Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dojemný architektonický nález: Kostry milenců při polibku vyvolávají otázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Vzácný archeologický nález dvou koster při polibku není dosud zcela objasněn.

Vzácný archeologický nález se povedl před lety archeologům z Pensylvánské univerzity. Na nalezišti Teppe Hasanlu v Íránu nalezli dvě kostry při polibku. Příběh Milenců z Hasanlu dodnes není objasněn…

Článek

V údolí Solduz v provincii Západní Ázerbájdžán v Íránu se v roce 1973 povedlo učinit mimořádný objev. Výzkumníci z univerzity v Pensylvánii našli během průzkumu města Teppe Hasanlu pozůstatky dvou lidských těl v objetí. Podle všeho tak byly jejich poslední okamžiky velice silné a dojemné. Jak jinak si vysvětlit tento zachovalý polibek starší než 2800 let?

Nešlo o jediný objev

Na místě archeologického naleziště našli archeologové několik stovek lidských ostatků z dávné doby, mezi nimi byli nejen muži a ženy, ale také děti. Průzkum historického města Teppe Hasanlu ukázal, že město bylo pravděpodobně celé srovnáno se zemí invazivními nájezdníky a vojsky kolem roku 800 př. n. l.. Jeho obyvatelé tedy nejspíš zahynuli krutou smrtí, kdy vojáci město vyplenili a vypálili jeho základy. Příběh dvou koster s hlavami blízko u sebe však nejen vědce, ale později také veřejnost mimořádně zaujal. Jaký mohl být jejich příběh?

Foto: Wikimedia commons by Di Davide110777 - Opera propria, CC BY-SA 4.0

Vzácný archeologický nález nebyl dodnes zcela objasněn

Schovaní před nájezdníky

Před nájezdníky se milenci z Hasanlu, jak se jim začalo přezdívat, schovávali údajně v zásobníku na obilí, kde se nakonec udusili kouřem pocházejícím z všudypřítomných požárů při nepřátelském vypalování města. Domnělými útočníky měla být vojska z Urartuského království Arménských vysočin. Mnozí se téměř okamžitě začali domnívat, že šlo jistě o pozůstatky muže a ženy, kteří spolu na pozadí krutostí strávili poslední romantické chvíle. A i když to zní jako velice silný příběh, vše mohlo být také trochu jinak.

Pohlaví i vzájemný vztah zůstávají nejasné

Zatímco u jednoho z údajných milenců, který leží na zádech, se archeologům podařilo zjistit pohlaví a také přibližný věk, u druhého je tomu právě naopak. První kostře mělo být mezi 18-22 lety, podle tvaru pánve a struktuře čelisti a zubů potom vědci potvrdili, že se jednalo o mladého muže. Pohlaví druhé kostry však zůstává i pro samotné průzkumníky záhadou. Jediné, co dokázali badatelé s přesností určit byl věk druhého z milenců, který měl být mezi 30-35 lety. Mnohem nejasnější je však jeho pohlaví, protože lidské pozůstatky vykazují jak ženské, tak i mužské rysy. Podle dalšího zkoumání vědců je dokonce pravděpodobnější, že šlo taktéž o druhého muže.

Vyrojilo se množství spekulací

Kolem nevídaného objevu se okamžitě vyrojil nespočet spekulací. Zejména média a veřejnost začala být přesvědčená, že šlo o dva homosexuální partnery. Ani tuto teorii ovšem není možné potvrdit, nebo naopak vyvrátit. V případě těchto dvou starověkých lidí mohlo jít i o příbuzenský vztah. Dle archeologů nelze vyloučit, že šlo o otce a syna, anebo v případě, že by přece jen druhé ostatky patřily ženě, také o matku a syna.

Navíc odborníci upozorňují také na to, že tehdejší fungování starodávné společnosti bylo zcela jiné, než je to u té současné moderní. A stejně tak byl odlišný pohled na sexualitu a její označení. Z těchto důvodů se tehdy pravděpodobně nerozlišovalo mezi heterosexuální a homosexuální orientací. Vyluštit detaily vztahu lidí z tak dávné doby pouze ze snímku, ale také pouze z kosterních pozůstatků je tedy téměř nemožné.

Anketa

Jaký se domníváte, že byl ve skutečnosti vztah těchto dvou osob?
Šlo o dva homosexuální milence.
6,2 %
Šlo o dva zamilované heterosexuální partnery.
51,7 %
Šlo o otce a syna.
9,1 %
Šlo o matku a syna.
13,9 %
Nemusel mezi nimi být žádný příbuzenský ani milenecký vztah.
16,3 %
Mohlo jít o jiný typ vztahu, například přátelé, sousedé či známí.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 209 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kostry
Naleziště

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz