Hlavní obsah
Aktuální dění

Noc kostelů - ráj pro sakrální turisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Kostely mě fascinovaly už od dětství prožitém v dobách takzvané normalizace. Kdykoli jsem se ocitla v nějakém cizím městě nebo vesnici, musela jsem vidět místní kostel.

Článek

Střední školu jsem studovala v Olomouci, a to jsem si skutečně přišla na své, protože Olomouc se pyšní mnoha nádhernými chrámy. Milovala jsem tu krásu, tu tichou kontemplaci, která působila jako balzám na nervy. Prostě si jen tak sednout a dopřát si daleko od všech starostí chvilky usebrání.

Když začal o mnoho let později projekt Noc kostelů, nemohla jsem si nechat pozvání k návštěvě chrámů ujít. Vzala jsem s sebou tehdy ještě malého syna a překvapivě se mu to moc líbilo. Které dítě si může vyzkoušet zahrát si na kostelní varhany? Pokud máte také rádi vznešenou důstojnou krásu, doporučuji vám 7. 6. navštívit v rámci Noci kostelů nějakou zajímavou sakrální stavbu ve vašem blízkém okolí.

Pojďme si pár slovy představit historii tohoto projektu. První Noc kostelů proběhla v roce 2005 ve Vídni. V České republice proběhla noc kostelů poprvé v Brněnské diecézi v roce 2009 a v roce 2010 se do projektu zapojily kostely a modlitebny v celé České republice. A lidé navštěvují sakrální památky stále. Návštěvnost se každý rok blíží k půl milionu návštěvníků.

Kromě Rakouska a Česka probíhají Noci kostelů od roku 2011 také na Slovensku, od roku 2012 v Estonsku a od roku 2016 ve Švýcarsku.

Jak probíhá Noc kostelů? Od ledna začíná registrace jednotlivých sakrálních objektů. Nutno zmínit, že se jedná v podstatě o ekumenický projekt, do kterého se zapojují nejen katolické objekty, ale také protestantské, takže člověk se může dostat do prostorů běžně spíše uzavřenějšího společenství.

Program si plánuje každá farnost podle sebe a můžete se s ním již předem seznámit na webových stránkách Noc kostelů, kde si dáte vyhledávat jednotlivé objekty podle krajů. Rozhodně lze aktivitu doporučit rodičům s malými dětmi, protože skoro ve všech sakrálních objektech organizátoři nabízí program především pro malé děti.

Na co se ještě můžete v rámci Noci kostelů těšit? Je toho skutečně dost. Velmi oblíbené jsou návštěvy míst, která nejsou běžně dostupná. Například můžete se podívat se na krajinu z kostelní věže. Vyzkoušet si kostelní zvony. Dále jsou to přednášky o historii a současnosti daných farností. Můžete si rovněž zblízka prohlédnout a osahat různé sakrální předměty, například roucha nebo poháry na eucharistii. Asi nejoblíbenější jsou varhanní koncerty a noční adorace. Někde nabízí také duchovní rozhovory. A samozřejmě na mnoha místech čeká také příjemné občerstvení.

Doporučuji postupovat podobně jako při Noci muzeí. Vyberte si více objektů, které nabízí nejzajímavější program. A pokud nestihnete vše, co jste si přáli vidět a prožít, nevadí. Příští rok si to vše můžete vynahradit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz