Článek
Kdo by to byl řekl, že upravené a stále se usmívající letušky a stevardi na palubách letadel servírují leckdy něco, co by sami nikdy nekonzumovali. A zvlášť, když je řeč o kávě. S tímto tvrzením přišel na sociálních sítích zprvu jeden z pilotů, což mu následně na TikToku dosvědčil také stevard Kevin, který vystupuje na sociální síti pod uživatelským jménem ichbinvin. Alarmujících nedostatků je během příprav kávy v letadle podle něj hned několik.
Pilot poukázal na kvalitu vody
Jako první započal veřejnou debatu na sítích, jež nejspíš šokovala tisíce cestovatelů, jeden z pilotů. „Tuto vodu používají k přípravě kávy na palubě. Nechci přemýšlet o plísních a bakteriích, které v těch nádržích rostou,“ prohlásil podle deníku Daily mail s tím, že se údajně nádoby na horkou vodu v letadlech téměř nečistí, a proto varoval před možnými zdravotními riziky včetně trávicích obtíží. Na to neváhal reagovat uživatel sítě TikTok Kevin, který jeho slova nejen potvrdil, ale přispěchal s dalšími nechutnými fakty o přípravě horkých nápojů na palubě.
Stevard přišel s nečekanými detaily
To, co zveřejnil ve svém videu Kevin, nejspíš nechtěl slyšet žádný chronický opozdilec, který se bez pravidelného šálku kávového moku neobejde. Z jeho slov totiž vyplývá, že v případě popíjení kávy uvařené přímo na palubě letadla, jde o poměrně velký risk, takže se vyplatí dopřát si kávu ještě před odletem na letišti.
„Skutečnost, že se nádrže s vodou čistí jen zřídka, by vás měla z toho znepokojovat nejméně. Pro mě největším důvodem ke znepokojení byl vždycky způsob, jakým letušky a stevardi musí čistit konvice na kávu,“ nechal se slyšet Kevin a vysvětlil: „Z nějakého důvodu nemáme vylévat konvice na kávu do odpadu, máme ji vylévat do záchodu. Takže když vezmete konvici s kávou a chcete ji vylít do záchodu, abyste všude nenadělali obrovský nepořádek, musíte se k záchodu dostat trochu blíž…“ popisoval Kevin šokující způsob, jakým se konvice s překapávanou kávou vyprazdňují.
Hrozba návratu bakterií ze záchodu, které se takto dostanou na konvici, a tím pádem i zpět do samotného kávovaru je tak podle něj celkem jistá. Jedinou výjimkou jsou v tomto případě prý běžné pákové a automatické přístroje na espresso, které se nevylévají a čistí se jiným způsobem. Společností, které ovšem takový způsob chystání oblíbeného kofeinového nápoje poskytují, není mezi nízkonákladovými a běžně dostupnějšími aerolinkami zase tolik.
Bouřlivá diskuze na sítích
Nikoho zrovna moc nepotěšil ani fakt, že v komentářích u Kevinova příspěvku přispěchali s doplněním vyjádření nejen samotní turisté často cestující letadlem, ale také další palubní personál. Jedna z letušek s ním nejen souhlasila, ale také ho doplnila, že v souvislosti s tím jednou na palubě s kolegy řešili hodně nepříjemnou situaci.
Kromě toho, že letuška podpořila tvrzení o nařízení vylévání kávy do záchodu, pokračovala vyprávěním o tom, že jednou museli stopnout podávání kávy pasažérům úplně, to kvůli nebezpečné bakterii E. coli, která se vyskytovala v letadlové nádržce na vodu. O této bakterii, která se vyskytuje v pitné vodě, je přitom známo, že způsobuje výrazné trávicí obtíže včetně specifických průjmových onemocnění. Její přítomnost ve vodě je navíc známkou fekálního znečištění, což jen dokládá Kevinovu teorii o nehygienickém vylévání nádob do záchodu.
Nečekaná fakta na sítích vyvolala vlnu výrazného pobouření. Lidé v komentářích u stevardova příspěvku požadovali přísné kontroly leteckých společností a projevovali důrazný nesouhlas i notné zklamání. Aby také ne, když celosvětově oblíbený nápoj si pravidelně dopřává většina cestovatelů. Kromě toho se nehygienické podmínky týkají i všech ostatních horkých nápojů, jako je čaj nebo horká čokoláda, které letecké společnosti na palubě servírují. Řídit se doporučením dorazit na letiště o deset minut dříve, abyste stihli dát si kávu ještě před odletem, se tak jak to vypadá, rozhodně vyplatí.