Hlavní obsah
Jídlo a pití

Dá se jim vyhnout, přesto je dělá skoro každý. Zbytečné omyly kazí chuť pokrmů při grilování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Při grilování dělá většina lidí zbytečné přešlapy, které kazí výslednou chuť pokrmů.

S teplým jarním počasím přichází oblíbená grilovací sezóna. Pokud i vy milujete kouřovou vůni a chuť pokrmů, určitě vás bude zajímat, jaké jsou zbytečné přešlapy při opékání jídla na roštu. Dělá je totiž občas skoro každý.

Článek

Maso solíte předem

Někteří jedinci dělají před grilováním tu chybu, že maso dlouho dopředu nasolí. Jenže pro chuť masa je to jednoznačně nesprávná varianta. Maso, ale i zelenina vlivem soli přichází o vodu a šťávu. Když pominete, že se takový pokrm během grilování rychle vysuší, nedosáhnete kvůli tomu ani křupavého povrchu, protože uvolněná voda tomu jednoduše zabrání.

Příliš mnoho, nebo naopak málo koření

S kořením bývá spojovaný i další problém, který ve výsledku negativně ovlivní finální chuť grilovaného jídla. S kořením, ale ani s olejem to při nakládání nechce nijak přehánět, jenže ho zároveň nesmí být málo. Platí doporučené pravidlo, že se vyplatí dávat více kořenících směsí a marinády než při běžném vaření, protože je nutné počítat i s tím, že ne všechno koření na mase skutečně zůstane. Některé z masa spadne, setře se o rošt nebo se prostě vypeče. Navíc jen díky dostatečné vrstvě dosáhnete křupavé kůrčičky.

Lidé ovšem často chybují i v tom, že maso koření příliš brzy (viz odstavec výše) nebo špatně odhadnou potřebné množství soli, pepře a aromatického koření. Chuťově pak bývá takový pokrm buďto nevýrazný, nebo naopak příliš překombinovaný nebo pikantní. Dobrou radou proto je používat ke grilování ze začátku jen osvědčené druhy přísad nebo si odměřit přesné množství podle zaručených receptů. Uvidíte, že hlídat a postupně vychytávat míru koření se vám v tomto případě rozhodně vyplatí.

Opékáte zmrzlé maso

Zkušení gril masteři se drží jednoho podstatného pravidla. Nikdy negrilujte zmrzlé pokrmy! Pokud jste si na víkendové opékání na roštu nakoupili zásoby už dopředu, je to samozřejmě rozumné. Nicméně v tomto případě se vyhněte velice častému přešlapu s přípravou zmrzlého masa, a vyndejte ho raději z mrazáku už o den dříve. Jednak se vám mrazem ztuhlé maso nepodaří ani správně naložit, protože přes přemrzlou strukturu nedojde ke vstřebání marinády, a jednak takové maso nebude po ugrilování vůbec křupavé, natož chutné. Hrozí, že se vám nepodaří ani přes velkou snahu ho dostatečně propéct a uprostřed zůstane syrové.

Málo nahřátý rošt

Hodně lidí nejčastěji chybuje v tom, že při grilování spěchá. Navzdory tomu, že už vám přišli někteří dříve příchozí hladoví hosté, byste ovšem tento proces neměli uspěchat. Alespoň pokud chcete, aby si u vás skutečně pochutnali. Maso, které dáte na nedostatečně rozpálený gril, bude špatně propečené. Pravděpodobně se vám na povrchu stihne spálit, ale i když bude černé, uvnitř zůstane napůl syrové. Přitom je tak snadné se tomuto častému nešvaru vyhnout. Pokud grilujete na uhlí, počkejte si, až se uhlíky rozpálí do běla. Tak poznáte, že je rošt už dostatečně nahřátý a můžete na něj položit pokrmy.

S hlídáním správné teploty při grilování, kterou je potřeba neustále kontrolovat, vám pomůže i grilovací teploměr. Někdy bývá rovnou zabudovaný na víku od grilu, jindy ho pořídíte zvlášť. Myslete také na to, že optimální teplota se pro jednotlivá jídla liší, různá tedy bude jak pro zeleninu, sýry tak i maso.

Příliš silné plátky a vidlička k tomu

Mnoho hostitelů v dobré víře, že svým hostům dopřejí pořádný flák masa, steaky nakrájí na několik centimetrů tlusté plátky. To je ale ve skutečnosti pro přípravu masa spíše na škodu. Ne všichni si totiž potrpí na krvavé steaky, kterých jako jediných při příliš silných kouscích masa dosáhnete. Raději proto volte střídmější metodu slabších plátků (hosté si případně jistě rádi přidají), které celé propečete do šťavnata a do křupava. Jenže pozor, maso vždycky otáčejte pouze obracečkou a nikdy ne vidličkou, tak jak to spoustu jedinců dělává.

Pokud nechcete jíst maso tvrdé jako podrážka, vysušené a bez jakékoliv chuti, vyvarujte se jeho propichování. Jinak vám z něj vyteče všechna šťáva, která se stará o jeho lahodnou chuť. Maso z těchto důvodů během opékání ani nikdy nerozkrajujte kvůli vyzkoušení, jestli už je hotové. To si raději pořiďte teploměr na maso, který vám jeho správné propečení spolehlivě ohlídá. Maso nekrájejte ani hned, jakmile ho sundáte z grilu, když je hotové. Ztratilo by veškerou šťavnatost i chuť. Po opečení ho nechte na talíři ideálně ještě alespoň deset minut odležet přikryté pokličkou nebo alobalem. Dosáhnete tak ještě lepší chuti díky rovnoměrně rozprostřenému sosíku v mase.

Opravdu znáte jenom kečup a hořčici?

Poslední drobnou nedokonalostí, se kterou se asi setkáváte poměrně často, je podcenění příloh a dresingů. Ne každý si může, nebo chce dát jako přílohu běžné pečivo a stejně tak ne každý si pochutná pouze na kečupu a hořčici. Nemluvě o tom, že je to občas trochu nuda. Co takhle dát vaší návštěvě na výběr a kromě zmiňovaných omáček připravit ještě nějakou domácí, méně tradiční?

Vděčná je ke grilování chuť česneku nebo třeba sladkých švestek. Jestliže zrovna nemáte čas na přípravu domácího dresingu či majonézy, i v obchodech je zajímavých méně obvyklých omáček, celá řada. Hodně z nich výborně podtrhne chuť čerstvě opečeného jídla a dodá mu nevšední chuť a příjemnou vůni. Uvidíte, že mnoho hostů si díky chutnému dresingu na kečup s hořčicí už ani nevzpomene…

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, m.instory.cz, racio.cz/cs/novinky-a-rady/11-nejcastejsich-chyb-pri-grilovani, vlastní poznatky autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz