Hlavní obsah
Umění a zábava

Alici Bendovou proslavil nahý bujný dekolt v Báječná léta pod psa. Před Vetchým se strachy klepala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Jindřich Nosek (NoJin) – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Alice Bendová se ve filmech nebojí svlékat. S trémou se rozhodla zatočit po svém.

Vnadná herečka Alice Bendová je sebevědomou známou umělkyní. Její herecké začátky však vyžadovaly notnou dávku kuráže. Když natáčela svůj první film Báječná léta pod psa, musela se svléknout před Ondřejem Vetchým, což pro ni nebylo zrovna příjemné.

Článek

Svůj debutový snímek natočila, když jí bylo 23 let. Dalo by se říct, že film Báječná léta pod psa z roku 1997 započal kariéru herečky Alice Bendové. Jenže nebylo to jen tak. Tehdy ještě nezkušená herečka musela kvůli natáčení vystoupit ze své komfortní zóny, když ji scénář přikazoval odhalit hrudník před váženými a daleko ostřílenějšími hereckými kolegy. Byla to však právě první zkušenost s natáčením odhalené scény ve filmu, která ji připravila téměř na cokoliv dalšího v herecké profesi. Jak sama Alice přiznává, dnes už se před kamerou nestydí a se svlékáním a nahotou na place většinou nemá problém. Navíc našla poměrně netradiční řešení, jak stud a stres během záběrů obejít.

Ze záběru, který ji proslavil, byla značně ve stresu

Ve filmu Báječná léta pod psa na motivy úspěšného knižního bestselleru od Michala Viewegha se Alice Bendová, dříve Veselá, objevila díky úspěšnému absolvování castingu. Problém byl jenom v tom, že původně usilovala o zcela jinou, cudnější roli. Režiséra filmu Petra Nikolaeva a filmové tvůrce ovšem nejspíš zaujal její vzhled natolik, že se rozhodl ji obsadit do jiné, mnohem odvážnější, provokativnější postavy Mirjany. Alice dostala coby její filmová protagonistka za úkol ukázat odhalený hrudník na loďce svému hereckému kolegovi Ondřejovi Vetchému. To pro ni nebylo vůbec snadné a dlouho před natáčením propadala nervozitě a trémě až tak moc, že se málem nebyla schopná naučit zpaměti ani pár vět ze scénáře.

Teď, když se v tom filmu slyším, je to pro mě absolutní peklo. Jednu větu jsem se učila asi 15 dní, protože z té nervozity a trémy to prostě zapomeneš, navíc když si tam vedle tebe stoupne Ondra Vetchý nebo Libuška Šafránková. Byl to herecký koncert a já byla jako děťátko ve školce,“ popsala Bendová nepříjemné pocity ze své první odvážné scény v internetové talkshow Na kafeečko.

Tři panáky a jde do všeho

Nyní už se ovšem zkušená herečka na všechno dívá zcela jinak a s odstupem. Na odhalené scény si zvykla, protože jak přiznává, k její herecké práci to patří. Navíc si je díky zdravému sebevědomí vědomá, že se filmařům a divákům líbí. Její ženské křivky si proto děj filmu pro divácké zpestření sem tam vyžádá odhalené. Znovu se Bendová před kamerou vysvlékla i ve snímcích Hop nebo trop (2004) a Sametoví vrazi (2005), s čím už neměla problém a erotické scény zvládala i díky uvolněné atmosféře na place.

Kromě toho umělkyně, která je aktuálně k vidění v seriálu Jedna rodina jako přísnou primářku soukromé reprodukční kliniky, má svůj vlastní recept, jak strach z natáčení nahých záběrů překonat. Pomáhá jí prý, když se na place pije alkohol. Před erotickými obrazy se nebojí dát si klidně i tři panáky na kuráž. Kromě toho, že se tím zbavuje psychického napětí, je podle Alice potom na place i větší legrace. Záleží ovšem samozřejmě na podmínkách při natáčení a přísnosti režisérů. Když je to třeba, zvládne natočit odhalené scény i bez kapky alkoholu.

Dětem raději nic netají

Na rozdíl od některých svých hereckých kolegyň se Alice nikdy nemusela potýkat ani s nepochopením svých rodičů. Zejména maminka Zlata ji ve všem vždy podporuje, je jí nejlepší kamarádkou a ani se svlečenými scénami dcery prý nemá sebemenší problém. Poněkud těžší oříšek přišel pro herečku, která je zároveň dvojnásobnou maminkou dvou dospívajících ratolestí, ve chvíli, kdy se o nestoudných záběrech rozhodla včas promluvit i se svými dětmi, ještě předtím, než začaly chodit do školy.

Alice se jim rozhodla říct pravdu a o tom, co od ní sem tam její práce vyžaduje, takže s dětmi hovořila na rovinu. Bylo jí jasné, že dříve nebo později, by se o hanbatých záběrech mohly děti dozvědět od spolužáků, takže hrozilo, že budou nepříjemně zaskočeny, protože jim to pubertální vrstevníci podají v poněkud „přiostřenějším vyprávění“.

Vysvětlila jsem jim, že je to práce herečky. A já jsem tady zaškatulkovaná jako sexbomba, takže mě režiséři rádi nechávají svlékat. Že se nemám za co stydět, že to byly jen erotické scény, které do některých filmů patří. Nechtěla jsem, aby se to dozvěděli od spolužáků, kteří to leckdy špatně formulují,“ popsala způsob, jak se svými dětmi mluvila o odvážných scénách, Bendová pro web zeny.iprima.cz.

Nahoty se nebojí

Podle všeho se padesátiletá herečka a modelka Alice Bendová nebojí nahoty ani dnes. I nyní má totiž výbornou formu, kterou by se za určitých podmínek nebála odhalit divákům. Důležité pro ni je údajně pouze to, aby šlo o decentní, umírněnější záběry, které nebudou zabírat nic do detailů a nebudou na nich vidět některé nedokonalosti, se kterými se potýká mnoho žen, jako je například celulitida.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz