Hlavní obsah
Zdraví

Sezóna klíšťat je tu. Braňte se jim pitím piva nebo kvasnicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Freepik

Mezi přírodní repelenty proti klíšťatům patří Čechy oblíbené pivo

Chcete se vydat na procházku do přírody, ale bojíte se nebezpečných klíšťat? Už nemusíte. Pivo a další přírodní pomocníci zajistí, že jim přestanete chutnat.

Článek

Proč vitamin B klíšťata odpuzuje?

Je známo, že vitaminy skupiny B klíšťatům nijak nevoní. A i když nejsou zatím k dispozici žádné oficiální studie, které by to potvrdily, sami si můžete vyzkoušet, že to funguje. Přírodní metodu, která prostřednictvím dostatečného přísunu béček odrazuje klíšťata od zakousnutí, znaly už naše babičky. A nejsou samy. To stejné by vám potvrdili i lékaři a zdravotníci. A jaké pro to mají vysvětlení?

Vitaminy B mají schopnost prostupovat pokožkou a mají vlastní specifický odér, který my necítíme, zato klíšťata a hmyz ano. Není proto vyloučeno, že se díky dostatečné konzumaci vitaminů skupiny B k vám tito nepříjemní paraziti už nepřisají. Podle neoficiálních zjištění by béčko mělo mít schopnost odrazovat také komáry, mouchy, ovády a další otravný hmyz, který vám na jaře a především v létě pije (někdy doslova) krev.

Způsobeno to může být i tím, že tato skupina vitaminů zabraňuje větší míře pocení, protože působí na vlhkost kůže. Méně zpocená pokožka bez lákavé vůně na rozdíl od té vlhké pak klíšťata jednoduše tolik neláká. Podle některých odborníků působí v boji proti klíšťatům účinně především vitamin B1 — thiamin, který by měl mít pro klíšťata nejvíc odpuzující zápach. Nicméně, tato teorie není potvrzená, proto je lepší a méně „riskantní“ užívat rovnou takové doplňky stravy nebo potraviny, kde jsou obsažené všechny vitaminy této skupiny.

O důvod víc zajít na jedno

Mezi alkoholické nápoje, které k radosti Čechů mají podle všeho schopnost klíšťata účinně odpuzovat, patří oblíbené pivo. Je bohaté na minerály, jako jsou například draslík, hořčík, sodík, na bílkoviny a v neposlední řadě má mnoho vitaminů, včetně těch ze skupiny B. Zlatavý chmelový mok je tak prospěšný nejenom v pitném režimu, ale také v boji s otravnými a nebezpečnými parazity. O důvod víc si zajít na jedno nebo dvě orosené…

Pivovarské kvasnice jsou bohaté na béčka

Stejně jako pivo samotné, také sušené pivovarské kvasnice patří mezi známé strašáky klíšťat a dalších parazitů. A to je přitom v české kuchyni přidáváme do řady pokrmů. Už od středověku si kvasnicemi lidé doplňovali jídelníček, když z různých důvodů potřebovali obohatit stravu o důležité živiny. Stejně jako pivo jsou bohaté na vitaminy skupiny B, takže máte šanci, že vás jejich pravidelná konzumace ochrání. Co takhle přestat na chvíli s dietami a dát si k obědu svíčkovou se šesti nebo rovnou kynuté ovocné knedlíky?

Vyrobte si domácí repelent z bylinek

Pokud se vám zrovna nechce se polévat pivem, než vytáhnete paty z domu, vezměte si k ruce ocet a bylinky. Podle rad našich předků působí proti klíšťatům rozmarýn s bílým vinným octem. Kombinací těchto dvou domácích pomocníků vznikne účinný přírodní repelent. Na jeho výrobu si připravte 100 gramů sušeného rozmarýnu nebo jednou tolik čerstvého. Rozmarýn krátce povařte v 1 litru vody, poté ho odstavte z plotny a nechte vychladnout. Přidejte ocet a rozmarýn přeceďte přes jemné sítko. Přírodní směs nalijte do rozprašovače.

Ve snaze o odpuzení klíšťat můžete vyzkoušet i jiné bylinky jako heřmánek, třezalku, pelyněk nebo šalvěj. Vyberte si tu, která je vám nejpříjemnější a potom už ji jenom smíchejte s ohřátým rostlinným olejem (slunečnicovým nebo olivovým). Nechte směs louhovat alespoň po dobu tří týdnů, ideálně v chladu a temnu.

Zdroje: cambridge.org, raicesculturalcenter.org, klubzdravi.cz, doplnvitamin.cz, bydlimekvalitne.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz