Hlavní obsah
Cestování

Památník odposlechu: Zatopený lom s ušima, očima a ústy připomíná totalitní režimy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Jeden ze tří reliéfů Národního památníku odposlechu - Betschneiderovo ucho - symbolizuje podlý způsob udržování moci nad ostatními.

Zatímco někomu je smysl očí, ucha a otevřených úst zasazených do žulového lomu poblíž hradu Lipnice dobře znám, jiní při návštěvě místa nechápavě koulí očima. Zasvěcení vědí, že jde o nápaditou připomínku krutosti totalitních režimů.

Článek

Jedním z nejoriginálnějších způsobů, jak si připomenout, co se u nás dělo v časech hlubokého totalitního režimu, jsou reliéfy vytesané do skal v zatopeném lomu Střelnice nedaleko Lipnice nad Sázavou. Tři umělecké obrazy vytesané do skály v malebném kraji Vysočiny znázorňují tři lidské orgány – oči, uši a ústa. Jsou netradiční, avšak výstižnou připomínkou toho, co všechno museli snášet někteří obyvatelé bývalého Československa. Reflektují nemorální způsoby, jakými byli kdysi jedinci pronásledováni a jak o nich prorežimní politici získávali informace – tedy udáváním (ústa), odposlechy (ucho) a za prostřednictvím tajného sledování (oči).

Projekt pod záštitou potomka významného spisovatele

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Národní památník odposlechu - reliéf Ústa pravdy u Lipnice nad Sázavou

Patronem celého uměleckého projektu, který vznikal od 23. června roku 2005 do 14. září roku 2007, je vnuk významného českého spisovatele Richard Hašek. Po dědečkovi Jaroslavu Haškovi tak zdědil patriotismus, zálibu v umění, smysl pro spravedlnost a také nadšení pro přírodu. Hlavním autorem skalních obrazců je výtvarník a sochař Radomír Dvořák, který na celém unikátním projektu spolupracoval společně se svým týmem mladých talentovaných umělců. Všechny prvotní tři části památníku jsou inspirovány speciálními motivy s hlubším významem, aby byly symbolikou pro zvrhlé chování lidí sužovaných nesvobodným politickým režimem, jako je například komunismus.

Jako první vznikl 23. června roku 2005 symbol ucha pojmenovaný Bretschneiderovo ucho. Název pochází z Haškova slavného románu Osudy dobrého vojáka Švejka. Stejně se v něm jmenovala jedna z postav tajného policisty. Zároveň je zde spojitost i s Dionýsovým uchem v sicilských Syrakusách, jeskyni s vynikající akustikou, kterou vládce Dionýsos I. využíval jako vězení.

Jako druhý byl 7. září roku 2006 odhalen symbol Úst pravdy. Pro jeho vznik hledali umělci také inspiraci v Itálii, konkrétně v Římě. V místním kostele Santa Maria in Cosmedin se nachází v překladu stejnojmenné Bocca della Verità neboli Ústa pravdy, která přitahují turisty z celého světa. Kamenný disk pochází z antického období. Podle starobylé legendy měl reliéf odhalit lháře. Když hříšník vložil ruku do úst a nemluvil pravdu, byla mu useknuta.

Jako třetí z hlavních reliéfů přibyly o rok později 14. září roku 2007 Zlaté oči (nebo také Zlatý voči), které se tyčí jen kousek nad vodní hladinou. Symbolizují vševidoucí boží zrak, kterému nic neujde. Na poslední ze tří částí památníku odposlechu už pracoval vedoucí projektu sochař Radomír Dvořák sám. Další symbolikou je, že jedno z očí je možné pouze shora různě natáčet. Přímo v očích se nacházejí nápisy – v jednom je napsané anglicky ENTER (vstup, překl.) a v druhém anglicky HOME (domov, překl.).

U třech částí nakonec tak docela nezůstalo a u příležitosti Haškových nedožitých 130. narozenin v roce 2013 vytvořil sochař Radomír Dvořák ještě volně navazující monument Hlava XXII. Reliéf stojící na louce u silnice mezi Lipnicí a Dolním Městem je záměrně pojmenovaný podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Josepha Hellera s protiválečnou tematikou z roku 1961. Právě tento autorův první a nejznámější román kritizující podmínky ve společnosti bývá často srovnáván s Haškovými Osudy dobrého vojáka Švejka.

Jediným „sponzorem“ byl hajný

Kdo by se domníval, že byli k tak zajímavému projektu přizváni významní investoři, kteří na tvorbu unikátního českého díla přispěli tisíce korun, ten by se mýlil. Podle dostupných informací vše vznikalo zcela bez pomoci mecenášů. Jedinou výjimkou byl prý tamní hajný, kterému se nejspíš práce sochařů na prvním z reliéfů – Bretschneiderovu uchu - zalíbila natolik, že jim věnoval láhev alkoholu pro lepší náladu. Možná, že i díky tomu šla umělcům práce dobře od ruky. Za tři měsíce měli totiž první ze symbolů hotový.

K lomu pouze pěšky bez kol a kočárků

Poměrně podstatnou informací je samozřejmě také způsob, jakým se dá k jednomu z nejzajímavějších památníků v Česku dostat. Nejpodstatnějším faktem je, že k němu dojdete pouze pěšky. Doma raději nechte kola i kočárky. Cesta je sice dobře značená, nicméně terén je poměrně náročný a s dopravními prostředky zde neprojedete. K jednotlivým reliéfům se můžete vydat přímo z Lipnice nad Sázavou.

K Ústům pravdy dojdete po červené stezce, k Bretschneiderovu uchu po modré a ke Zlatým očím po žluté. Když budete pokračovat po zelené, dostanete se i k monumentu Hlava XXII. a k dalšímu zajímavému monumentu Nomen omen. Ten pochází stejně jako Hlava XXII. a tři reliéfy z dílny sochaře Dvořáka. Jeho úkolem je upozornit a oslavovat místní přírodu a je jakýmsi pomyslným vstupem do Lipnice nad Sázavou. Počítejte s tím, že jde o delší procházku nebo rovnou turistický výlet a celá trasa dlouhá skoro 7 kilometrů se všemi zajímavými body vám zabere přibližně necelé tři hodiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz