Hlavní obsah
Lidé a společnost

Děsivý osud šesti dětí nacisty Goebbelse: Fanatická matka je na konci války zabila v Hitlerově krytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Nacistický ministr a Hitlerův podřízený Joseph Goebbels.

Krev na rukou měla i zfanatizovaná manželka zvráceného ministra propagandy nacistického Německa Josepha Goebbelse Magda. Uplynulo přesně 79 let, kdy spolu s ním všech společných šest potomků ke konci 2. sv. války nelítostně zavraždila…

Článek

Nacista Joseph Goebbels, mezi jehož milenky patřila i česká herečka Lída Baarová, kvůli níž se málem rozvedl, měl s oddanou stoupenkou Hitlerova režimu Magdou Goebbelsovou šest dětí. Aby prokázali čest jeho příteli a nacistickému vůdci Hitlerovi, pojmenoval všechny z nich od písmene H, tedy Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig a Heidrun.

Foto: Wikimedia commons by Bundesarchiv, Bild 146-1978-086-03 CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de

Všech šest dětí manželů Goebbelsových zemřelo rukou svých zvrácených rodičů. Na fotografii je i Magdin syn Harald z předchozího manželství.

Nejen Goebbels, ale i jeho žena Magda byla zapálenou nacionální socialistkou s obdivem k Hitlerovi. Kromě toho, že byla příkladnou nacionalistickou ženou v domácnosti, se o sebe dobře starala a ve svém luxusním bytě, kam se k ní po svatbě 19. prosince v roce 1931 Goebbels nastěhoval, často hostila Hitlera i další vysoce postavené nacisty.

Časem se manželé dočkali a Hitler kvůli patolízalovi Goebbelsovi vytvořil speciální ministerský post i celé nové ministerstvo lidové osvěty a propagandy. Když se Goebbels stal jeho ministrem, rodině připadl i četný majetek ukradený Židům včetně prostorné vily na poloostrově Schwanenwerder ve Wannsee, a venkovského sídla na zámečku Lanke u Bogensee a staré šlechtické sídlo Friedländerů a Fuldů.

Hitlera získal zpět vyvražďováním

Na chvíli si podlézavý Goebbels Hitlera přece jenom znepřátelil, a to ve chvíli, když milenecký vztah s Lídou Baarovou na rozdíl od těch dalších začal brát vážně, a chtěl se s ní dokonce oženit a vzdát se kvůli ní klidně i mocenských paktů s Hitlerem. Ten to ovšem odmítl přijmout a nařídil mu se s Baarovou rozejít. Aby se nacista Goebbels vrátil zpět na výsluní svého obdivovaného vůdce, zinscenoval 9. listopadu roku 1938 jednu z nejkrutějších událostí 2. sv. války zaměřenou proti Židům. Nelítostné vraždění dnes známe jako Křišťálovou noc nebo také jako Listopadový pogrom. Zrůdnému Goebbelsovi se tím povedlo vrátit se zpět do přízně Adolfa Hitlera.

Ke konci 2. sv. války Goebbelsová plánovala smrt

Když začalo být Goebbelsové jasné, že Německo válku prohraje a jejich představy o luxusním životu elit Třetí říše, jak si sami výše postavení vyznavači socialistického nacismu přezdívali, začala pomýšlet na jediné možné řešení. Odmítala připustit, že by se svou rodinou čelila po válce tvrdým výslechům, trestům za nelidské zločiny a ponížení. Sama Goebbelsová přitom měla židovského nevlastního otce, kterého bez lítosti a jakékoliv snahy mu pomoci nechala zemřít v koncentračním táboře, stejně jako kamarádku z dětství, která byla Židovkou. Namísto útěku se se svými šesti dětmi, které měla s Goebbelsem kromě syna Haralda, který se jí narodil v předchozím manželství a byl v anglickém zajetí, rozhodli 21. dubna 1945 ukrýt v Hitlerově bunkru.

Nelítostný čin

Navzdory přemlouvání ostatních se Magda s Goebbelsem rozhodli, že neukončí jen vlastní život, ale také životy svých společných 6 dětí. Nepřáli si, aby museli vyrůstat ve světě bez nacistického přesvědčení. Když se od spolupracovníků dozvěděli, že Hitler s milenkou Evou Braunovou spáchali sebevraždu, rozhodli se dále nečekat a celou rodinu také povraždit.

Přesně 1. 5. roku 1945 večer Magda Goebbelsová ve spolupráci s přítomným zubařem Helmutem Kunzem uspala děti, se kterými ještě předtím stihli rodiče strávit poslední večer společnou zábavou, injekcí morfia. Podle jiných verzí měl injekce dětem podat sám Goebbels a namluvit jim, že jde o očkování a podle další měla Goebbelsová dát nebohým dětem vypít kakao s uspávacími prostředky. Následně, když usnuli, jim měla přímo jejich matka společně s Hitlerovým lékařem Ludwigem Stumpfeggerem vložit do úst kyanid.

Poté vyšli Goebbelsovi z krytu, kde se Goebbels zastřelil a Goebbelsová podala kyanid i sobě. Jejich nacističtí spolupracovníci měli následně za úkol jejich těla polít hořlavou látkou a spálit, aby se nedochovaly jejich ostatky, což také udělali. Když bunkr objevili sovětští vojáci, na místě našli vedle sebe šest dětských těl v nočních košilích. Později pitva potvrdila, že skutečně zemřely na otravu cyankáli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz