Článek
Afričané mají zcela odlišný jídelníček
Většina afrických zemí si stále udržuje své tradiční stravování a s ním i zdravý jídelníček bohatý na zeleninu, ovoce, luštěniny a spoustu zdraví potřebných živin navzdory přílivu průmyslově zpracovaných potravin ze západu. Vlivem urbanizace, ekonomického rozvoje nebo globalizace a také turismu se Afričané k těmto potravinám sice dostávají mnohem snáze než dřív, řada z nich ale stále ještě dodržuje tradiční venkovské způsoby stravování.
Jejich jednoduchá, přesto pestrá a vyvážená strava má následně vliv i na fyzickou kondici. Holandští a afričtí vědci ovšem přišli s výzkumem, kdy se rozhodli toto tvrzení potvrdit či vyvrátit. Afričanům se proto rozhodli po dobu dvou týdnů servírovat jídlo ze západu. Závěry z provedených zkoumání pak nejspíše nepotěší žádného fanouška svíčkové se šesti ani výpečků. Dopady na celkový zdravotní stav účastníků po pouhých několika dnech byly dobře zřejmé.
Maso versus zelenina
Do svého pokusu výzkumníci přizvali 77 zdravých mužů z Tanzanie. Následně účastníky rozdělili do tří skupin podle skladby jejich jídelníčku. Po určenou dobu měli za úkol jíst předem domluvené potraviny na základě typu stravy. Jedni jedli pouze tradiční africké potraviny, jako je hnědá rýže, mnoho zeleniny a ovoce, fazole, fermentované výrobky, o něco chudší je tento typ stravování na maso, kterého Afričané konzumují malé množství.
Oproti tomu druzí účastníci se měli stravovat stejně jako obyvatelé západních zemí, jejichž strava bývá založená na velkém množství masa, hranolkách, těstovinách, bílé mouce a rýži, vejcích a jídlech, jako je pizza nebo hranolky. V tomto případě se zase ubralo na zelenině a ovoci, kterých někteří lidé z USA a Evropy konzumují podstatně méně.
Tento způsob konzumního stravování zahrnující pokrmy z fastfoodů patří mezi typické pro západní kultury, proto se na něj badatelé zaměřili. Vědci zadali navíc ještě třetímu vzorku jedinců popíjet každý den tradiční tanzanský nápoj zvaný mbege z fermentovaných banánů a prosa. Jedná se o mírně alkoholický nápoj typický pro etnickou skupinu Chagga v Tanzanii pocházející z oblasti kolem pohoří Kilimandžáro.
Výsledky byly jednoznačné
I když si vědci přizvali ke zkoumání poměrně malý vzorek dospělých jedinců, stačilo to pro poměrně jednoznačné výsledky, které ukázaly přímý vliv složení konkrétních potravin na zdravotní stav jednotlivců. Badatelé poté u vzorku jedinců zjistili některé nepříznivě vyvíjející se hodnoty vykazující souvislost s přechodem na jiný typ stravování. Například se v jejich krevních hodnotách změnily cirkulující biomarkery, které způsobují záněty, stejně tak imunitní buňky začaly vytvářet procesy související se vznikem zánětu.
Vědci u účastníků výzkumu vypozorovali také změny ve složení střevního mikrobiomu účastníků, který je zodpovědný za celkový zdravotní stav organismu. Právě zmiňované faktory přitom souvisejí se vznikem mnoha civilizačních chorob, jako je cukrovka 2. typu, vysoký zlý cholesterol nebo krevní tlak.
Naopak lidé, kteří se během dvoutýdenního experimentu drželi pouze domorodé stravy, vykazovali známky příznivého vlivu konzumovaných potravin na jejich zdraví. Také tradiční nápoj mbege vyšel z průzkumu jako superpotravina, která badatelům dokázala svoje schopnosti posilovat imunitní systém. Zároveň však vědci varovali před jeho střídmou konzumací vzhledem k tomu, že obsahuje alkohol. Jeho prospěšnost je tak zároveň podmíněná konzumovanému množství vzhledem k jeho obsahu zdraví neprospěšného ethanolu.