Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nápoj z kombuchy podporuje imunitu i trávení. Po válce byl přehlížen kvůli pověrám

Foto: Freepik.com

Kombucha má mít řadu přehlížených zdravotních benefitů, v minulosti houba čelila i řadě mýtů.

Fermentovaný nápoj kombucha nebo také kombuča je funkční potravinou, která může být užitečná mimo jiné i za sychravého podzimního počasí. U nás je mok hojně rozšířen zhruba od 1. sv. války, nějakou dobu také čelil nepravdivým pověrám.

Článek

Zvláštní houba, která vzniká symbiózou octových bakterií a několika druhů kvasinek, se u nás začala pěstovat ve větším množství přibližně po skončení 1. světové války. Nápoj, německy nazvaný také jako Wunderpilz, se těší oblibě především pro své očekávané účinky posilující imunitní systém a zlepšující trávení díky obsahu probiotických bakterií a trávicích enzymů. I když tyto benefity zatím nebyly dostatečně potvrzeny množstvím výzkumů a studií, některá známá fakta o samotném složení kombuchy tvrzení, že je houba zdraví prospěšná, skutečně naznačují. Obrázek si už musí udělat každý sám.

Jak vypadá a chutná

Nápoj kombucha se vyrábí z houby skladované v čajovém nálevu. Připomíná jakéhosi neznámého živočicha a na první pohled rozhodně nevypadá moc vábně. Tibetská houba, jak se kombucha někdy také nazývá, navíc většině lidí nevoní. Dalo by se říct, že přímo zapáchá. Mnoho jedinců si proto nyní možná položí otázku: kde jsou její výhody? Ty jsou především v jejím prospěšném složení. Kombucha má barvu podle toho, jaký čaj, zda zelený nebo černý byl při výrobě fermentovaného nápoje zrovna použitý, navíc i samotný proces fermentování ovlivňuje barvu a chuť tohoto podceňovaného moku. Obvykle bývá hnědé až červené barvy s lehce štiplavou sladkokyselou chutí. Za tou stojí především obsah kyseliny octové. Někomu chutí připomíná burčák.

Historie pěstování

Původně pochází nápoj kombucha z asijské oblasti v Rusku. Tím, že by mohl mít pozitivní účinky na zdraví, se odborná veřejnost začala zabývat v 19. století. Po konci první světové války se drink rozšířil i v Československu. Pozornosti v souvislosti s blahodárnými účinky na lidský organismus se mu dostalo po konci 2. světové války v bývalém Sovětském svazu. Kvůli většímu výskytu nádorů u tamních obyvatel se do pozornosti lékařů dostaly dva kraje středozápadního Uralu s výrazně nižším výskytem zákeřných onemocnění.

Nejdříve se vědcům ani přes podrobné zkoumání obou regionů - Solikamska a Bereznice - nepodařilo nic převratného zjistit. Až poté, co byl lékař na návštěvě jedné z rodin žijících v této oblasti pohoštěn kombuchou, o které zjistil, že patří mezi místními tradičně připravované a pravidelně konzumované nápoje, se podařilo případ rozlousknout. Vše nasvědčovalo tomu, že právě fermentovaný nápoj z čaje a tibetské houby pomáhá lidem s prevencí vážných nemocí.

Co se o kombuche říká

Pití z kombuchy obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, díky nimž působí jako účinný antioxidant, který odvádí z těla škodliviny, čímž zároveň podporuje správnou funkci imunitního systému. To, že nápoj kombucha dost možná umožňuje předcházet vzniku nádorů a rakoviny, přisuzují odborníci faktu, že obsahuje prospěšnou kyselinu mléčnou. Najdete v něm ale například i kyselinu glukoronovou, která kromě zmiňovaného odbourává zlý LDL cholesterol a napomáhá udržovat správnou hladinu potřebného hodného HDL cholesterolu, stará se také o zdraví chrupavek a kloubů.

Kombucha je bohatá na vitaminy skupiny B, vitamin C a kyselinu listovou. Zajímavostí je, že houbě přišly na chuť i některé osobnosti jako třeba zpěvačka Madonna nebo herečka Linda Evans. O kombuche se mimo jiné ve svém díle s názvem Souostroví Gulag zmiňuje i ruský spisovatel Alexandr Solženicyn. Říká se, že bývalý americký prezident Ronald Reagan prý během léčby zhoubného nádoru kromě chemoterapií pil nápoj z kombuchy, který mu doporučili lékaři.

Pověst nápoje kazily pověry

Nejen v čínském lidovém léčitelství, ale také v našich končinách je kombucha oblíbeným nápojem pro podporu imunity a trávení. V současnosti ji někteří přicházejí čím dál více na chuť. Zejména pro obsah prospěšných enzymů a mnoha dalších složek kombuchu vyhledávají i někteří výživoví poradci a odborníci. Jenže byly i časy, kdy měla kombucha mezi Čechy špatnou pověst. A to krátce po konci 1. světové války mezi roky 1926 a 1928, kdy o ní kolovali nepravdivé fámy. Tvrdily, že se houba po vypití v těle zvětšuje a dále roste.

Tyto pověry však byly záhy vyvráceny, když se odborníci z řad mykologů v roce 1928 začali podrobněji zabývat složením houby. Zjistilo se, že kombuchu tvoří především kvasinky a bakterie. Navíc obsahuje celou řadu vitaminů, kyselinu octovou a mléčnou, alkohol a oxid uhličitý.

Názory vědců na míru a způsob prospěšnosti kombuchy se až do současnosti liší. Dalo by se souhrnně říct, že podobně jako v jiných případech závisí snášenlivost a účinky konzumace fermentovaného nápoje z kombuchy na stavu konkrétního jedince. Na možných příznivých účincích na organismus člověka se díky složení vitaminů a dalších prospěšných látek už badatelé vesměs shodují. Někteří však kombuchu podezřívají také z toxicity, která může škodit játrům a centrálnímu nervovému systému. Tyto negativní vlivy prozatím nebyly potvrzeny.

Jak si připravit domácí kombuchu

Jestli se rozhodnete patřit mezi fanoušky kombuchy a vyzkoušet si její možné příznivé účinky na vlastní kůži, můžete si ji buď rovnou zakoupit v obchodě, kde je tento fermentovaný nápoj dostupný v mnoha příchutích nebo si vyrobit domácí. Připravte si důkladně očištěnou větší skleněnou nejméně třílitrovou láhev (například od zavařených okurek), sítko a vařečku. V obchodě se zdravou výživou můžete sehnat kombuchovou kulturu, kterou podpoříte kvašení. Budou vám stačit přibližně 3 až 4 decilitry.

Poté už si vezměte k ruce kombuchovou kulturu a také zelený nebo černý čaj dle vašich preferencí a hnědý řepný cukr. Zelený a černý čaj, který je pro výrobu nápoje o něco vhodnější, můžete také smíchat. Uvařte je dle návodu a oslaďte. Počítejte s poměrem 8 gramů čaje na 1 litr vody, který osladíte 80 až 100 gramy cukru. Přiveďte vodu k varu, přidejte čajové sáčky a vše společně povařte ještě asi čtvrt hodiny. Cukr vsypte až potom, co vodu dovaříte a vyndáte z ní sáčky s čajem. Ve velké sklenici smíchejte čaj s kombuchovým nálevem (z výsledného nápoje by měl tvořit nejméně 10, ideálně však 20 procent).

Nakonec přidejte samotnou houbu, láhev dobře přikryjte a umístěte ji na suché, teplé a stinné místo, ideálně co nejdále od květin, protože by houba do sebe mohla natáhnout i nežádoucí plísně a další mikroorganismy. Po osmi až čtrnácti dnech je nápoj hotový. Rozlijte ho přes sítko do menších sklenic, abyste zabránili dalšímu množení a vzniku zárodků další houby, protože se poměrně rychle množí. Kombuchu uložte do lednice, aby nedocházelo k dalšímu kvašení. Chutí může drink připomínat burčák a v chladu vydrží alespoň měsíc. Nezapomeňte, že vzhledem k výrobnímu procesu obsahuje alkohol a bývá mírně perlivý. Vzhledem k obsaženému cukru, který do sebe houba vstřebává, není příliš vhodný pro diabetiky a kvůli alkoholu by se mu měli vyhnout řidiči. Hotový mok si můžete dopřát nalačno po ránu, kdy by měl dobře nastartovat metabolismus anebo kdykoliv přes den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz