Hlavní obsah
Cestování

Písečný lom Jimlíkov: Ozdravný kaolín, písečné duny a osvěžující koupání skoro jako u moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Lubor Ferenc – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Zatopený lom Jimlíkov poblíž Karlových Varů na okraji Krušných hor patří mezi nejvyhledávanější místa ke koupání u nás.

I u nás se najdou vodní plochy, které přímo vybízí ke koupání. Jedním z takových míst je i lom Jimlíkov, který ocení všichni příznivci plavání v přírodní, čisté vodě, a nejvíce ti, kteří mají svou letošní dovolenou u moře už za sebou.

Článek

Bývalý kaolinový lom Jimlíkov se nachází vedle stejnojmenné vesnice, katastrálně spadá pod Božičany a naleznete ho v blízkosti Karlových Varů. A i když v okolí ještě stále probíhají těžební práce a koupání je zde pouze na vlastní nebezpečí, při zvýšené opatrnosti jeho návštěvu, tak jako opakovaně mnoho dalších jedinců, určitě oceníte.

Nejen písečné duny a pokožce prospěšný kaolín, kterým se někteří návštěvníci lomu rádi pomazávají a dopřávají si tak jakousi formu přírodního „peelingu“ bez chemie (díky jeho obsahu jílu), jsou hlavními lákadly lomu Jimlíkov. V neposlední řadě je jeho čistá tyrkysová voda faktorem, který ke koupání láká obyvatele Karlovarska i celé republiky. Lom patří mezi nejvyhledávanější i díky tomu, že má skvělý přístup do vody z písečných pláží.

Výlet do hor i za koupáním

Dalším nesporným benefitem místa, kde se v jeho přilehlém okolí stále ještě těží kaolín potřebný v keramickém a jiném průmyslu, je umístění. Leží totiž na okraji Krušných hor a nejen podle místních obyvatel se právem řadí mezi nejlepší vodní nádrže v kraji. Koupání zde snadno spojíte s dalšími sportovními aktivitami. Na své si přijdou horalové a milovníci pěší horské turistiky, kteří se v lomu po cestě za dobrodružstvím mohou osvěžit. Voda je tam i v horkém létě mírně chladnější, proto v tomto případě rozhodně můžeme mluvit o skvělé možnosti k osvěžení za teplých letních dnů.

Zábavné duny pro malé i velké

Další věcí, která nás při návštěvě lomu ihned zaujala, je velká písečná duna vedoucí až k vodní ploše, která na ni volně navazuje. Zabaví se na ní nejen děti, ale také dospělí. Někteří odvážlivci z ní běhají, kloužou nebo skáčou přímo do vody. Pro ty méně odvážné je vedle několik plážiček s pozvolným vstupem. Na ty se dostanete téměř po pár krocích od výstupu z auta díky dostatečnému prostoru pro parkování přímo u vody.

Soukromí raději nečekejte

Menší nevýhodou může být pro někoho, zejména pro vlky samotáře, právě zmiňovaná oblíbenost lomu Jimlíkov. Kromě početné komunity lidí, která se o lom pravidelně stará, a také ho proto pravidelně navštěvuje, jde o celkem známou vodní plochu, kterou každý den vyhledávají turisté z různých koutů republiky. Někteří z nich neváhají jet za příjemným smočením i několik hodin. To jsme při naší návštěvě velice rychle poznali i my, když jsme nějakou dobu marně hledali plácek u vody, kde bychom kolem sebe měli alespoň menší míru soukromí.

Pokud si ale zážitek z vodních aktivit v lomu tímto faktem nenecháte zkazit, koupání zde si jistě velice užijete. Klidná hladina vody v lomu je vhodná i pro milovníky některých vodních aktivit, zejména paddleboardů. Kromě toho, určitě si nezapomeňte vzít s sebou klidně i lehátka, čluny a další vodní pomůcky, které zde díky dostatečně rozlehlé vodní ploše bez problémů využijete.

Vstup je zdarma a domácí mazlíčci samozřejmostí

Pokud se řadíte mezi pejskaře, jistě velmi oceníte, že jde v případě lomu Jimlíkov o oblast s čistou vodou, kam vám nikdo nijak neomezuje přístup s vaším milovaným čtyřnohým členem rodiny. Pejsků jsme zde potkali opravdu dost a i ten náš byl navíc spokojený s pozvolným vstupem do vody. Kromě toho jde o jeden z mála udržovaných lomů, kde po vás nikdo nechce peníze za vstup do areálu, není oplocený a vše působí tak nějak přirozeným a volným příjemným dojmem, na rozdíl od různých dalších lomů, biotopů a koupališť u nás v republice. Jestliže tedy hledáte přírodní koupání, kde nebudete muset řešit platbu za parkoviště a další poplatky, lom Jimlíkov by pro vás mohl být jednoznačnou volbou.

Zdroje: cs.wikipedia.org, jednoustopouceskem.cz, karlovarsky.denik.cz, webové stránky Kudy z nudy - Zatopený lom Jimlíkov

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz