Hlavní obsah
Cestování

Srovnání Chorvatsko versus Řecko: Do Chorvatska za ježky, do Řecka za modrou vlajkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Chorvatsko má v oblibě řada Čechů

Plánujete dovolenou na poslední chvíli a stále se nemůžete rozhodnout, do jaké evropské destinace se letos vydat? Možná vám pomůže následující srovnání. Autorka si dovolila shrnout následující body na základě vlastních i cizích zkušeností.

Článek

Chorvatsko a Řecko patří statisticky dlouhodobě mezi nejoblíbenější destinace Čechů. Jak a podle čeho si vybrat, kam se vydáte zrovna letos?

Do Chorvatska autem, do Řecka spíš letadlem

Obě destinace, jak Řecko, tak Chorvatsko, jsou dostupné letecky i autem — jenomže — jsou zde drobné rozdíly. Jestliže se hodláte vypravit na dovolenou v současném náporu na většinu evropských letišť, jistě oceníte, že právě na nejbližší pláži v Chorvatsku (při příznivé situaci v dopravě) můžete být z Prahy za pouhých osm hodin jízdy. Oproti tomu cesta do Řecka, například do Atén, vám potrvá autem značně déle, ta nejkratší kolem dvaceti hodin.

A jak to je z hlediska cestování po obloze? Letecky se do Chorvatska dostanete samozřejmě stejně dobře jako na řeckou pevninu i turisticky oblíbené ostrovy. Když ale pomineme cenu letenek, která neustále kolísá a je čím dál těžší sehnat levné letenky na poslední chvíli, proč riskovat zpoždění letů a pobyt na přeplněných letištích, když se do Chorvatska můžete dostat z České republiky za celkem obstojný čas i po zemi?

Zatímco s Řeckem je to dle mého názoru přesně naopak. Pokud nemáte nějaké závažné důvody proč neletět, případně si svou cestu nechcete přeměnit v evropský road trip se zastávkami i v jiných státech, je cesta autem do Řecka celkem náročná a poněkud zbytečná. Dlouhá jízda vyžadující kvůli bezpečnosti více řidičů se nedá srovnat s délkou letu do Řecka. Ta je totiž skutečně krátká a v pohodě ji vydrží i malé děti. Záleží sice, na jaký z ostrovů zrovna letíte, nicméně zpravidla vždy netrvá let do Řecka déle než tři a půl hodiny, většinou zabere však necelé tři hodinky.

Do Řecka za písčitými plážemi, do Chorvatska za oblázky

Podstatný rozdíl je i v rozmanitých chorvatských a řeckých plážích. Zatímco v Chorvatsku si užívají zejména fanoušci oblázkových pláží, jejichž počet převažuje nad těmi písečnými, v Řecku je to přesně naopak. Chorvatské moře skrývá pod hladinou u břehů mnohé skály a útesy, kde můžete při šnorchlování obdivovat pestrý podmořský svět. Přibalte si ovšem boty do vody, abyste svá chodidla ochránili před případným nepříjemným setkáním s mořským ježkem či poraněním o ostřejší kamínek. Výhodou oblázkových pláží je, že si na místě můžete bez obav rozložit podložku a odložit věci, aniž byste po zbytek dne museli vysypávat drobná zrnka písku snad odevšad. Na druhou stranu i v Chorvatsku se najdou písečné pláže, takže v tomto ohledu si do jisté míry přijdou na své i milovníci písku pod nohama.

Pestrý mořský život můžete v Řecku poznávat do sytosti samozřejmě také. Pobyt a chůzi na tamních plážích ocení zejména milovníci dlouhých procházek bosky po pláži, kde je písek oproti kamínkům pro chůzi leckdy příjemnější. Někdy také ale zároveň více kalí vodu, to když jsou zrovna vlny. Menší nevýhodou jinak oblíbených písečných pláží bývá i fakt, že když fouká vítr, může se vám snadno dostat písek do oka i do vlasů, což není zrovna moc lákavý zážitek. I druhy pláží v obou zemích by tak mohly hrát určitou roli při vašem rozhodování.

Kdybyste se museli rozhodovat pouze podle pláží a jejich krásy, budete to mít skutečně těžké. Jak Chorvatsko, tak i Řecko má své vyhlášené pláže s průzračně čistou vodou. Mezi neoblíbenější chorvatské pláže patří třeba Sakarun na Dugém otoku a Zlatni rat na ostrově Brač. Řecko se zase umístilo hned za Španělskem v počtu pláží, které jsou označené modrou vlajkou značící jejich vysokou kvalitu. Turisticky nejvyhledávanějšími plážemi je třeba pláž Matala na ostrově Kréta nebo pláž Navagio na Zakynthosu. Téměř na každém řeckém ostrově si ale nejspíš najdete tu „svou“.

Chorvatská kuchyně je nám blíž, řecká nabízí nové chutě

V neposlední řadě je užitečné srovnat si kuchyně obou zemí. Chorvatská kuchyně je Čechům obvykle blíž, protože používá nám známé ingredience. Mezi nejznámější chorvatské pokrmy patří například pljeskavica nebo čevapčiče. Oblíbené jsou i místní chutné tvarohové dezerty s granátovým jablkem. A nesmíme opomenout chorvatskou legendární zmrzlinu. Na chorvatské variantě pizzy si možná jako rodilý Čech také pochutnáte. Těsto bývá silnější a ingrediencemi se na ní obvykle rozhodně nešetří.

A též řecká kuchyně toho má skutečně dost co nabídnout. Přes bohatý výběr chutného šťavnatého ovoce a zeleniny až po tradiční pokrmy s mořskými plody a grilovanými specialitami. Při návštěvě Řecka nesmíte vynechat gyros a tzatziki. Domů si potom můžete dovézt tradiční vynikající řecký jogurt, který máme rádi i u nás a také za studena lisovaný olivový olej.

Kde se spíš domluvíte?

Pokud se ptáte, kde se snáz domluvíte, bezpochyby vede v tomto ohledu Chorvatsko. Nejen, že na rozdíl od Řeků s námi Chorvaté sdílí stejné písmo – latinku, ale také stejné jazykové základy. S trochou fantazie a možná mávání rukama nohama se s nimi domluvíte i bez použití mezinárodního jazyka, jako je angličtina nebo němčina. Tak schválně, víte například, co znamenají slůvka: okus, kikiriki nebo kolodvor? I když možná budete nejdříve muset pátrat, s trochou znalosti kontextu a místního prostředí se za chvíli jistě domluvíte na všem, co je potřeba.

Oproti tomu Řekové mají rozdílnou už svou alfabetu. Trochu sice připomíná staroslověnskou cyrilici, její základy ovšem už dnes zná jenom málokdo. Ale pokud ano, má zpola vyhráno. Naštěstí díky rozšířenosti cestovního ruchu se už v turistických destinacích anglicky nebo německy bez problémů domluvíte téměř s každým. A v některých Čechy oblíbených hotelech možná narazíte dokonce na personál, který ovládá češtinu nebo alespoň pár základních slůvek. Ano, je skutečně znát, že Řecko patří mezi favorizované oblasti našinců při výběru dovolené.

Vyšším cenám se nevyhnete

Kdybyste se měli rozhodovat podle toho, v jaké zemi méně utratíte, pak by stále ještě o chlup vedlo Chorvatsko. Ceny potravin jsou v něm totiž přibližně o 6 % vyšší než v České republice. Oproti tomu v Řecku si za jídlo připlatíte o 18,5 %, ne však za všechno, zelenina a ovoce bývá díky domácí řecké produkci zpravidla levnější. Když si ale zvolíte dovolenou all inclusive, můžete na jinak běžně kupovaných položkách v obchodech značně ušetřit. Hledisko cen je tedy v obou případech značně relativní. Když se vydáte na dovolenou, je třeba počítat s určitou finanční rezervou a mít na paměti, že ne všechno se vyplatí přepočítávat. Suma sumárum, vlivem celoevropské inflace si v obou zemích v porovnání s loňskými roky značně připlatíte. Otázkou však je, jestli si tím nechat zkazit vytouženou a dlouho očekávanou dovolenou.

O podzimní dovolené rozhodne otužilost

Jedním z dalších nezanedbatelných faktorů, na které je třeba brát ohled při výběru místa dovolené, je měsíc, ve kterém se na ni chystáte. Zatímco v červenci a srpnu jsou teploty vzduchu i moře celkem podobné, v podzimních měsících září a říjnu se od sebe mohou lišit. V září se teplota vzduchu v Chorvatsku pohybuje kolem 26°C, v Řecku jsou denní maxima kolem 29°C. V říjnu je pak koupání v Chorvatsku vhodné už spíše jenom pro otužilé, protože se teplota moře pohybuje kolem 18 - 21°C, může se sice vyšplhat na 23°C, ale může také klesnout na 18°C. Tedy spíše už signalizuje blížící se příchod podzimu. Oproti tomu v Řecku se můžete na některých místech ještě ohřát. Teplota vzduchu se může vyšplhat i na příjemných 25°C, přičemž i koupání v moři může být stále ještě příjemné. Jeho teplota se pohybuje kolem 22 – 24,5°C.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz