Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podivný létající objekt nad Vranovem: Za přihlížení udivených rekreantů před lety mobilizoval armádu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons by Jiří Sedláček – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto. Nad přehradou Vranov nad Dyjí se v roce 1987 objevil dodnes neobjasněný létající objekt doutníkového tvaru, který zaměstnal i armádu.

Pozorování neidentifikovatelného létajícího předmětu doutníkového tvaru v létě roku 1987 nad Vranovem nad Dyjí dosud nebylo objasněno. Armádní piloti prý dostali za úkol sledovat nezvykle technologicky propracovaný předmět nepodléhající setrvačnosti.

Článek

Jev, který v České republice dosud neměl konkurenci. Tak nějak by se dalo popsat těleso, které se z ničeho nic zjevilo na obloze 12. července nad Vranovskou přehradou. Zaujalo nejenom záhadology, ale především piloty tehdejší československé armády, kteří dostali neobvyklý rozkaz, aby ho pronásledovali a pokud možno zneškodnili. Ohromení ale byli také udivení lidé, kteří se tou dobou koupali ve Vranovské přehradě a záhadný úkaz jim tak notně zpestřil den.

Rozkaz ke sledování

Celý nevídaný jev, kdy se UFO obdélníkového tvaru, které přihlížející později popisovali jako černé a velmi nepochopitelně se pohybující, zaskočil armádu i širokou veřejnost. Když armádní pilot nadporučík Jaroslav Špaček musel 12. července kolem dvanácté hodiny spolu s ostatními kolegy vojáky vyrazit na další vojenskou „misi“, nestačil se divit, co poblíž hranic se sousedním Rakouskem vlastně pronásleduje. Jednak byl onen létající předmět na svou (i dnešní) dobu nevídaně pokrokový, a navíc jeho chování se nedařilo k ničemu známému připodobnit. Kdykoliv se ho pokusili jeho pronásledující zaměřit, nekontrolovatelně rychle měnil směr. Obloha ten den prý nebyla bez mráčků, jinak ale šlo o teplý letní den, který přímo vybízel ke koupání. Vodní přehrada ve Vranově proto byla v daný čas plná přihlížejících koupajících se jedinců.

Sestřelit ho nebylo možné

Celou situaci pilotům ke všemu ztěžoval fakt, že se UFO objevilo přímo nad vodní nádrží plnou lidí. Rozkaz k sestřelení neznámého objektu proto vojáci nemohli vyplnit, aby neohrozili zdraví okolních civilistů. Když poté na chvíli předmět zmizel za mraky, pokračovali v pronásledování a celá událost začala být postupně více dramatická. Kromě nečekaných výkyvů ve směru letu, letecký objekt chvíli ohrozil i samotný vojenský vrtulník v okamžiku, kdy se z ničeho nic začal pohybovat směrem k němu. Naštěstí se pohotovým a zároveň velice polekaným pilotům nic nestalo. Ani když jejich letoun hlásil přiblížení s objektem na vzdálenost dvě stě metrů, neztratili potřebný rozhled.

Jen tak tak stihli vojáci reagovat, aby se vyhnuli nebezpečné srážce. Když byli konečně venku z nejhoršího a UFO proletělo nad nimi, nejenom, že se posádka vrtulníku mohla znovu zblízka přesvědčit o jeho protáhlém neobvyklém tvaru. Šokovaný pilot Jaroslav Špaček poté pouze krátce ohlásil do vysílače, že proletělo nad nimi. Nad Bratislavou jim pak neidentifikovatelný létající objekt zmizel definitivně, to když nečekaně zrychlil nad běžné rychlostní limity. Šlo o rychlost, kterou v dané době, a dost možná ani v současnosti, běžně nebyl a není schopný vyvíjet žádný běžný stroj. Objekt tak po dvou a půl hodinách pronásledování zmizel ze všech sledovacích zařízení a z radaru, aniž by se komukoliv podařilo ho více prozkoumat a jeho konstrukci, vzhled a „chování“ si nějak vysvětlit.

Vysvětlení se najít nepodařilo

Krátce po samotném incidentu se vyrojila řada konspiračních teorií přicházející s různými vysvětleními, o co se v případě neznámého letounu mohlo jednat. Vzhledem ke stylu jeho pohybu mohl být ihned vyloučen klasický vrtulník nebo jiný letoun. To však celou záhadu ještě více zkomplikovalo.

Očití svědci dodnes potvrzují, že k tomuto jevu skutečně došlo, i když neexistují záznamy a fotografie z místa činu. Mnoho lidí se krátce po celé události začalo domnívat, že by mohlo jít o pokus o kontakt od mimozemské civilizace, další zase začali obviňovat armády mocností, jako je Čína, Rusko nebo USA z tajného pronásledování nebo přísně utajených pokusů. Žádná z verzí ale nebyla nikdy potvrzena ani vyvrácena.

O pravém původu létajícího objektu, který svým stylem letu značně předběhl dobu, se je možné pouze dohadovat, protože se ho nepodařilo s jistotou osvětlit. Jisté však je, že s podobně záhadným jevem takovýchto rozměrů jsme se u nás už od té doby dosud nesetkali.

Jde tak o jeden z nejzáhadnějších a zároveň nejznámějších výskytů UFO nad naším územím. Ničemu nepomohly ani některé pozdější nově získané popisy létajícího objektu od dalších svědků. Nadporučík a autor knih Jaroslav Špaček, který společně s dalšími kolegy kvůli němu prožil chvíle hrůzy, se o celém jevu rozpovídal v roce 2011 ve své publikaci s názvem Jedenapadesátý aneb historie 51. vrtulníkového pluku vesele i vážně. O proslulém jevu se zmiňují také herci v komediálním sci-fi filmu Franta Mimozemšťan z letošního roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz