Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evík ze Slunce, seno Jaroslava Kretschmerová: Po zklamání v lásce se dala k sektě a zůstala osamělá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Patka - Own work, CC BY-SA 4.0

Roli potrhlé sekretářky Evíka z filmové trilogie Slunce, seno už herečce nejspíš nikdo neodpáře.

Jaroslava Kretschmerová neboli Evík ze Slunce, seno oslavila 1. září 69. narozeniny. Ačkoliv na plátně a v divadle ztvárnila řadu rozličných postav, její soukromí už tak veselé nebylo. Kvůli nešťastné lásce se nevdala a zůstala bezdětná.

Článek

Herečka Jaroslava Kretschmerová byla dlouho sdílná pouze v rámci svých rolí a své soukromí si ostře chránila. Až před pár lety vyšlo najevo, že v osobním životě prožila zklamání, které ji přivedlo k bezdětnosti, životu „na ocet“, ale také k náboženství. Na rozdíl od své filmové protagonistky z Troškovy české legendární komedie Slunce, seno, totiž ona pana pravého nikdy nepotkala a na rozdíl od své další slavné pohádkové postavy Doroty Máchalové se také nikdy neprovdala.

Zlomené srdce a konec všech vztahů?

O tom, proč se známá a v soukromí stejně usměvavá herečka nikdy neprovdala, se vlastně dodnes mnoho neví. Do médií se vtipná umělkyně, která si prý žertíky ráda vychutnávala i mimo televizní kamery a divadelní jeviště, svěřila pouze s tím, že kdysi byla hodně zamilovaná. Její vyvolený jí ovšem náklonnost zjevně neopětoval a herečce po něm zůstalo jen zlomené srdce. Nejspíš právě tato událost měla největší vliv na další vývoj hereččiných milostných vztahů. Zůstala raději sama a bezdětná a podle svých vlastních slov je tak velice spokojená. Naplnění nalezla energická herečka ve své práci a díky přátelství svých slavných kolegů. Nejen na cesty za představením nebo na natáčení s Kaiserem a Lábusem, tedy živočichářem Béďou, se kterým coby sekretářka Evík prožila i mimo plac mnoho legrace, vzpomíná Kretschmerová dodnes s láskou.

Dala se na víru

Jeden čas, když se herečka před pár lety začala méně objevovat v divadle, začaly kolovat informace o tom, že se přidala k sektě Jehovistů. Zejména přátelé a kolegové si začali všímat, že vede zvláštní diskuze o objevení smyslu života a celá se změnila. Naštěstí ovšem časem nekalé praktiky sekty prokoukla a vrátila se ke svému starému já. Pouze s tím rozdílem, že své víry, kterou ovšem nikomu nevnucuje, se již nikdy nevzdala. Jak sama přiznává, dodává jí životní sílu a všechny těžké okamžiky zvládá díky svému přesvědčení s nadhledem.

Víte, víra je věc každého člověka, je to svým způsobem velmi intimní věc, já se s tím nikdy netajila a s vírou žiju ráda a naučila jsem se třeba i milovat své nepřátele, ale hlavně odpouštět. Co se sekty týče – pokud někomu připadá to, že jsem sektářka, když mé vyznání je evangelické, tak jako někoho je římsko-katolické, pak je to na jednu stranu smutné, na druhou se tomu musím smát,svěřila se kdysi herečka v jednom z rozhovorů. Vše navíc uvedla na pravou míru s tím, že její víra pramení především v pokoře a druhým přeje všechno dobré, bez toho, aniž by jim v čemkoliv záviděla.

Elixír mládí a Troškova první volba

Zda právě optimismus a víra ve vyšší moc, jak se sama herečka domnívá, stojí za její všudypřítomnou živelnou energií a osobním kouzlem, se můžeme jen dohadovat. Jisté je jenom to, že se Jaroslava nebojí utratit peníze za kvalitní kosmetiku a z domu nikdy neodchází neupravená. Na každé představení si natáčí kulmou svou ohnivou kštici, což ji někdy zabírá poměrně dost času. Podle režiséra Zdeňka Trošky je právě hereččino charisma tím, které předem rozhodlo o její roli ve veselé letní komedii. Dopředu znal Evíkovu výjimečnou usměvavou povahu, takže už si v postavě praštěné zaměstnankyně z obce nedovedl ani představit kohokoliv jiného.

Spolu s Helenou Růžičkovou tak byla právě Kretschmerová režisérovou jasnou první volbou, když řešil obsazení své nejslavnější trilogie. Sama umělkyně na zábavné okamžiky před kamerou v jihočeských Hošticích moc ráda vzpomíná a na oslovení „Evík“ už si zvykla. Aby také ne, když prý bylo celé natáčení v duchu domácké pohody a zahrnovalo pohoštění od místních, zejména od Kelišové a dalších babiček a tetiček. Jak se svěřila, nejraději měla borůvkové lívance právě od štědré hospodyně Marie Švecové neboli drbny Kelišky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz