Hlavní obsah
Cestování

Placka, která má co nabídnout: Na Floridě najdete nejmenší funkční poštu světa a jiné divy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Tereza Braun - soukromý majetek autora

Nejjižnější kontinentální stát USA má turistům skutečně co nabídnout. Kromě nejjižnějšího bodu a nejmenší pošty na světě nabízí setkání s rozmanitými druhy plazů a bohatou faunu a flóru. Jaké věci zažijete pouze na Floridě?

Článek

Jedno z míst s největším výskytem aligátorů na světě

Foto: Tereza Braun - soukromý majetek autora

Národní park Everglades nabízí úchvatné výhledy i prohlídky mezi americkými aligátory

Aligátoři severoameričtí jsou největším druhem krokodýlů. Doma jsou na jihovýchodě USA, kde se jim náramně daří. Právě Florida tak patří mezi domovinu těchto fascinujících plazů. Na obrovské sladkovodní predátory, kteří jsou poměrně zvědaví, tedy můžete v tomto státě narazit doslova na každém kroku. Plavou si v kanálech podél silnic a více se o nich můžete dozvědět i na speciální prohlídce s průvodcem národního přírodního parku Everglades.

Když budete mít štěstí, provede vás moudrý průvodce, který se v okolí rozlehlých mokřad narodil, takže se od něj dozvíte skutečně mnoho o tamní rozmanité fauně a flóře. V parku můžete kromě amerických aligátorů a původně nedomácích nilských krokodýlů, které od sebe rozeznáte především podle velikosti a tvaru tlamy, narazit na mnoho dalších vzácných druhů zvířat. Potkat můžete například plameňáky a pelikány, medvědy, ale například i floridskou pumu nebo zavlečený druh nebezpečného hada — krajtu tmavou.

Nejmenší pošta světa

Foto: Tereza Braun - soukromý majetek autora

Nejmenší pošta na světě je stále funkční, nachází se vedle parkoviště u silnice č. 41

Stále funkční nejmenší poštu na světě najdete — jak jinak — než na Floridě. Nachází se v národním parku Everglades. Abyste na ní narazili, stačí, když pojedete po silnici č. 41. Malý domeček stojící přímo u silnice poblíž parkoviště pak nemůžete přehlédnout. A i když je provozní doba poněkud skromná, pokud poštu zastihnete otevřenou, můžete odtud poslat domů pohled na památku a do této rozkošné boudy nahlédnout blíže. Otevřeno je každý všední den od 8 do 10 hodin ráno a odpoledne od 12 do 16 hodin, o víkendu pak pouze v sobotu od 10 do 11:30 hodin dopoledne. Kdybyste si tento bod své cesty chtěli pro jistotu dát do navigace, adresa pošty je: Ochopee Post Office, 38000 Tamiami Trail E, Ochopee, FL 34141, USA.

Dům spisovatele Hemingwaye a muzeum Tenesseeho Williamse

Foto: Tereza Braun - soukromý majetek autora

Key West nabízí prohlídku domu Ernesta Hemingwaye

Na své si na nejjižnějším místě kontinentálních Spojených států a zároveň v nejjižnějším městě Floridy Key West přijdou i milovníci literatury. Ostrov si totiž oblíbili i někteří literární velikáni v čele se spisovateli Ernestem Hemingwayem a Tenesseem Williamsem. Najdete zde domy, ve kterých dlouho žili. Navštívit tedy můžete i Hemingwayův dům, kde autor Starce a moře nebo Komu zvoní hrana, žil skoro deset let. Spisovatel hodně cestoval po Americe i po Evropě a právě Key west si velice oblíbil. Vychutnat si nyní můžete detailní prohlídku jeho domu, kterému dominuje venkovní bazén.

Zajímavostí je, že na Key westu v roce 1931, kdy umělec zakoupil své budoucí sídlo, nebylo téměř možné stavět a vykopat venkovní bazény kvůli tvrdému korálovému podloží. V případě Hemingwayova domu se to ale nakonec podařilo, proto je tento bazén skutečný skvost. Ten má tak kvůli tomu samostatně dokonce vyšší cenu, než je cena nemovitosti.

Na ostrově se nachází také muzeum významného dramatika Tenesseeho Williamse. Ten si pravidelné pobyty na Key westu oblíbil natolik, že si zde v roce 1941 založil vlastní rezidenci a koupil dům na 1431 Duncan Street. V něm žil až do smrti v roce 1983. V muzeu se můžete podívat nejen na mnoho fotografií ze soukromí slavného spisovatele, ale též na počátky jeho tvorby nebo psací stroj, se kterým na Key Westu vytvořil většinu svých známých děl.

Ostrov kostí a nejjižnější bod USA

Foto: Wikimedia Commons by By Radomianin - Own work, CC BY-SA 4.0

Nejjižnější bod Spojených států láká denně stovky turistů

Key West není jen oblíbeným turistickým místem, kde na vás dýchne nádech exotiky a historie slavných umělců. Tento ostrov toho nabízí mnohem víc. Milovníci tepla ocení místní tropické podnebí a velmi příjemné počasí po celý rok, lovci záhad zase tajemnou atmosféru, která celý ostrov obestírá. Key Westu se totiž podle jeho minulosti přezdívá Ostrov kostí. Stejně jako ostatní oblasti v Americe, i Key West původně obývali domorodí obyvatelé – Indiáni. Španělští osadníci sem v 16. století připluli k jihovýchodnímu pobřeží z Evropy, aby ostrov kolonizovali.

Španělé si později udělali z ostrova své teritorium, ovšem při osidlování ostrova bez ohledu na původní obyvatele, kdy začali zakládat první města, je přece jenom něco překvapilo. Všude našli obrovské množství volně se povalujících lidských kostí. Jak se později ukázalo, Indiáni využívali ostrov jako posvátné pohřebiště. Španělé kvůli tomu ostrovu začali nejdříve přezdívat španělsky Cayo huesto – v překladu Ostrov kostí. Pravdou je, že se celému ostrovu nedá popřít zvláštní až tajemná energie. Pocítíte ji doslova v každém koutě.

Na Key Westu se nachází také nejjižnější bod kontinentálních Spojených států. Na daném místě najdete barevný kužel se směrovkami a uvedenými vzdálenostmi od okolních karibských ostrovů. Určitě stojí za to se před tímto významným milníkem vyfotit. Poměrně kuriózní je také fakt, že je to z daného místa vzdušnou čarou blíž na nedalekou Kubu než do slunného floridského Miami.

Rovinatý stát s nejvyšší horou kuriózní výšky

Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Britton Hill je nejvyšším bodem Floridy s kuriózní výškou

Florida je skutečně pozoruhodně rovinatý stát. Ať už se zde vydáte kamkoliv, pravděpodobně pojedete pouze po rovině. To by mohli ocenit především cyklisté. I když jich paradoxně na Floridě moc nepotkáte. Na Floridě je skutečně jen velice málo kopců, těch co tam jsou, si proto také náležitě považují. Florida má tedy dokonce i svou vlastní nejvyšší horu. Milovníci vysokohorské turistiky by jí ale nejspíš mohli snadno přehlédnout. V jejím případě se totiž nejedná o žádného obra, jako spíš o na Floridě tolik vzácný kopec. Tipnete si, kolik měří? Jeho výška zní v převodu na naše jednotky délky ještě poněkud vtipněji. Nejvyšší bod Floridy zvaný Britton Hill dosahuje výšky 345 stop nad mořem, což je v převodu celých 105 metrů! Nachází se v Lakewood Parku nedaleko hranic s dalším státem USA — Alabamou. Navíc mu ani přes skromnou výšku nelze upřít úchvatný výhled do okolní krajiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz