Hlavní obsah
Lidé a společnost

Korunovace plná starostí: Karel III. nesmí zapomenout na královskou etiketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons by Carfax2, CC BY-SA 3.0

Král Karel III. musí neustále dodržovat množství pravidel britské královské etikety

Slavnostní královská korunovace je za dveřmi. Půjde o okamžik, který většina z nás ještě neměla příležitost sledovat. Na co všechno musí šlechtici myslet při tak formální události?

Článek

Od doby, kdy byl prozatím poslední panovník – královna Alžběta II. – uveden do úřadu, letos v červnu uplyne 70 let. Není proto divu, že se celosvětová veřejnost nemůže dočkat, až takto slavnostní okamžik bude moci sledovat v přímém přenosu. Kromě velké radosti a slávy musí budoucí panovník Karel III. mít neustále na mysli i všechny zásady etikety královské rodiny. Ty jsou pro běžného člověka žijícího v současnosti možná už poněkud bizarní. Pro monarchy jsou ale ještě stále alfou a omegou každé významnější události a ceremonie.

Mobily jsou nepřípustné

Prvním pravidlem, které by snad mohlo mnoha lidem v dnešní době připadat trochu nelítostné, je úplný zákaz používání mobilních telefonů během slavnostních událostí. Panovník a jeho královská rodina je sice mohou mít u sebe, protože jim kapsy v tomto ohledu nikdo nekontroluje, ale pouze pro ozdobu. Mobily ideálně nemají být vůbec zapnuté nebo alespoň v tichém režimu. Zazvonění telefonu, přijetí hovoru nebo psaní zprávy na veřejnosti se považuje za vážný společenský přešlap.

Hodování v souladu s ostatními

Kromě toho, že všichni u královské tabule musí vždy jíst s vidličkou v levé ruce a nožem v pravé nehledě na své pohodlí a „šikovnější“ ruce, zaměřit se musí také na správný úchop vidličky. Tu je podle protokolu nutné vždy držet hroty dolů a jídlo udržet na její zadní straně. Ve stejné pozici si pak jídlo vkládají do úst. Tento pro někoho náročný akrobatický výkon je pro členy královské rodiny denní chleba.

U stolu si také všichni budou muset hlídat tempo hodování svého nového krále. Ten podle královského protokolu musí dojíst nastejno s ostatními. A i když ostatní ještě nejsou sytí, není možné, aby pokračovali v jídle, pokud už dojedl panovník. A co kdyby mu náhodou nechutnalo nebo bylo nevolno? Pak asi všem bude kručet hlady v břiše. Nehledě na to, že jak pro něj, tak pro všechny u stolu, nemusí být zrovna příjemné nepřetržité pozorování panovníkova talíře…

Co když králi nebude do hovoru?

Pro všechny významné obřady a slavnostní okamžiky platí zásada, že král se během své účasti musí pouštět do hovoru jako první. Promluvit s ním mohou ostatní až ve chvíli, kdy je panovník osloví. Monarcha zároveň určuje také témata hovoru a dobu jeho trvání. Zcela vyhnout by se měl soukromým záležitostem a politickým problémům, protože monarcha stejně jako ostatní členové britské královské rodiny musí být politicky neutrální, nesmí tedy veřejně vyznávat žádné politické názory a neměl by se ani účastnit žádných voleb. Závěr rozhovoru závisí také jen a pouze na panovníkovi. Ten musí vždy odhadnout, kdy už je rozhovor dostatečně dlouhý nebo se třeba začne odebírat nevhodným směrem a dát tajné znamení ochrance o jeho ukončení.

Noha přes nohu je projevem nevychovanosti

Pohovit si v libovolném sedu po dlouhém dni nebude moct král ani jeho urození příbuzní, zejména pak ne dámy. Těm královský protokol výslovně zakazuje sedět s překříženýma nohama. Obecně platí, že nevhodný pro dámy i muže je přehnaně uvolněný až líně vypadající sed. V případě dam v šatech a sukních se traduje, že jim pravidla královské etikety nepsaně doporučují, aby držely kolena u sebe a překřížily kotníky. Tato pozice se někdy označuje také jako takzvaná póza „vévodkyně šikmo“. Zmíněný způsob sezení totiž velice často používá vévodkyně z Cambridge, přičemž má nohy mírně nakloněné na jednu stranu.

Nikdo se krále nesmí dotknout ani žádat o podpis

Jedno z poměrně přísných pravidel královské etikety hovoří o tom, že se panovníka nikdo nesmí dotknout, a to ani nezáměrně nebo letmo. Pro tyto situace je vždy v pohotovosti královská stráž připravená zasáhnout. Pokud se tak stane, jde o velké faux pas, které se v minulosti stalo i několika známým politikům. Výjimku tvoří pouze podávání ruky, které musí být zpravidla vždy iniciováno panovníkem. Když vám nabídne ruku jako první, můžete stisknout i vy tu jeho, ale pozor, podstatná je délka potřásání ruky. To by nemělo trvat moc dlouho. Podle královského protokolu smíte králi či královně potřást rukou maximálně dvakrát za sebou, ale nikdy ne víckrát!

Také vytoužených podpisů nebo společných selfie s panovníkem se příznivci královské rodiny ani při tak významné slavnostní události, jakou je korunovace, nedočkají. Z důvodu jejich možného falšování rozdávání autogramů pravidla britské monarchie nepřipouští. V minulosti se ale našla jedna výjimka, kdy z vážných důvodů porušil budoucí král přísný protokol. V roce 2010 se podepsal lidem zasaženým záplavami v Cornwallu. Podle britského deníku The Telegraph Karla III. jeden pár požádal o autogram, a ten se v zápětí podepsal na kousek papíru, který mu podal jeho bodyguard: „Charles 2010“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz