomu budete vyprávět příběh, kterým se budete lehce dotýkat jeho chování, a nezpůsobí to vůbec nic. Protože váš příběh a narážky s ním nebudou rezonovat, zkrátka je nepochopí. Druhý může z lehoučkého naznačování vypravit agresivně chaotické drama, ve kterém se definitivně ztratíte.

Všimněte si také, že jejich vtipnosti málokdo rozumí, jestli vůbec. A naopak váš styl humoru buď nechápou, anebo jej nemohou ani vystát. Narcistům se sice můžete dostat jako blecha do kožichu, ale to ještě neznamená, že si vás narcista nechá v kožichu škodit nebo dělat nějaké problémy!

V každém případě se jedná o zasévání semínek pochybností, která obvykle vyklíčí v sebereflexi. Jenže otázkou zůstává, jestli váš narcista vůbec nějakou sebereflexi má. Možná budete zbytečně plýtvat energií do něčeho, co se opět mine účinkem a otočí se proti vám.

Nezapomínejte, že narcisté jsou legendární v detekování emocí a mívají radar na manipulaci.

Můžete zkusit použít strategické lichotky. Pohlaďte jejich ego způsobem, který je v souladu s vašimi cíli. Pokud v narcistovi vzbudíte pocit, že jsou strůjcem skvělého nápadu (i když je to ten váš), mohou vás následovat. Je to však křehká rovnováha a ne vždy to funguje. Tam, kde nemohou dobře fungovat rafinované lichotky, může velmi dobře prosperovat něžně provokativní asertivní přístup.

Věrohodně popírejte, ale nestůjte opodál, jako obvykle, když se bráníte. Je to pro ně matoucí. Nadšenci do ovládání jiných osob potřebují znát předvídatelné, takže manévrujte chytře. Milují chaos, ale ne chaos, který sami vytvořili. V konečném důsledku je vyčerpávající jejich metamorfóza neustálého tvarového posunu.

Hraní myšlenkových her může být vyčerpávající, takže si bitvy vybírejte moudře. Buďte vypočítaví a dodržujte precizně promyšlené aktivity. Pamatujte na to, že je důležité chránit zejména svou vlastní pohodu.

Manipulovat s narcistou může někdy fungovat, ale jen v relativně krátké době. Je to někdy jediný způsob, ale stejně za to zaplatíte.

Udělejte si čas na to, abyste se uvolnili, uzdravili se a odpočinuli si. Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz