Hlavní obsah
Lidé a společnost

Herečka Veronika Jeníková: V sedmnácti musela v slzách před kamerou do naha, dodnes z toho má trauma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 4.0

Herečka Veronika Jeníková své filmové začátky před kamerou oplakala.

Dnes už je Veronika Jeníková zkušenou herečkou, kterou jenom tak něco nerozhodí. Její herecké začátky ještě v době, kdy studovala konzervatoř, pro ni ovšem nebyly vůbec jednoduché. Největší trauma si odnesla z odhalené scény ve filmu Pozor, vizita!

Článek

Když byla herečka Veronika Jeníková známá mimo jiné i ze své role sestřičky v seriálu Ordinace v růžové zahradě poprvé obsazena do větší role, byla teprve ve druhém ročníku konzervatoře. Právě její účast na snímku režiséra Karla Kachyni Pozor, vizita! pro ni byla rovnou zkouškou ohněm, když musela natočit zároveň svou první odvážnou nahou scénu. Tehdy jí bylo pouze sedmnáct let.

Snažila se tomu ze všech sil vyhnout

O tom, že erotické a svlečené scény k filmu prostě patří, byla už tenkrát mladičká Veronika rozhodnutá polemizovat. Když ji v roce 1980 Karel Kachyňa obsadil do svého filmu Pozor, vizita! s Rudolfem Hrušínským, věděla sice, že je to dost možná neopakovatelná příležitost, některé podmínky jí ale rozhodně nevyhovovaly. V psychologickém dramatu ze šedesátých let zasazeném na infekční oddělení v nemocnici se měla vysvléknout do naha.

Aby se natáčení daného záběru nakonec vyhnula, neváhala tehdy začínající umělkyně vyzkoušet vše možné. Nejen, že věřila, že k ní nakonec vůbec nedojde, protože si to Kachyňa rozmyslí, ale ze scény se jí při pouhém pomyšlení dělalo nevolno natolik, že se za ni zkoušela u režiséra několikrát přimlouvat i její maminka. Avšak všechno bylo marné. Veronika se údajně uchýlila dokonce k fixlování nemoci, jenom aby záběry bez oblečení nemusela natáčet. Jediné, čeho tím ovšem dosáhla, bylo, že se choulostivé momenty odložily až úplně na závěr.

Trpké okamžiky oplakala

Neobešlo se to bez slz, nahé scény jsem oplakala. Naštěstí ve středním věku se už podobné vylomeniny po herečkách nevyžadují,“ svěřila se představitelka mladé Manky Veronika Jeníková, které je její první filmový striptýz dodnes proti srsti, pro web dotyk.cz. Do podobného scénáře by herečka tedy nešla ani dnes, už má ale klid a takovéto nabídky se jí podle jejích slov prý většinou vyhýbají.

Celý záběr byl zbytečný

Jakou ironií je, že byl Veroničin stres před kamerou zčásti zcela zbytečný. Celá scéna totiž moc nezapadá do zbytku děje snímku a tak nějak působí, že je ve filmu z roku 1981 vyprávějícím smutný příběh osamělého muže v izolaci navíc. Všechno nasvědčuje tomu, že ji tam tvůrce filmu Karel Kachyňa přidal jenom proto, aby se někteří mladíci měli na co koukat. Vypadá to, že Veronika tedy prožila velké trauma jen pro filmové „zpestření“ a ozvláštnění jinak poměrně pochmurného děje na plátně.

Navíc představitelka Manky nahé scény, během které ukázala své dívčí poprsí herci Rudolfu Hrušínskému, lituje dodnes. A to i přesto, že právě Hrušínský coby děda Prepsl ve filmu exceloval a ve své době patřil mezi největší umělce. Namísto pocty ale prý herečka dodnes pociťuje pouze stud, který už by nechtěla znovu zažít. Málokdo přitom ví, že namísto Hrušínskému Jeníková málem ukazovala ženské vnady herci Vladimíru Menšíkovi, který měl původně danou roli přislíbenou.

S Kachyňou totiž krátce předtím pracoval na natáčení snímku Láska mezi kapkami deště, a kdyby režisér nezhlédl film Zlatí úhoři v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským, nejspíš by u jeho první volby zůstalo. Hrušínský ho ale ve své dramatické roli přesvědčil o tom, že je pro jeho tragikomickou postavu lepším kandidátem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz