Hlavní obsah
Umění a zábava

Martin Zounar se na place seriálu Chlapci a chlapi zakoukal: Kvůli půvabné Vejmělkové dostal výprask

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0

Natáčení Chlapců a chlapů mělo pro herce Martina Zounara nepříjemné důsledky v soukromém životě.

Propagandistický seriál Chlapci a chlapi z roku 1988 měli v oblibě nejen diváci, ale také samotní herci. Jedním z nich byl Martin Zounar, který však má kvůli tomu, co se dělo po natáčení, rozporuplné vzpomínky.

Článek

Martin Zounar se společně s dalšími hereckými kolegy, kteří byli zároveň většinou jeho spolužáky a vrstevníky, na natáčení seriálu, co vznikl za účelem pozitivního vykreslení československého vojenského prostředí, těšil. Důvody byly prosté. Díky natáčení se mohli mladíci ještě alespoň na nějaký čas vyhnout nástupu do opravdového povinného vojenského výcviku. Jenomže, jak se to vezme. Kvůli natáčení museli herci stejně absolvovat poměrně obsáhlý čtrnáctidenní vojenský nácvik. A ani tam je prý vedoucí vůbec nešetřili.

Trénink před nástupem na opravdovou vojnu

Pro Zounara, jak se později ukázalo, šlo v případě seriálu vyobrazujícího prostředí povinné vojenské služby o trénink před brzkým příchodem skutečné reality. Pouhé dva měsíce po dotočení snímku totiž musel herec nastoupit na skutečnou vojnu. A i když díky scénáři a pobytu ve vojenském prostředí měl oproti ostatním značnou výhodu v tom, že už vlastně věděl, na co se má připravit a do čeho jde, snazší to rozhodně neměl. Vojenské prostředí bylo stejně jako na plátně i ve skutečnosti poskvrněné šikanou nováčků, kteří byli na vojně prvním rokem, od zkušenějších mazáků. Tropili si z nich srandičky a často jim uměli pořádně zavařit.

Zakoukal se do kolegyně

Ne všichni vědí, že když Martin Zounar v roli soustružníka Tomáše Soukupa usiloval před kamerou o studentku Hanku Voseckou, byl na tom kousek pravdy i v reálu. Herec byl tehdy do své kolegyně opravdu platonicky zamilovaný. Podle všeho navíc nebyl jediným z umělců, koho zlákal půvab mladé blonďaté herečky Evy Vejmělkové. Jenomže tím to také skončilo. I hned po zamilování přišel pro Zounara střet s tvrdou realitou. Vejmělková byla v době natáčení komunistického seriálu už dávno zadaná. Ostatní ctitelé, včetně Martina Zounara, tedy měli smůlu.

Nepříjemný dopad natáčení

Ani samotný režisér snímku Evžen Sokolovský prý kdysi s obsahem seriálu Chlapci a chlapi moc nesouhlasil, respektive se domníval, že „šlo o slátaninu“. Nicméně své žáky do svých děl často obsazoval a ani v případě divácky oblíbeného počinu neudělal výjimku. A právě toho mohl Zounar, který záhy nastoupil na opravdový vojenský výcvik, poněkud litovat.

Přednost při promítání hotového seriálu měli právě vojáci, kterým se seriál pouštěl v kasárnách „v předpremiéře“ ještě předtím, než se dostal k ostatním divákům prostřednictvím televizního vysílání. A právě to způsobilo hned od začátku Zounarovy vojny jeho nevraživé vztahy s některými staršími vojáky.

Některým mazákům z naší posádky asi ležel v žaludku můj vztah k Evě, tak mě jednou odchytli, zavřeli do umývárny a dali nakládačku hadicí s tím, ať jim prozradím, jak to mezi námi doopravdy bylo. Nic jsem ale neprozradil!,“ svěřil se herec pro web idnes.cz. Jak sám potvrzuje, šikana a rvačky byly na vojně běžným jevem, který i přes silně politicky motivovaný děj uměli Chlapci a chlapi správně vykreslit. Ani tak ovšem herec nevzpomíná na natáčení samotné a na vojenský výcvik ve zlém. Zajímavostí je, že si v něm zahrál se svým tatínkem Miroslavem Zounarem, který jeho otce ztvárnil i před kamerou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz