Hlavní obsah
Cestování

Proč si nedávat kávu v letadle: Nechutnost a rizika. Podle leteckého personálu je příprava za hranou

Foto: Freepik.com

Pití kávy v letadle může představovat nečekaná zdravotní rizika. Může za to způsob přípravy.

Káva v letadle je při dlouhém letu pro řadu lidí naprostou samozřejmostí. Někteří členové letecké posádky se ale na sítích svěřili, v jak nehygienických podmínkách se mnohdy připravuje. Stevardi tak zároveň varovali před možnými zdravotními problémy.

Článek

Kdo by to byl řekl, že upravené a stále se usmívající letušky a stevardi na palubách letadel servírují leckdy něco, co by sami nikdy nekonzumovali. A zvlášť, když je řeč o kávě. S tímto tvrzením přišel na sociálních sítích zprvu jeden z pilotů, což mu následně na TikToku dosvědčil také stevard Kevin, který vystupuje na sociální síti pod uživatelským jménem ichbinvin. Alarmujících nedostatků je během příprav kávy v letadle podle něj hned několik.

Pilot poukázal na kvalitu vody

Jako první započal veřejnou debatu na sítích, jež nejspíš šokovala tisíce cestovatelů, jeden z pilotů. „Tuto vodu používají k přípravě kávy na palubě. Nechci přemýšlet o plísních a bakteriích, které v těch nádržích rostou,“ prohlásil podle deníku Daily mail s tím, že se údajně nádoby na horkou vodu v letadlech téměř nečistí, a proto varoval před možnými zdravotními riziky včetně trávicích obtíží. Na to neváhal reagovat uživatel sítě TikTok Kevin, který jeho slova nejen potvrdil, ale přispěchal s dalšími nechutnými fakty o přípravě horkých nápojů na palubě.

Stevard přišel s nečekanými detaily

To, co zveřejnil ve svém videu Kevin, nejspíš nechtěl slyšet žádný chronický opozdilec, který se bez pravidelného šálku kávového moku neobejde. Z jeho slov totiž vyplývá, že v případě popíjení kávy uvařené přímo na palubě letadla, jde o poměrně velký risk, takže se vyplatí dopřát si kávu ještě před odletem na letišti.

Skutečnost, že se nádrže s vodou čistí jen zřídka, by vás měla z toho znepokojovat nejméně. Pro mě největším důvodem ke znepokojení byl vždycky způsob, jakým letušky a stevardi musí čistit konvice na kávu,“ nechal se slyšet Kevin a vysvětlil: „Z nějakého důvodu nemáme vylévat konvice na kávu do odpadu, máme ji vylévat do záchodu. Takže když vezmete konvici s kávou a chcete ji vylít do záchodu, abyste všude nenadělali obrovský nepořádek, musíte se k záchodu dostat trochu blíž…“ popisoval Kevin šokující způsob, jakým se konvice s překapávanou kávou vyprazdňují.

Hrozba návratu bakterií ze záchodu, které se takto dostanou na konvici, a tím pádem i zpět do samotného kávovaru je tak podle něj celkem jistá. Jedinou výjimkou jsou v tomto případě prý běžné pákové a automatické přístroje na espresso, které se nevylévají a čistí se jiným způsobem. Společností, které ovšem takový způsob chystání oblíbeného kofeinového nápoje poskytují, není mezi nízkonákladovými a běžně dostupnějšími aerolinkami zase tolik.

Bouřlivá diskuze na sítích

Nikoho zrovna moc nepotěšil ani fakt, že v komentářích u Kevinova příspěvku přispěchali s doplněním vyjádření nejen samotní turisté často cestující letadlem, ale také další palubní personál. Jedna z letušek s ním nejen souhlasila, ale také ho doplnila, že v souvislosti s tím jednou na palubě s kolegy řešili hodně nepříjemnou situaci.

Kromě toho, že letuška podpořila tvrzení o nařízení vylévání kávy do záchodu, pokračovala vyprávěním o tom, že jednou museli stopnout podávání kávy pasažérům úplně, to kvůli nebezpečné bakterii E. coli, která se vyskytovala v letadlové nádržce na vodu. O této bakterii, která se vyskytuje v pitné vodě, je přitom známo, že způsobuje výrazné trávicí obtíže včetně specifických průjmových onemocnění. Její přítomnost ve vodě je navíc známkou fekálního znečištění, což jen dokládá Kevinovu teorii o nehygienickém vylévání nádob do záchodu.

Nečekaná fakta na sítích vyvolala vlnu výrazného pobouření. Lidé v komentářích u stevardova příspěvku požadovali přísné kontroly leteckých společností a projevovali důrazný nesouhlas i notné zklamání. Aby také ne, když celosvětově oblíbený nápoj si pravidelně dopřává většina cestovatelů. Kromě toho se nehygienické podmínky týkají i všech ostatních horkých nápojů, jako je čaj nebo horká čokoláda, které letecké společnosti na palubě servírují. Řídit se doporučením dorazit na letiště o deset minut dříve, abyste stihli dát si kávu ještě před odletem, se tak jak to vypadá, rozhodně vyplatí.

Anketa

Dáváte si pravidelně kávu na palubě letadla?
Ano, bez ní se neobejdu.
43,8 %
Nyní to asi přehodnotím.
12,5 %
Ne, nejsem kávoholik.
12,5 %
Kávu piji jedině před odletem na letišti.
31,2 %
Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz