Hlavní obsah
Psychologie

Účel světí histriónské prostředky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo/playful-friends-disguised-carnival-party_6587749.htm

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak někoho manipulovat, jsou sex a citlivá tajemství. Velmi mocné způsoby, jak ovládat lidi přes jejich posedlost, citovým vykořisťováním.

Článek

Všichni máme vrozenou schopnost projevovat se tak trochu disociálně (antisociálně), histriónsky, narcisticky nebo emočně nestabilně (hraničně). Vycházím z obecně platného předpokladu, že převážně muži bývají narcističtí, kdežto u žen převládá více histriónské spektrum projevů. Zjevný i skrytý histriónismus nebo také zastarale hysterie (jako projev, nikoliv diagnostikovaná porucha osobnosti) se projevuje živostí, dramatičností, vysokým extrovertním temperamentem a nadšením, koketerií se všemi znaky emotivně dramatických a afektivních nálad.

Použití teatrálnosti, emocí a sexuality histriónky stojí v ostrém kontrastu s chladným a egoistickým narcistou. Skrytý narcista jako introvert může, ale nemusí být ve vztahu kompatibilní ke zjevné extrovertní histriónce. U obou se ale bude vyskytovat ještě řada komorbidit, např. deprese, závislost, úzkost, insomnie a jiné, které mohou mít dopad na kvalitu vztahu. A dále je důležitý i věk obou partnerů, protože s přibývajícím věkem se afektivní nálady mění, přičemž ve vyšším věku bývají doprovázeny multimorbiditou. Většinu komorbidit je možné léčit, ovšem egoistické a chladné chování narcistů a histriónů léčit nelze.

V určování a nálepkování diagnóz, bez odborného lékařského vyšetření, bychom měli být maximálně opatrní. Jen proto, že jedinec vykazuje několik rysů narcismu, neznamená to, že se nemůže jednat o rysy histriónismu.

Na druhou stranu může vztah histriónky a narcisty docela fungovat, protože jsou si tolik podobní, avšak zřetelně odlišní. Máte-li ve svém okolí „Drama Queen“, pravděpodobně se bude jednat o dámu trpící histriónií a s největší pravděpodobností bude nosit své sebestředné srdce na dlani. Kdežto zjevný či skrytý egoistický narcista, který obvykle bývá navenek grandiózně rozesmátým sympaťákem, mívá své srdce uzamčené pod pořádnou petlicí a všechno kolem něho je jako Tajemný hrad v Karpatech. Histriónské ženy vyčerpávají své partnery rychlými změnami nálad, kdežto narcističtí muži rozkládají své partnerky zneužíváním a konfrontací. Hraničáři bývají emočně nestabilní a své partnery vyčerpávají nekonečností jejich her z jednoho extrému do druhého.

Příkladový stručný popis:

Hraničáři = mívají všudypřítomný strach a ponoukající sebe-přesvědčení o tom, že nejsou dost dobří a jejich blízcí je zcela určitě brzy opustí. (Nikdo mne nemůže milovat, jsem takový a makový).

Histrióni = nemívají strach z toho, že by je někdo mohl opustit, protože vytvořili pevná vlákna své nepostradatelnosti a nenahraditelnosti. S otevřeným srdcem bývají snadno ovlivnitelní. (On mne může milovat, Mařka říkala, že si zasloužím tak hodného chlapa).

Narcisté = jediný strach, který mají je výhradně o jejich svatozář a osobní potřeby. Zbytek světa je tady od toho, aby jim sloužil, prospíval jim a bavil je. (Jo mám ho ráda, ale já chci jet k moři).

Hlavním rozdílem mezi histriónstvím a narcismem je také používání sexuality. Narcisté jsou známí tím, že jsou náchylnější k podvádění ve svých osobních vztazích, kdežto histriónka je mnohem otevřeněji sexuálně vykořisťovatelská a provokativní. U obou se z různých příčin, ale s přesností jedná o chladné a vypočítavé dodržování pravidla „účel světí prostředky“.

Histrióni používají sex a svádění k vyřešení prakticky jakéhokoli problému, který se objeví. Narcisté používají sex jako metodu kontroly. Narcista podvádí, protože má pocit, že může, že si to zaslouží. Prakticky sexem operuje jako s něčím, čím cokoliv vynahrazuje anebo vrací jako oplátku za něco.

Naproti tomu histriónec se zapojí do podvádění, aby naplnil zoufalou potřebu pozornosti, jakmile nabyde dojmu, že přízeň partnera opadá. Bez ohledu na to, zda je osoba narcisista nebo histrión, jsou naprosto přesvědčeni, že podvádění není jejich chybou. Chybu vidí ve svých protějšcích, se kterými se buď nudí anebo dospěli k názoru, že jim protějšky nevěnují dostatečnou pozornost a partneři je v čemkoliv zanedbávají.

Sex s narcistou v počátcích vztahu je vášnivou a romanticky nezapomenutelnou zkušeností, kterou k sobě narcista oběť citově zafixuje. Po nějakém čase této fixace již není potřeba a proto sexu i vášnivosti zřetelně ubývá. Histriónka předvede své dokonalé sexuální dílo kdykoliv, když je jejím zájmem účel čehokoliv dosáhnout. Jakmile tento účel pomine, pomíjí a vyprchává i sexuální přitažlivost.

Narcisté jsou zkušení lháři a herci a mohou si udržet svou falešnou tvář mnohem lépe a po delší dobu než histrióni.

Ženské narcistky jsou obzvláště nebezpečné a používají svou sexualitu jako zbraň k překročení tenké hranice mezi mužským narcismem a histriónií. Histriónští narcisté používají svou svůdnost a dokonce i reprodukční schopnosti k tomu, aby získali kontrolu nad vztahem.

Histriónské ženy přecházejí na narcistické území prostřednictvím zneužívání moci z genderových rolí a vykořisťování. Rády se obvykle oblékají svůdně, pečlivě se líčí a rády koketují. Používají lsti, přetvářky, osočování a upírských manévrů prostřednictvím dětí, těhotenství, majetku, sociálního postavení nebo dalších členů rodiny, jen proto, aby došlo k naplnění egoistických potřeb a získání toho, co chtějí. Trpí nevhodným a intenzivním hněvem, který rapidně rychle promění histriónskou ženu v sebestřednou, požitkářskou dračici. Pakliže je konfrontována s neúspěchem své taktiky, obratně se změní v emočně labilní holčičku, která je závislá na ostatních a klidně sehraje srdcervoucí divadlo s tváří anděla. Obvykle po sobě zanechávají rozporuplný ďábelský opar své nevyzpytatelnosti v nevyzrálém obrazu. Nenechte se zmást histriónkou, neboť cokoliv předvede, bude mít a má skrytý význam mezi řádky. Zpočátku bývají její lana nestabilní a křehká, aby je časem posílila a utáhla do lodních lan. Domníváte se, že jste lodí, která může kdykoliv odplout? Omyl, s histriónskou kotvou moc daleko neodplujete.

Histriónští muži bývají teatrální, labilní a povrchní. Mají asociální sklony a využívají fyzických znaků. Emoční nezralost z nich vytváří nesocializované jedince s odtlumenými zábranami, vulgární agresivitou, ztrátou disciplíny a odpovědnosti. Muži trpící skrytým histriónismem mohou mít sklony k přehnaně maskulinnímu chování, čímž se snaží zakrýt pocit vlastní slabosti. Zpravidla se rádi předvádějí a v kombinaci se zjevným narcismem se může jednat o maligní přesah. Rádi si pořizují drahá auta, nadměrně dbají o svůj vzhled a velice často cvičí. Pocit vlastní důležitosti se navíc snaží posílit přehnanou závislostí anebo nezávislostí na partnerovi. Často se snaží získat uznání ostatních mužů.

Je potřeba mít na paměti, že být sebevědomý a mít kontrolu nad svou sexualitou z nás nedělá histrióny. Stejně tak přílišná dramatičnost také není způsob, jak někoho „onálepkovat“ jako histrióna. Někdo může být sexuálně aktivní a svůdný, aniž by byl histriónem nebo narcistou. A zejména ne všichni nevěrní podvodníci trpí histriónstvím v narcistickém spektru projevů chování.

Oxytocin stojí za ženskou tendencí se po sexu zamilovat. Dopamin je hybnou silou nejen pro narcistického muže k hypersexualitě. (Právě úbytek dopaminu je pro stárnoucí muže strašákem za dveřmi ložnic). To je důvod, proč je intimní pohlavní styk se svým milovaným partnerem mnohem odlišnější než udržovat sexuální dobrodružství v pohádkách několika nocí.

Takže pointa je, že pro nás lidi je sex-appeal vytvářen v našich vlastních srdcích a myslích. Prázdnota berliček sexuálních závislostí a povrchnost emocí se tvrdě zapisují do vnitřní nespokojenosti. Rychlost tempa křečka v kole fluktuujících vztahových známostí a účelových intrik stejně jednoho dne svého narcistu či histriónku doběhnou, ačkoliv to nikdy nepřiznají.

Ave poustevníci!

Foto: TERAPEUTA - duševní rehabilitace; www.terapeuta.cz

TERAPEUTA - duševní rehabilitace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz