Hlavní obsah
Cestování

Se psem za teplem: Oboustranná spokojenost, když neopomenete jeho potřeby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Cestování se psem si můžete skvěle užít. Má to ale svá pravidla

Toužíte se vydat do cizokrajných dálek po boku svého nejlepšího chlupatého přítele? Jestliže vás od toho zrazují obavy, pak vám tyto řádky dodají odvahu. Podle mých zkušeností je třeba myslet hlavně na několik důležitých věcí.

Článek

Ať už se svým mazlíčkem chcete zamířit na delší dovolenou, nebo jen plánujete prodloužený víkend mimo Českou republiku, stačí mít na paměti pár věcí, které vám starost o pohodlí vašeho pejska i celou cestu značně usnadní. Dovolím si k nim připojit pár vlastních letošních zkušeností z naší cesty do slunného Španělska.

Cestujete se psem takovou dálku? Nebuďte blázni

Ze všeho nejdříve jsme své plány o evropském dobrodružství s naším nejlepším přítelem sdělili rodině. Moji i manželovi rodiče nás však měli pouze za blázny a jedince pomatené na mysli. Jejich strach spočíval z pochybností o pohodlí a poslušnosti psa při cestování v autě na takovou dálku. Marně jsme se je pokusili přesvědčit, že cestování se psem je dnes naprosto běžná věc a že už se náš pejsek těší na naše první společné cestovatelské dobrodružství. Důkazem jim tak mohla být až úspěšně strávená dovolená, ze které jsme se o necelé tři týdny později vrátili všichni tři mušketýři (já, manžel i pejsek) vysmátí, spokojení a pozitivně nabití ze všech těch dobrodružství.

Pohodlí psa především

První, na co by všichni páníčci měli při cestě za hranice neustále myslet, je především pohodlí psa. Zatímco pro některé lidi (včetně mě) je to samozřejmost, najdou se i majitelé psů, kteří tento nejpodstatnější faktor buď to příliš nepromyslí, nebo se mylně domnívají, že je to přece „jen pes“, proto oni nebo jejich děti přece mají i z hlediska místa v autě přednost. Je tomu však právě naopak! Zatímco dvounožci cestují dobrovolně, vědí kam jedou i kdy si dají na několikahodinové cestě do dálek přestávku, naši psí miláčci o tom nemají ani tušení.

Nehledě na to, že lidé si i během cesty snáz vyhoví se svými potřebami a vychovaný pes, který může být z cesty v mírném stresu (nebo i v příjemné euforii) vám je dá najevo jen těžko. Moje rada číslo jedna proto zní: před i během cesty svého psa pečlivě kontrolujte, jak po stránce zdravotní (zda se neprojevuje jinak než normálně), tak především i z hlediska jeho potřeb (pohodlné místo v autě, venčení, pití, jídlo apod.). Je jasné, že tvrdá klec pro psa na dlouhých cestách zrovna nebude tím nejpohodlnějším řešením. Pokud je však na ni pes již zvyklý, snažte se mu v ní vytvořit při cestě co největší pohodlí. My ale s naším pejskem cestujeme trochu jinak. Má své čestné místo na zadní sedačce a jeho bezpečí pro dlouhou cestu do Španělska střežilo hned několik bezpečnostních pásů připevněných z více směrů.

Co udělat jako první před cestou?

Vůbec tím prvním, co byste měli udělat, než se vydáte na váš dlouhý road trip je návštěva veterináře. Ten vás vybaví lékem na ošetření, zkontroluje platnost povinných očkování, vašeho psa důkladně vyšetří a vybaví vás i potřebným cestovním pasem, případně ověří přítomnost čipu. To vše je potřeba, abyste se na cestě nemuseli bát o zdraví svého pejska a váš výlet nenarušily potyčky se zákonem v důsledku přísnějších podmínek pro přepravu psa v některých zemích. Podmínky cílové destinace by pro vás mělo být samozřejmostí si před cestou důkladně nastudovat.

Všechno zvládnete, ale…

Dovoluji si poznamenat, že i když cesta s vaším pejskem může být naprosto skvělá, zábavná i poučná, je alespoň dle našeho názoru nutné k němu přistupovat stejně citlivě jako například k vlastnímu potomkovi. Nezapomeňte, že ve zcela novém prostředí, a během cesty také s omezenějším přístupem ven, může být váš chlupáč na cestě mnohem citlivější a nejistější. I to má však své řešení. Ideální je si cestu naplánovat tak, abyste měli možnost stavět co nejčastěji.

Vyplatí se i stejně, jako jsme to udělali my, naplánovat odpočinkovou mezizastávku v nějakém dog friendly hotelu, kde si vy i chlupáč najdete čas na spánek a trochu zábavy. Jo a aportovací míček s házedlem, který využijete téměř na každé louce za benzinou a vašeho psa pozitivně nabudí, také rozhodně není na škodu. Alespoň náš aportovací maniak měl s míčkem hned lepší náladu i více pohybu oproti pobytu v pelíšku v autě.

Během častých zastávek a venčení u benziny se náš psí miláček měl překvapivě často šanci potkat s dalšími psími kamarády, kteří si stejně jako on užívali běhání pod stromy a na loukách u odpočívadel. Během cesty jsme zejména ve Francii narazili i na místa, kde byste bez psa byli takřka za exota. Nejen tohle bylo pro nás jasným znamením, že navzdory domněnkám našich rodičů, zase tak velcí podivíni, blázni a střelci, jak nás před odjezdem v rodině nazvali, asi nebudeme. Protože je to zkrátka normální a bezvadná věc - ukázat svému zvídavému čtyřnohému příteli kus světa.

Program přizpůsobte svému třetímu mušketýrovi

Někdo pořizuje svému psovi před cestou na dovolenou psí pojištění. Jak jsme ale shledali my, bohužel se moc nevyplácí, protože krytí je i tak poměrně nízké, navíc zatím u nás neexistuje takové, které by šlo pořídit samostatně. A jelikož máme křížence, tak ani pořizovací cena trvalého pojištění pro domácí mazlíčky není zrovna přívětivá. O to více je ale třeba dbát na bezpečí svého mazlíčka. My na něj mysleli neustále, ale ani tak nejsme zrovna z těch, kteří by se u veterináře báli pustit korunu, protože zdraví našeho psa je pro nás nejdůležitější, takže jsme samozřejmě počítali s čímkoliv. Musíme ovšem říct, že se nám díky bohu a ťuky ťuk návštěva veterináře v zahraničí vyhnula a za to jsme vděční.

No a teď konečně k tomu bezpečí. Podobně jako děti je nutné mít psa neustále na očích. A slovo neustále rozhodně nemyslíme s nadsázkou. NIKDY ho nikde nenechávejte samotného, nejen v autě, když jdete na nákup, zejména pokud jste v letní destinaci, kde je horko, ale ani kdekoliv jinde. My jsme to řešili střídáním se tak, aby pes nezůstal nikdy samotný.

Další věcí je nutné přizpůsobení programu. Plánovali jsme si především výlety do přírody, ve velkoměstech nás zajímaly především krásné rozlehlé parky s dostatkem stínu, kde je to ideální nejen pro nás, ale hlavně pro pejska. A ke všemu jsme si dopředu zjistili, kam s námi smí, abychom věděli, zda místo skutečně stojí za návštěvu. Jedním z top míst z celé dovolené byla krásná prostorná botanická zahrada s jezerem. Byl to výlet zkrátka jako podle šablony. Stín, muzeum výroby vín a olivového oleje, který jsme si odnesli jako suvenýr i chráněné druhy ptactva a dalších zvířat učinily náš den bezchybným a veselým.

Samozřejmostí je cestovní mistička a voda neustále po ruce pro případ, že by zrovna nebyl v blízkosti žádný zdroj bezpečné a pitné vody. Kam nesměl pes, nešli jsme ani my, což se stalo například na jednom katalánském hradě, kde nás pán u vstupu marně přemlouval, ať pejska uvážeme u pokladny a jdeme si pouhé zbytky panovnického sídla bez střechy prohlédnout sami.

Cestujete za koupačkou? Hledejte psí pláže

A poslední nejdůležitější tip zajišťující klid a bezpečnost všech z mnoha hledisek se týká koupání. Nechcete-li mít problémy, vyhledávejte pouze psí pláže. Ve Španělsku je jich skutečně dostatek. Navíc se dají najít i krásné, spojené s těmi pro běžné náročné turisty. Jejich výhodou pro vás může být, že se často nacházejí více na okraji a nejsou tolik přeplněné. A na závěr se s vámi podělím ještě o náš soukromý a fantastický tip. Proč by měl váš pejsek v případě, že už nechce s vámi do vody, anebo se třeba bojí stejně jako ten náš větších vln čekat na rozpáleném písku a riskovat zdravotní problémy z horka?

My nalezli jednoduché řešení, kromě misky s čistou sladkou vodou neustále na blízku, jsme mu na pláž nosili skládací lehátko pro psy se sluneční stříškou. Na tom se náš poklad krásně uvelebil zatímco čekal až se do sytosti vykoupeme, měl na nás neustálý dohled (a my na něj), navíc na něj přitom nepražilo slunce víc, než bylo zdrávo a my jsme tedy nikdy nemuseli hledat na pláži tolik vzácný stín. Díky tomu jsme si urvali klidnou chvilku pro sebe na bezstarostné plavčo.

Dobré také je pejskovi na pláži preventivně namočit tlapky a tam, kde vy sami nedokážete projít bosí po rozpáleném písku, což se na podzim v Evropě zase tak často nestává, pejska pokud možno poponeste, nemáte-li stejně jako my svého parťáka naučeného na ochranné psí botičky. A poradila bych toho ještě víc a víc, jenže další věci jsou už celkem specifické, a ne každý majitel pejska má čas, nebo chuť se jimi zabývat. Nezbývá než popřát vašemu cestování s pejskem zdar a sílu a také to, abyste se nenechali odradit věčnými negativci a pochybovači. Jde to, však někteří páníčci se svými pejsky zdolali i daleko exotičtější destinace, než je Francie a Španělsko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz