Hlavní obsah
Lidé a společnost

Měl by být před Dušičkami státní svátek? Slavnost Všech svatých zrušili komunisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Svátek Všech svatých se kdysi slavil i v České republice. V okolních státech se drží i dnes

Slavnost Všech svatých připadá na 1. listopadu. Jde o v Evropě celkem rozšířený křesťanský svátek, který ovšem Čechům kdysi zrušili komunisté. Opravdu není potřeba více času na uctění památky zemřelých příbuzných?

Článek

Jaký je význam svátku Všech svatých?

Den před Dušičkami, které v kalendáři připadají na 2. listopadu, slaví mnoho států v Evropě slavnost Všech svatých. Svátek navazuje na předkřesťanský svátek Samhain. Jeho význam spočívá v připomínce všech svatých, tedy nejen těch, kteří jsou za ně oficiálně pojmenováni, ale i těch neznámých, protože o jejich svatosti ví jen Bůh. V tento vzpomínkový den lidé v různých státech Evropy nemusí jít do práce, aby mohli uctít památku svých příbuzných a bez shonu na ně vzpomínat. Takový den státního svátku navíc by se mohl hodit i u nás, přestože jinak mají Češi jakožto hojně pracující národ svátků celkem dostatek. Jenže má to háček…

Svátek střední a západní Evropy

I když se u nás křesťanské zvyky až na pár výjimek, jako jsou například Velikonoce a Vánoce, moc nedrží, křesťanské kořeny stejně jako jiné státy západní a střední Evropy nezapřeme. Neměl by být proto právě svátek Všech svatých dnem, který si zaslouží vrátit do kalendáře jako významné datum, kterým si lidé připomínají své předky? A nezasloužil by si tento den více úcty, klidu i oslav doma s blízkými? U nás se na 1. listopadu, stejně jako na Dušičky 2. listopadu normálně chodí do práce, řeší všední starosti i každodenní shon. Neměl by jít ale právě v toto datum chaos stranou, protože je určené ke klidu a rozjímání? Tuto myšlenku dávno respektuje mnoho států, včetně našich sousedů. Svátek Všech svatých mají například v Polsku, Rakousku, na Slovensku, v některých částech Německa, ale například i v Maďarsku, Francii, Itálii, Belgii a na Slovinsku.

Přeplněná parkoviště u hřbitovů, zloději a vandalství

Podle výše uvedených faktů je evidentní, že jsou Češi jedni z mála, kteří k uctění památky zesnulých čekají na víkend. Pokud stejně jako letos připadá Slavnost Všech svatých a i Dušičky na všední den, nemá řada pracujících lidí jinou možnost. A z toho pramení další nepříjemnosti. O víkendech před a po Dušičkách se před hřbitovy hromadí auta, přičemž náročné hledání parkovacího místa je na tom to nejmenší.

Auta si v období Dušiček mnohdy vyhlédnou nelítostní zloději, kteří využívají toho, že se v jeden nebo dva dny objevuje u hřbitovů neuhlídatelné množství aut. Někdy kvůli tomu musí u některých z nich hlídat hlídky městských strážníků, což ale občas není nic platné. A to samé se týká i zvráceného vykrádání dekorací z náhrobků a vandalství. Někteří lidé se neštítí ničeho. Otázka proto zní, pomohl by něčemu státní svátek, který by v období těsně před Dušičkami přidal ke státnímu svátku 28. října a víkendům jeden den volna navíc? Někteří časově zaneprázdnění lidé by tuto změnu jistě uvítali.

Za první republiky šlo o zákonný svátek…

Kdyby se Slavnost Všech svatých náhodou přece jen měla objevit v českém kalendáři, rozhodně by z tohoto hlediska nešlo o úplně nový svátek pro české obyvatelstvo. Za dob první republiky od roku 1925 českoslovenští obyvatelé tento kdysi uzákoněný svátek opravdu slavili. To by ho ovšem nesměli zrušit se svým příchodem ateističtí komunisté v roce 1951, kterým se další den mimo práci, a navíc kvůli křesťanské tradici, nelíbil. V devadesátých letech pak proběhl další pokus tehdejších poslanců o návrat svátku připadajícího na 1. listopadu do kalendáře. Ovšem to se nepodařilo, protože poslanecký návrh byl zamítnut. Nezbývá než spekulovat, zda se někdy 1. listopadu v kalendáři začervení, nebo ne.

Zdroje: cs.wikipedia.org, finance.cz, is.muni.cz, úvaha autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz