Hlavní obsah
Lidé a společnost

Opravdu nosí kominíci štěstí? Dětem dříve přinášeli smůlu a utrpení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons - Public domain

Olejomalba jednoho z dětských kominíků. Kominické řemeslo nepřinášelo vždy jenom štěstí.

Kominíci prý lidem nosí štěstí. Podle pověstí si stačí sáhnout na knoflík, jakmile zahlédnete muže od sazí, a bude se vám dařit. Ač se tomu těžko věří, tohle povolání mělo i své stinné stránky. Vzhledem k minulosti a dětem má poměrně hořkou pachuť…

Článek

Historie kominického řemesla, které dnes už zdaleka není tolik rozšířené jako dřív, sahá až do Anglie 16. století. Zprvu služeb kominíků využívaly pouze bohatší vrstvy s většími domy. Kromě toho, že šlo o poměrně riskantní a také špinavou práci v dobách, kdy se v krbech začínalo topit uhlím, bylo tohle povolání problematické také z jiného hlediska.

Dětští otroci

Povolání kominíka kdysi zdaleka nevykonávali pouze dospělí muži, jako je tomu v současnosti. Ale právě naopak. Řemeslo kominíka se týkalo především těch nejmenších. Děti měly za úkol vymetat komíny zevnitř kvůli své malé velikosti. Stávali se z nich takřka dětští otroci. Do služby je navíc nezřídka kdy prodávali sami jejich chudí rodiče. Za trochu vody, stravy a poskytnutí střechy nad hlavou museli pracovat do padnutí.

Nezáviděníhodné řemeslo

Pro malé děti, nejčastěji ve věkovém rozmezí od 5 do 11 let, znamenalo čištění spletitých komínů bezprostřední nebezpečí. Když pomineme práci v prašném špinavém prostředí plném sazí, riskovali dětští kominíci život z řady dalších důvodů. Pracovní doba byla takřka nekonečná, obvykle od rozbřesku do soumraku, bez jakékoliv dne volna. Ve většině případů kominíků šlo o chlapečky. Jejich úkolem bylo postupně šplhat uvnitř komínu a přitom čistit stěny od dehtu. V nehostinném pracovním prostředí hrozilo dětem zaklínění a udušení.

Foto: Wikimedia commons - Public domain

Mistr kominík s učněm známým jako Spazzacamino v Itálii na konci 19.

Doživotní trauma a vývojové vady

Kromě traumatu, který si většina kluků z této práce odnesla, hrozily dětem vykonávajícím kominické řemeslo vývojové problémy a deformace. Mistři kominíci v případě, že se děti v temném komínu bály, zapalovali v krbu menší ohýnky, aby je donutili pracovat ve snaze dostat se z ohnivého pekla. Chlapci se museli denně pohybovat ve stísněném prostoru během toho, co rostli, což se negativně poznamenalo i na jejich vývoji. Jejich kosti se v důsledku toho deformovaly, takže často trpěli některými onemocněními a tělesným postižením. A dobře na tom nebyly ani dětské plíce, které se kvůli neustálému vdechování sazí zanášely sazemi. Právě nemocné a ucpané plíce potom měly vliv i na délku dožití. Obvykle se takto pracující děti nedožívaly ani středního věku.

Temná kapitola v historii kominictví

Nebezpečím udušení, když některé dítě uvízlo v komíně, odkud se mu už nepodařilo dostat, to bohužel nekončilo. S dětskými kominíky byl spojen i první zaznamenaný výskyt rakoviny. Jako jedny z prvních postihla právě malé kominíky a u několika z nich skončila smrtí. Dětské otročení v komínech zastavila až počátkem 19. století nařízení a úpravy zákona tohoto povolání. Zásluhu na tom měli především někteří aktivisté a vlivní lidé jako například lord Shaftesbury. Díky jeho přímluvě se o kominické řemeslo dětí začala zajímat policie. Strážníci měli za úkol dohlížet na dodržování všech bezpečnostních pravidel a nařízení, která chránila dětské kominíky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz