Hlavní obsah
Zdraví

Dá se jít špatně „na malou“? Bohužel ano. Problematická jsou pro vyměšování i veřejná wc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Zejména ženy ve způsobu vyměšování na wc často chybují.

Podle lékařů na způsobu, jakým vykonáváme potřebu, záleží. Nevhodná pozice při močení totiž může mít vliv na rozvoj nemocí močového ústrojí. Budete se možná divit, co všechno lze při vykonávání běžné potřeby na wc dělat špatně.

Článek

Zejména ženy se často setkávají s infekcemi a záněty močových cest, které někdy souvisí i s pozicí při močení. Podle lékařů se vyplatí i nad obyčejným usednutím na záchodové prkénko alespoň trochu přemýšlet. A některým křečovitým posedům se v zájmu zdraví močového měchýře, ledvin a vylučovacího ústrojí raději vyhnout. Problémy mohou vznikat například při neúplném vyprazdňování močového měchýře, ke kterému v takových pozicích dochází.

Pokud moč zůstává v močovém měchýři příliš dlouho, může to zvýšit pravděpodobnost infekce močového měchýře. V koncentrované moči se totiž bakterie mnohem lépe množí,vysvětlují odborníci z předního světového centra lékařského výzkumu.

Který způsob nejvíce škodí? Uchylujeme se k němu na veřejných wc

Největší potíže plynou podle fyzioterapeutky doktorky Sary Reardon z návštěvy veřejných wc a močení v polosedu nad záchodovým prkénkem. Právě rychlost a křeč při vyměšování vede k nežádoucímu neúplnému vyprazdňování. „Takzvané vznášení se nad záchodovým prkénkem zcela jistě sevře vaše pánevní dno, což vám může ztížit úplné vyprázdnění močového měchýře. Proto se vyhněte tlačení a urputnému namáhání dostat ze sebe moč co nejrychleji,“ vysvětluje lékařka na webu thevagwhisperer.com.

Jenže co s tím? Většina lidí nechce riskovat úplným dosedem na veřejné wc, které mívá prkénko silně znečištěné a plné bakterií. Zároveň se nabízí několik praktických a jednoduchých řešení. Pokud nemáte zrovna nic po ruce, můžete si na záchodové prkénko vyskládat útržky toaletního papíru a teprve poté, co je wc obloženo, na něj dosednout.

Pak je tu ale ještě i další varianta, která by zejména pro ženy, které chodí ven s kabelkou nebo batůžkem, nemusela být nijak problematická – spočívá v nošení balíčku jednorázových papírových podložek na záchodová prkénka všude s sebou. Nebudete tak riskovat přímé „setkání“ s bakteriemi, navíc obvykle lépe drží než obyčejný toaletní papír, a vy tak budete moct vykonat potřebu zcela v klidu.

Jestliže se vám ani do jedné z variant nechce, pak si možná vystačíte jen s papírovými kapesníčky do zásoby (pro případ, že by byla nouze o papír) a hygienickým dezinfekčním gelem na ruce, který dokáže nežádoucí viry likvidovat. S tím stačí prkénko otřít předtím, než se odhodláte na něj posadit.

Jaká poloha je pro močení vhodná?

Z hlediska toho, jak správně vyměšovat, abyste předešli onemocněním močového měchýře a ledvin, se zaměřte především na uvolněnost, jak radí i světoví odborníci: „K močení by nikdy neměly být používány břišní svaly a jakýkoliv tlak. Zdravý močový měchýř funguje nejlépe, když se tělo uvolní. Svaly močového měchýře se samy stahují, čímž umožňují proudění moči přirozeně,“ radí urolog Joseph Brito z kliniky Yale Medicine. Další zásadou, která z výše uvedených informací vyplývá, je fakt, že je dobré močit výhradně v sedě. V uvolněném sedu bez jakéhokoliv napětí a s oběma chodidly na zemi.

Z těchto důvodů bývá někdy problém, pokud mají lidé, například ženy menšího vzrůstu nebo děti, výškově nevhodně umístěné wc a nedosáhnou chodidly na zem. Při močení nikdy netlačte a nespěchejte. Snažte se být zcela v klidu a vyhnout se jakýmkoliv křečovitým pozicím. K přirozenému vyprázdnění může přispět i hlubší nádech, který napomáhá svalům pánevního dna, aniž byste na ně tlačili silou. Ač to zní možná banálně, zejména lidé, které trápí chronické záněty močových cest a ledvin tyto rady mohou ocenit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz