Hlavní obsah
Zdraví

Cítíte se unavenější než vrstevníci? Každý stárne jinak, potvrzují vědci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Každý stárne podle jednoho ze čtyř zjištěných typů stárnutí, potvrdili vědci.

I když v tom, že každý stárne, je to spravedlivé, jsou ve stárnutí rozdíly. Podle vědců především ve způsobu a v tom, jak rychle k němu dochází. Existují rovnou 4 hlavní ageotypy související s tělesnými orgány. Každý podle jejich funkce stárne jinak.

Článek

Také už vám někdy připadalo, že tihle dva lidé narození ve stejném roce, které jste zrovna potkali, přece nemohou být stejně staří? Nebylo to jen zdání. Vědci to totiž potvrdili v nedávné studii provedené u 106 lidí bez zdravotních problémů ve věkovém rozmezí mezi 29 až 75 lety.

Výzkumným způsobem byly především klinické testy zahrnující odběr krve a stolice. Jejich zkoumání přišlo s působivými výsledky, které tvrdí, že každý stárneme jiným způsobem, navíc také každá část těla stárne jinak rychle. Stárnutí má rovnou 4 hlavní typy, které se mezi sebou různě prolínají, a to se potom odráží na fyzickém a psychickém vzhledu a stavu.

4 hlavní biologické způsoby stárnutí

Odborníci se rozhodli proces stárnutí rozdělit hned do čtyř hlavních typů - metabolického, imunitního, jaterního a ledvinového. Nelze prý ovšem ani vyloučit, že jich je ve finále ještě víc. Druhy stárnutí se zaměřují na jednotlivé orgány a možné problémy s nimi spojené. I když s přibývajícím věkem ovlivňuje fyzičku mnohem více faktorů, jako jsou geny, životní styl nebo prostředí, přece jen jde každý zařadit převážně do jednoho typu, který ho poté ovlivňuje. Záleží na tom, jakou část těla má nejnáchylnější. Tím, že se budete zajímat o to, který typ stárnutí u vás převažuje, si můžete podle vědeckých rad prodloužit život a zůstat déle v kondici.

1) metabolický typ – metabolické stárnutí se, jak název vypovídá, týká metabolismu. Lidé s tímto ageotypem mívají s přibývajícími roky pomalejší trávení, s čímž souvisí řada nemocí od obezity až po cukrovku 2. typu nebo choroby srdce a cév. Je to dáno především tím, že tělo spotřebovává více energie na běžné fungování potřebné pro přežití, jako je dýchání, krevní oběh, trávení jídla, oprava tělesných buněk a řada jiných životně důležitých činností.

2) imunitní typ – jedince s tímto ageotypem začíná během let trápit jejich imunitní systém. To se může projevit nejenom větší náchylností k infekcím a vleklým zánětům, ale také vznikem závažnějších autoimunitních onemocnění včetně cukrovky 1. typu, revmatu nebo roztroušené sklerózy.

3) jaterní typ – jedince s jaterním typem trápí rychlejší stárnutí jater, tím pádem mívají větší problémy s detoxikací a očistou těla od škodlivin. Kvůli tomu, že jsou játra v této funkci pomalejší, nebo dokonce tuto úlohu vůbec nezvládají, hrozí, že se budou škodliviny v těle hromadit. To může mít za následek vznik vážných jaterních onemocnění, jako je cirhóza nebo ztučnění jater, které nemusí být způsobeno pitím alkoholu.

4) ledvinový typ – lidé s tímto typem trápí zhoršená regulace tělesných tekutin a špatné vyměšování, ale pozlobit je může i krevní tlak nebo nedostatek vitaminu D, který je potřebný pro správné fungování imunitního systému a zdraví kostí. Za tohle vše jsou totiž ledviny, které navíc z těla odvádějí škodlivé odpadní látky, zodpovědné. Jak jedinci s tímto typem stárnou, může je trápit tělesná nerovnováha, nedostatek potřebných vitaminů i silné výkyvy krevního tlaku, nehledě na to, že jsou náchylnější k onemocnění samotných ledvin.

Nikdo nespadá pouze do jednoho ageotypu

Je důležité podotknout, že proces stárnutí není u nikoho tak jednoznačný, že by se ho týkal pouze jeden problematický typ stárnutí. Naopak, výše zmíněné typy se mezi sebou kombinují a různě překrývají. Někoho mohou potrápit dva, ale jiného třeba dokonce všechny čtyři typy stárnutí. Nicméně, co je pozitivní, je fakt, že všichni lidé účastnící se výzkumu byli navzdory faktu, že spadali do jednoho či více druhů stárnutí, zdraví. Vědci se proto shodují na tom, že problémům se zmíněnými orgány lze předejít správnou prevencí a nasazením zdravého životního stylu.

Ani fakt, že spadáte do jednoho z výše uvedených typů tak nemusí nutně znamenat, že vás někdy v budoucnu postihne choroba nebo zdravotní problémy s ním spojené. Tohle zjištění je ale zároveň užitečné v tom, že když znáte svůj ageotyp, víte, na jaké faktory se ve svém životě více zaměřit a na jaké rizikové chování si dávat obzvláště dobrý pozor. Právě to je podle badatelů jedním z klíčů k dlouhodobému a spokojenému životu ve zdraví.

Určení orgánu, který je nejvíce namáhaný – je „nejstarší“ částí vašeho těla – a zaměření vašeho úsilí na tuto oblast nabídne nejvýznamnější přínosy pro vaše celkové zdraví a dlouhověkost. Například, pokud testování odhalí, že máte metabolický ageotyp, což naznačuje vyšší riziko diabetu 2. typu a srdečních onemocnění, můžete přijmout opatření, která zlepší vaši citlivost na inzulín, podpoří regulaci hmotnosti a sníží riziko kardiovaskulárních onemocnění,“ vysvětluje lékařka Kerry Aston na webu patient.info.

Co tedy můžete udělat pro své zdraví?

Celý experiment poukázal i na to, že navzdory jeho dvouletému trvání, se u žádného z účastníků nezměnil způsob, jakým stárne, tedy jeho nejzatíženější orgán. Zároveň se ale opět potvrdilo, že změnou životního stylu lze celý proces výrazně zpomalit. Stárnutí tedy sice nezastavíme, ale můžeme jeho rychlost snížit na minimum. Kromě faktorů, které ovlivňujeme sami, jako je například zdravá strava a cvičení, se ale najdou i další, dosud nepotvrzené. Je možné, že se u někoho známky přibývajícího věku začnou z ničeho nic objevovat výrazně pomaleji, aniž by k tomu byl zjevný důvod. Roli v tomto případě může hrát změna hladiny stresu i genetika. Lékaři však naznačují, že k úplnému pochopení složitého mnohovrstevnatého jevu stárnutí bude zapotřebí ještě mnoho dalšího zkoumání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz