Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ponechání lžičky v hrnku a jiné přešlapy. Pití kávy má pravidla, když nechcete být za burana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Pití kávy má mezi skutečnými baristy svá opodstatněná pravidla.

Chvilku odpočinku u šálku kávy si rád vychutnává téměř každý z nás. Vyplatí se ovšem myslet také na pravidla etikety. Možná vás překvapí, jaká se týkají pití kávy. Jsme opravdu takoví znalci tohoto moku, nebo to jenom předstíráme?

Článek

Lžička se z kávy má vyndat

Ruku na srdce, tohle pravidlo nedodržuje ani polovina z nás. Etiketa pití kávy totiž upozorňuje na to, že lžička slouží pouze k zamíchání kofeinového nápoje před jeho samotným požitím. Ještě před tím, než se do nápoje pustíte, je třeba ji vyndat.

Kromě toho estetického to má i své pochopitelné praktické a v neposlední řadě bezpečnostní důvody. Zvláště máte-li velký hrnek s latté nebo sklenici s ledovou kávou, kam patří delší lžička. V případě, že se vám během vychutnávání nápoje nebo nešikovného úchopu nečekaně pohne, jde o oči. Proto tohle pravidlo rozhodně není špatné, myslete na to, že po vmíchání cukru a pěny už lžička do kávy zkrátka nepatří a odložte ji na podšálek.

Mléko a sladidlo podáváme vždy zvlášť

Jednoduchá zásada, kterou je slušné dodržovat, říká, že by mléko a cukr nebo jiná sladidla měly být společně se sklenicí vody ke kávě servírované vždy samostatně. Množství obojího si totiž každý host kavárny i u vás doma určí sám. Udělat to za něj je v tomto případě krajně neslušné.

Kostkový cukr? Kdepak

Asi vás nepřekvapí, že na klasický bílý kostkový cukr ve většině kaváren moc často nenarazíte. I tento fakt však má mezi baristy své opodstatnění. Když pominete, že etiketa říká vkládat cukr do šálku jedině kleštičkami, cukr v kostkách se rozpouští podstatně déle. A tím bude negativně ovlivněná i chuť kávy, zejména některých kávových nápojů, jako je například espresso. To se totiž v malých hrnkách servíruje zcela záměrně – kvůli správné intenzitě a vychutnávání si jeho kvalitní chuti je dobré ho vypít do dvou minut. Jedině tak si naplno užijete jeho silné chutné aroma.

A mimochodem, označení piccolo (malý) původem z italštiny ve světě kávy neexistuje. U nás se z něj málem stalo podstatné jméno, které hovoří o espressu. To je ale podle znalců špatně. Jestliže si objednáváte kávu bez mléka, používejte k tomu raději pouze adekvátní výrazy jako ristretto, espresso nebo lungo vycházející z množství obsahu vody hrnku, vyhnete se tím pořádnému faux pas.

Lžičku nikdy neolizujte. A co když vám chutná pěna?

Za žádnou cenu, byť vás nadýchaná pěna vašeho kávového moku láká sebevíc, lžičku při vyndávání nikdy neolizujte. Olíznutí lžičky patří mezi nejčastější přešlapy pro znalce kávové etikety. Nemějte strach ani o to, že umažete podšálek. Od toho tam ostatně je. Lžičku poté odkládejte na podšálek pod ucho hrnečku směřující doprava nebo nahoru mírně šikmo. Jestliže přece jenom budete chtít ochutnat i pěnu, namísto olíznutí ji naberte na lžičku a vložte do úst.

Jednoduché pravidlo zní kávu zamíchat – cukr nejprve nechte chvíli rozpouštět, poté nápoj zamíchejte nahoru a dolů, nikoliv dokola. Cukr se tak lépe rozpustí a vynikne tím lépe chuť nápoje, protože na povrchu je káva teplejší. Snažte se přitom nedotýkat hran hrnku a nezvonit o něj lžičkou, což je také považováno za neslušné. Nakonec jednou obkružte lžičkou kolem dokola tak, abyste ze stěn hrnku vrátili krémovou pěnu zpátky do kávy. Byla by škoda to neudělat, protože právě pěna obsahující kávový tuk zodpovídá za vynikající vjem z kofeinového moku.

Voda se pije před, nikoliv po pití kávy

Ne všichni vědí, že voda servírovaná ke kávě neslouží primárně k tomu zabránit dehydrataci způsobené konzumací kofeinového nápoje, ale naopak ke zvýraznění jeho intenzivní chuti. Možná, že jste podobně jako já patřili k jedincům, kteří to měli naopak a vodu pijí současně, anebo po vypití kávy. To je ale omyl, kterým můžete navíc urazit zkušeného baristu nebo hostitele. Údajně je jediným správným řešením vypít pár doušků vody z malé skleničky ještě před samotným espressem, abyste tím neutralizovali své chuťové pohárky. V opačném pořadí byste vodou odstranili kávové aroma, a nevychutnali si tak dostatečně její intenzitu a chuť.

Odpoledne už jedině espresso

Tohle tvrzení nejspíš nepotěší žádného fanouška kávy s mlékem, mezi něž se řadím i já. Nepsaným pravidlem skutečných znalců kávy totiž je, že capuccino nebo latté či flat white a další oblíbené druhy kávy s mlékem patří pouze na snídani a k dopolednímu posezení. Po obědě se obvykle pije už pouze černá káva bez mléka, ideálně espresso. Tento zvyk je hojně rozšířený třeba v Itálii. Místní se řadí mezi opravdové fanoušky kvalitní kávy. Pokud si tam tedy objednáte v odpoledních hodinách třeba capuccino, je třeba počítat s tím, že na vás tamní lidé mohou koukat poněkud zvláštně. U nás si ale většina lidí z tohoto pravidla moc nedělá a pije výhradně kávu s mlékem.

Zdroje: fresh.iprima.cz, regiony.rozhlas.cz, tchiboblog.cz/kavova-etiketa, danielsmid.cz/l/dalsich-8-navodu-co-s-kavou-a-co-nikdy, kava-online.cz/oblasti-pestovani-kavy/zajimavosti-o-kave/kavova-etiketa-co-ano-a-co-ne

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz