Hlavní obsah
Lidé a společnost

Prvorepubliková atletka Zdena Koubková byla mužem i ženou. Po mnoha rekordech ji kvůli tomu zavrhli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons / Public domain

Sportovkyně Zdena Koubková závodila v mládí se ženami, o pár let později se přeměnila na muže.

Zdena Koubková trhala za dob první republiky světové rekordy v atletice. I přes své sportovní úspěchy ovšem ona i okolí cítilo, že s ní je něco jinak. Když se odhodlala ke změně pohlaví, zažila ve své kariéře strmý pád.

Článek

I když byla československá „rekordwoman“, jak se Zdeně Koubkové někdy přezdívalo, velice úspěšnou a talentovanou sportovkyní, málokdo o tom v současnosti ví. Je to dáno tím, že ve své době byla nepochopená. Ani světový sportovní rekord jí v tehdejší společnosti, kdy role žen byla striktně dána, nepomohl k trvalému uznání. Z atletky Zdeny Koubkové se totiž časem stal ragbista Zdeněk Koubek.

Zdena Koubková se narodila 8. prosince 1913 jako šesté dítě do chudé katolické rodiny s vrozenou vývojovou abnormalitou pohlaví. Spočívá v tom, že genitálie nejsou svou funkcí a podobou jasně mužské ani ženské, rozštěp šourku s mužskou močovou trubicí připomíná spíše ženská rodidla, ale varlata bývají v takových případech skryta v břišní dutině nebo v tříslech. Rodiče sportovkyně tedy museli sami rozhodnout, zda bude dívkou či chlapcem. Z malé moravské vesnice Paskov se celá rodina poté, co otec - šafář na velkostatku hraběte Stolberga musel během první světové války narukovat na frontu, přestěhovala do Brna za Zdenčinými prarodiči. Zdena se měla sice nejdříve stát květinářkou, ale protože ji studium tohoto oboru zrovna nenaplňovalo, v Brně se nakonec vyučila prodavačkou.

Ke sportu přišla náhodou

Mladá dívka měla sportovní talent vrozený. Jinak by se nestalo, že při náhodných sportovních činnostech rovnou lámala rekordy. Zprvu se Zdena začala věnovat běhu a ženské atletice. Rychle se ukázalo, že i bez tvrdých tréninků dosahuje úspěchů zkušených a zdatných atletů. Poprvé sportovkyně zazářila v závodech v tělocvičné jednotě Orlo v Brně, kam se v sedmnácti letech náhodně zkusmo přihlásila. Hned potom, co se tehdy ještě Zdena přestěhovala do Prahy, začaly přicházet její první nevídané výsledky.

V roce 1933 se stala mistryní světa v běžeckém závodu žen na osm set metrů. Jen o rok později v roce 1934 pak atletka dosáhla také svého prvního světového rekordu v běžeckých závodech žen na 800 metrů s časem 2:16,4 minut a později svůj výkon ještě sama překonala na mistrovství světa v Londýně, kdy běžecký interval vylepšila na 2:12,4. Úspěšná byla Koubková také v běhu na dvě stě metrů a ve skoku do dálky. V obojím se ve stejném roce stala mistryní republiky. Stříbrnou medaili získala také za skok do výšky. Na Světových ženských hrách v Londýně pak se třetím místem ve skoku do dálky vytvořila nový národní rekord.

Po četných úspěších přisel tvrdý pád

I když byla Zdena Koubková nejprve oslavována za své četné úspěchy a na její počest dokonce vyšlo několik článků včetně těch zahraničních, brzy pro ni začala mít její vítězství hořkou pachuť. Zejména zahraniční londýnské plátky se nebály být rýpavé, když vydaly článek komentující, že je Zdena, která se už v tu dobou sprchovala i převlékala vždy raději samostatně, víc mužem než ženou.

Pravdou je, že měla četné mužské rysy a nejenom kvůli závodům si musela také pravidelně holit vousy. V Československu se Zdenin příběh dostal nejenom do novin, ale v roce 1935 i do samostatné knihy s názvem Zdenin světový rekord. Autorka, spisovatelka Lída Merlínová odvyprávěla příběh úspěšné sportovkyně, který doplnila Zdeninými fotografiemi.

Bylo to ovšem právě toto dílo, které spustilo konec hvězdné kariéry československé rekordmanky. Ostatní atleti ze sportovního klubu Vysokoškolský sport ve Strakovce se cítili oklamáni. Zanedlouho již budoucímu Zdeňkovi Koubkovi, který svou novou identitu sám dokázal rychle přijmout, a nejspíš se mu také ulevilo, zakázal atletický spolek přístup. Zdena proto tehdy ukončila ženskou sportovní kariéru a učinila těžké rozhodnutí o budoucí operaci a změně pohlaví. Také její rekordy byly později zneuznány a vymazány z dějin.

Úspěšná i jako muž

Československá sportovkyně se stáhla do ústraní, aby mohla projít úplnou změnou pohlaví na mužské, a navíc na nějaký čas odcestovala vyprávět svůj životní příběh do USA. Poté už se bývalé atletce na její strastiplné cestě začalo vést lépe, když 21. března 1936 prodělala v Podolí operaci pohlaví a následně se z ní mohl stát muž oficiálně. Ze Zdeny Koubkové se tedy stal i úředně Zdeněk Koubek.

Nejprve pracoval v automobilovém průmyslu, po druhé světové válce ovšem opět vyhrály jeho city ke sportu, ke kterému se vrátil už jako muž. Společně s bratrem Jaroslavem hrál ragby za Říčany, a i když už netrhal další světové rekordy, byl spokojený. Dokonce se oženil se ženou a později pracoval jako dělník, u čehož zůstal až do důchodu. Zdeněk Koubek zemřel 12. června v roce 1986 v Praze, kde žil s manželkou, ve věku 72 let. Doma mu z dob jeho největší slávy nezůstal jediný pohár, protože všechny po konci ženské atletické kariéry raději zahodil do koše. Chybělo mu tedy i dostatečné uznání za jeho obdivuhodné výkony v mládí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz