Hlavní obsah
Zdraví

Cukr do kávy a dortík k tomu? Slinivka vám nepoděkuje. Běžné zlozvyky mají škodlivé účinky

Foto: Freepik.com

Káva s cukrem a dezertem by podle lékařů neměla patřit mezi naše pravidelné rituály, zatěžuje totiž některé orgány a způsobuje vznik nemocí.

Mnoho lidí má pití kávy spojené spolu se zakousnutím něčeho dobrého. Velice často se přitom jedná o sladký zákusek nebo něco obdobně sladkého. Jenže tímto způsobem si zahrávají se svým zdravím. Proč tomu tak je a čemu se raději vyhnout?

Článek

Mléko a cukr do kávy, sladký zákusek jako ta správná tečka, který když není zrovna po ruce, nahradí ho v lepším případě sušenky. Jenže právě tyto velice časté jevy nejsou podle vědců zdaleka tak neškodné, jak by nám podle jejich obvyklosti mohly připadat. Kvůli konzumaci sladkého při pití kávy si lidé často nevědomky zahrávají s řadou vážných onemocnění.

Pravidelné pití kávy? Ano, ale nejlépe bez přísad

Sama o sobě je podle mnohých vědeckých studií káva nejen nízkokalorická, ale především také zdraví prospěšná. Její příznivé účinky se ovšem liší nejen podle toho, v kterou denní dobu kávu pijeme, ale především také záleží na tom, co si do kávy přidáváme. Zatímco dopolední pití kávy dokáže mimo jiné přispívat ke zdraví srdce a cév a napomáhá předcházet řadě onemocnění, v případě přídavků do populárního kofeinového nápoje je tomu podle odborníků zpravidla naopak. Podle diabetoložky, endokrinoložky a internistky Luizy Napiórkowské hrozí vznik cukrovky, protože nejvíc přetěžovaná je v případě dalších přísad do kofeinového nápoje především slinivka.

Káva s mlékem a sušenkou je jídlo, které zatěžuje slinivku a ta naše je již přetížená. Stále více mladých lidí má poruchy metabolismu sacharidů v podobě inzulinové rezistence, prediabetu nebo cukrovky 2. typu a je to důsledek mnoha faktorů, které se překrývají,vysvětlila pro portal.abczdrowie.pl lékařka s tím, že může být právě způsob, jakým a s čím si kofeinový mok dopřáváme jedním z faktorů, který nepříznivě ovlivňuje zdraví lidí jakéhokoliv věku.

Než si tedy do kávy přidáte pravidelné dvě až tři lžičky cukru či se rozhodnete si k ní přidat zákusek nebo dortík, myslete na to, že kombinace bílého cukru, mléka a tučného zákusku z bílé mouky s hromadou dalších cukrů ve složení je pro tělo extrémně zatěžující. A i když možná vypadá relax u šálku lahodného kofeinového nápoje s dortem v kavárně jako ideální způsob oddechu, rozhodně by se to nemělo stát pravidlem.

Co s tím? Pomohou mandle a další tučné pochoutky

Je jasné, že pokud jste doposud měli pití kávy spojené se sladkou tečkou, jen tak se jí nebudete chtít vzdát. Lékařka Napiórkowska proto dodala pár tipů na to, jak se se sladkým nemuset rozloučit úplně a čas od času si nadále tento okamžik mlsání moct bez strachu dopřát. Údajně jsou pro milovníky sladkého alespoň malým pomocníkem potraviny, které následně pomohou lépe zpracovat a snižovat přijaté cukry. Před kávou se zákuskem byste si tak měli dopřát například kefír, zelenou zeleninu, hrst mandlí nebo jiné zdroje tuků, které tělu usnadní odbourávání zkonzumovaného vysokého množství cukrů a jeho hladiny v krvi dokážou vyrovnat.

Právě to je podle slov lékařky důležité při prevenci onemocnění slinivky. Takto prý budete svou slinivku prostřednictvím zdravých potravin při občasném „obžerství“ alespoň částečně chránit. Trávení a zpracovávání přijatých sacharidů můžete napomoci také zvýšenou aktivitou a jakýmkoliv pohybem bezprostředně po konzumaci kávy se sušenkou nebo dezertem. Aktivní svaly totiž během své práce taktéž spalují glukózu.

Jde to i jinak

Jestliže chcete mít pocit, že děláte pro své zdraví víc, můžete mlsat o něco zdravěji. A ke všemu nemusíte přijít ani o své oblíbené okamžiky nad šálkem kávy s chutným zákuskem. Začněte tím, že namísto cukru si kávu dosladíte alternativním sladidlem, jako je například čekankový sirup nebo alespoň nerafinovaný třtinový cukr, na trhu je ovšem dostupných spousta dalších náhradníků nezdravého bílého cukru. Popřemýšlejte i nad tím, zda se neobejdete bez mléka v kávě, bez kterého si podle kávových znalců více vychutnáte opravdovou chuť kávy, protože spolu s cukrem ji mléko mění.

Jestliže si to bez mléka v kávě, které zároveň zjemňuje její hořkost, ovšem už nedovedete představit, můžete i v tomto případě sáhnout po některé z rostlinných alternativ. Vyzkoušet můžete například zdravé mandlové nebo sójové mléko. Pokud si ale dopřejete kávu s klasickým kravským mlékem a nepřidáte už cukr nebo zvolíte jeho alternativu, není na tom nic špatného a můžete mít klidné svědomí. Káva s mlékem je navzdory všem pomluvám oblíbená po celém světě, dokonce i v zemích původu.

Stejně tak v případě dezertů se při jejich nahrazování zdravějšími variantami fantazii meze nekladou. Připravte si zdravý dezert doma sami nebo vyhledejte všestrannější cukrárnu, kde chystají i odlehčenější zákusky bez nebo z jiné mouky. Od trávení méně zatěžujících mouk a sladidel až po tvarohové dezerty s ovocem, které si můžete dopřát bez větších výčitek, je možností skutečně celá řada. Receptů, a dokonce i méně kalorických a sladkých alternativ od výživových poradců, které ovšem chuťově téměř nepoznáte od originálu, je na sociálních sítích požehnaně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz