Hlavní obsah
Jídlo a pití

Káva podle zjištění vědců skutečně může prodloužit život. Záleží však na tom, kdy si ji dáváte

Foto: Freepik.com

Pití kávy by mělo mít správné načasování. Dosáhnete tím podle vědců nejen povzbuzovacích účinků, ale také pevnějšího zdraví.

Nový rozsáhlý výzkum publikovaný v odborném časopise European Heart Journal prokázal, že popíjení kávy je zdravé, dokonce může snížit riziko předčasného úmrtí. Jenže záleží na denní době, kdy si šálek kofeinového moku dopřáváme.

Článek

Hlavní autor nejnovější vědecké studie na téma prospěšnosti konzumace kávy profesor Lu Qi, odborník na výživu a epidemiologii z Tulane University v New Orleans ve Spojených státech se ve svém výzkumu zaměřil především na to, jaký vliv má na naše zdraví káva vzhledem k tomu, kdy ji pijeme, a výsledky naznačují, že na správném načasování v tomto případě nejspíš skutečně záleží. Káva nám podle všeho tedy umožňuje víc než jen správné „probuzení“ po ránu. A podle badatelů bychom se měli více a pečlivěji zabývat nejen tím v jakém množství, ale především také kdy ji pijeme.

Prospěšná je pouze dopoledne?

Vědci z Tulane University v New Orleans se ve svém výzkumu zaměřili na vzorek složený z 40 725 dospělých lidí, kteří byli součástí jednoho z amerických průzkumů zdraví mezi roky 1999 – 2018. Někteří z nich (1463 jedinců) měli dokonce za úkol vést si podrobný deník o tom, co každý den pijí a konzumují. Ukázalo se, že 36 % z pozorovaných jedinců pilo kávu ráno, dalších 16 % ji pilo později během dne. A právě v tom se podle výzkumníků značně liší dopady kávy na lidský organismus. Když totiž účastníci výzkumu pili kávu pouze ráno a během dopoledne bez ohledu na to v jakém množství, ukázalo se, že byly účinky na jejich zdraví velice příznivé.

V takovém případě dokázala káva snižovat riziko předčasného úmrtí i vzniku srdečních onemocnění. Navíc se ukázalo, že je v tomto časovém období dokonce vhodné vypít i klidně více šálků než pouze jeden. Vědci zároveň vycházeli z jedné britské studie zveřejněné v roce 2022, která potvrzuje, že lidé, kteří konzumovali alespoň tři hrnky kávy denně, měli zdravější srdce než lidé, kteří kávu nepili vůbec. Zároveň doporučili jako maximální zdravé denní množství kávy čtyři šálky, větší množství už údajně může nepříznivě ovlivňovat a zvyšovat krevní tlak nebo způsobovat trávicí potíže i bolesti hlavy.

Ukázalo se, že zdravotní benefity byly v celkovém ohledu menší, když byl dotázaný pijanem pouze jednoho hrnku ranní kávy oproti tomu, který jich vypil během dopoledne více. Ale pozor, zároveň vědci odhalili, že pití kávy v odpoledních a večerních hodinách nemá stejně blahodárné účinky, ba co víc, že dokonce přínosy kávy pro lidské zdraví toto načasování snižuje.

Zdraví chrání i bez kofeinu

Jak se stále ukazuje, káva, a to dokonce i bezkofeinová, obsahuje řadu prospěšných vitaminů a dalších cenných prvků, které zajišťují vitalitu a prevenci mnoha nemocí. Nejedná se přitom pouze o kofein samotný, který je cenným „nakopávačem“, za blahodárným vlivem kávy je i její celkové složení. Zdraví napomáhá i ta bezkofeinová. Kromě kofeinu káva obsahuje řadu dalších bioaktivních sloučenin, které napomáhají správné funkci našeho organismu.

Jedním z možných vysvětlení, proč se ukázalo, že je právě ranní káva v tomto ohledu nejúčinnější, může být podle vědců fakt, že zánětotvorné látky se v těle nacházejí po ránu v nejvyšší míře a antiseptické a antioxidační složky kávy mu proti zánětu pomáhají bojovat. Kromě zdraví srdce a cév káva dokáže snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu a díky obsahu antioxidantů například také zlepšuje funkci jater. Podle mnohých výživových odborníků je káva nedílnou součástí zdravého životního stylu. Jako se vším ale platí v tomto případě známé rčení: „všeho s mírou“ a ani s kávou by se to nemělo přehánět nad doporučené denní množství. Nicméně nyní se navíc ukazuje, že kýžených pozitivních účinků v pití kávy dosáhneme především v první části dne.

Důvody zůstaly zatím neobjasněny

Důvod, proč je zdraví prospěšná pouze ranní a dopolední káva a její pozitivní účinky se popíjením odpolední kávy navíc ztrácí, se vědcům prozatím zcela objasnit nepodařilo. Přišli však s možným vysvětlením, které říká, že pití odpoledne nejspíš narušuje cirkadiánní rytmy v těle a také nepříznivě ovlivňuje hladinu jeho hormonů, zejména melatoninu, který je potřebný pro zdravý a kvalitní spánek. Nedostatek melatoninu a s ním spojený horší spánek, riziko vysokého krevního tlaku a zvýšené riziko vzniku některých zánětů pak patří mezi faktory, které negativně působí na srdeční zdraví a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Fanouškům tohoto lahodného černého a silně aromatického nápoje tedy nezbývá, než prozatím věřit vědcům a dopřávat si ho převážně dopoledne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz