Hlavní obsah
Psychologie

V drápech narcismu: Proč narcisté zůstávají v manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.freepik.com/free-photo

Krátkou odpovědí je nekonečná zásoba validace a výhod. Dlouhou odpovědí je, že narcista zůstává v manželství s tím, kdo obstará všechny narcistické potřeby.

Článek

Za prvé, nejsou to jen narcisté, kteří zůstávají v manželství. Mnoho lidí zůstává v manželství z finančních, rodinných a bezpečnostních důvodů. Většina lidí se snaží být v manželství loajální. Usilují o vyřešení manželských problémů. Hledají cesty, jak být lepšími partnery a rodiči. Narcisté a manipulátoři takto nepřemýšlí.

Pokud si vás narcista vzal, znamená to, že jste pro něho byli primárním zdrojem zásobování. A pamatujte si, že narcista obvykle nikdy úplně nepustí svůj primární zdroj. Stále bude mít šťastné poměry, aniž by se cítil provinile, a bude se chovat, jako by byl svobodný. Přijde domů a bude předstírat, že si „hraje“ na manžela, ale tím nejodtažitějším, nedbalým způsobem, jaký si lze představit. Své manželství ze své prázdné narcistické duše nenávidí. Nudí se a zároveň se cítí být svým manželstvím obtěžován, ačkoliv navenek bude hrát mnoho odlišných představení v zájmu účelu.

Narcistické manželství je past a je těžké narcistu opustit, zvláště když jste svázáni a zavázáni si majetkem a/nebo financemi. Narcista si vás raději nechá na délku své paže, než aby přišel o své drahocenné peníze a milovaný majetek. Nebude mu záležet na tom, jak to ovlivní vás nebo vaši rodinu. Stará se jen o svůj „zdravý“ rozum a vlastní kapsu.

Majetek a peníze jsou narcistovi nade vše. Běda, jak by se váš odchod měl dotknout čehokoliv hmotného. Pamatujte si, že dům a peníze jsou pro narcistu víc, než emocionálně blízký vztah s vámi anebo s vašimi potomky!

Za zmínku však stojí, že většina narcistů se stejně ožení ze špatných důvodů. Obvykle tato rozhodnutí uspěchají bez náležitého zdůvodnění. Abych řekla pravdu, všechna zdůvodnění budou tak nějak odlišná, ale ve své podstatě si podobná. Zmanipulují vás tím, že se budete cítit být jim zavázáni, neboť vás postaví do projekce svého přenosu odpovědnosti za cokoliv. Váš pocit viny a závazku se o ně postarat a zachránit je od čehokoliv bývá veden iluzí. Možná jste se vzpírali své intuici, než jste podlehli dramatickému nátlaku, protože se všechno seběhlo až moc rychle. Jenže drahý rytíři anebo spanilá bohyně, na slovíčko prosím! Proč jste se nechali zavléct do role narcisova spasitele?

„Mám tě rád, jen když mě nezlobíš!“

Společné a nerozdělené jmění manželů komplikuje život všem „manželským spotřebičům“. Pokud dobře fungujete ve vaření a uklízení, vychováváte děti, staráte se o domácnost, platíte účty a poskytujete chválu, podporu a lásku svému narcistickému partnerovi, proč by si vás neměl nechal na blízku? Navíc, je tak příjemné mít možnost bezstarostně si hrát si se svou vedlejší kočkou, ehm kočkami. A přitom vědět, že na vás čeká dobré jídlo a čisté povlečení, až se „z mruku“ vrátíte laskavě domů! Joj, opojná to chuť zakázaného ovoce, že?!

Každodenní trápení se může odehrávat roky, dokud konečně neodejdete. Narcista nikdy nebude rozhodovat o manželství, dokud nenajde nový primární zdroj zásobování, který by náhodou „odškrtl všechna jeho políčka“ a „jupí“ deset let manželství v jediném okamžiku splaskne. Když potká svou novou lesklou hračku, která je hezčí než vy nebo chytřejší nebo bohatší, bohužel celé „dokud nás smrt nerozdělí“ vyletí oknem!

*********

Dalším bonusem narcistického manželství je, že postranní kočka se více bude snažit, když ví, že existuje konkurence, a dokonce i manželka zintenzivní svou hru, pokud má děsivý pocit, že by v zákulisí mohl být konkurent. Zákeřná slina „Smím prosit“ generuje k narcistovi obrovské množství pozornosti a zbožňování! Dvě nebo tři nebo více žen, které všechny soupeří o svou lásku! Triangulace způsobuje, že narcista pociťuje závrať.

Jak vzrušující je také hrát smutnou hru o mizerném manželství a nechat novou kočku snít o tom, že vás udělá šťastnou. Jaká zábava smát se patetickým prohlášením a bizarním činům manželky, která sleduje, jak se jí před očima rozplývá celoživotní závazek, síť rodiny a přátel a finanční zabezpečení. Docela zábavné polštářové povídání.

Další rčení, které je třeba mít na paměti, je: „Jakmile se kočce podaří stát se manželkou, je tu nově uvolněné místo, které je třeba obsadit!“

Pokud má narcista vše, co chce, a je ženatý s někým, komu nevadí, že je neustále týrán, brán jako samozřejmost a nedoceněný, pak ano, manželství může trvat roky.

Narcista bude často s empatickou osobou, která nemá sebelásku k sobě samému. Cyklus špatného zacházení bude pokračovat, dokud se empatický člověk neunaví a nakonec nevybuchne.

„Když mě zlobíš, nemám tě rád!“

Být s narcistou je pro mysl opravdu jedovaté, vytváří to tu nejhorší verzi sebe sama. V podstatě nastavíte svou mysl tak, abyste splnili každou touhu a potřebu narcistické osoby.

Ptáte se sami sebe, jestli nejste sami problémem, protože váš milovaný takový nebyl, když jste se poprvé setkali. Jak dlouho trvalo, než jste začali přemýšlet o tom, co děláte špatně? Na konci se všechno otočí jen proto, abyste pochopili, že jste byli celou dobu psychicky týráni a budete si připadat jako ten největší idiot.

Narcista tedy může zůstat ženatý se svým primárním zdrojem, ale stále bude dobývat a získávat sekundární zdroje zásob. Hluboce se mýlíte, pokud se domníváte, že vás narcista ocení, pochválí a změní se. Kdepak, i přes nekonečné strategické hry, výmluvy a sliby vás bude stejně podvádět. Je to narcistický sport a adrenalin. Všechno ostatní jsou narcistické kanadské žertíky, jimiž vám plive nestydatě do tváře.

Víte, co je opravdovým problémem? Uvědomit si, že když jste měli a mohli jste odejít, neudělali jste to. Jeden by mohl říci, že jste byli alibističtí. Já říkám, že jste se především chovali instinktivně a odpovědně. Byli jste vedeni projekcí přenesené viny. A právě odpovědnost a sebeobviňování se, což narcistům chybí, vás pravděpodobně dohnalo k tomu, že jste odkládali a zametali škodlivé vzorce a začarované kruhy pod koberec. Čím větší, tím větší jste potřebovali skříň, abyste do ní zavřeli svá zlomená srdce, vztek a smutek. Chtěla bych tím říci, že nedoporučuji nucené tlumení intuitivních procesů, protože čím je člověk starší, tím hůře bude přistupovat ke stresovým situacím a bývá nemotorně ochromený k aktivní realizaci životních změn.

A potom, jednoho dne budete odhozeni. V lepším případě nahrazeni jiným zdrojem a po dlouholetém manželství nebudete mít sílu začínat znovu. Z neznámého sociálního stavu se budou vynořovat obavy a pochybnosti. Tolik let jste byli na něco zvyklí a změnu budete nejspíš vnímat jako děsivou nedůstojnost.

Anebo vám odhodlání chybět nebude, ale syndrom spoluzávislého se zraněnou duší a smutným srdcem vás bude udržovat v nekončící smyčce negativních myšlenek. Neznám větší zklamání k životnímu odkazu každého člověka, když zůstanete ve stáří jako osiřelý zajíc v širém poli.

Takže, jestli je vám třeba kolem padesátky a nejde jinak, než manželství ukončit, připravte si perfektní plán a udělejte to! Protože v opačném případě se budete jen trápit a pochopíte, že jste promarnili šanci a naději začít někde jinde znovu a jinak. Ostatně, kolik si myslíte, že budete mít sil se v 70ti soudit s narcistou o majetek?

Milujte sami sebe, buďte šťastní, protože nepotřebujete svého narcistu, ale jen sami sebe, abyste byli šťastní a nikdo jiný! Měli byste si začít věřit a utíkat z narcistických drápů tak rychle, jak jen můžete. NIKDO si nezaslouží vaši bolest a utrpení, NIKDO!

Pakliže vás zajímá toto téma, navštivte můj autorský medailonek, kde najdete odkaz pro své další informace a rady.

Ave poustevníci!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz